Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antibiootit kannattaa syödä loppuun oireiden hävittyäkin, mutta keskeytynyttä kuuria ei tule jatkaa

Infektiosairauksien ylilääkäri vastaa kysymyksiin antibiooteista.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen
Antibioottikuurit ovat lyhenemässä.
Antibioottikuurit ovat lyhenemässä. Kuva: Kimmo Taskinen

Antibioottikuurit ovat lyhenemässä, mutta lääkettä tulisi annostella riittävän tihein välein, jotta se tehoaa, tähdentää Hyksin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Tavallisimpia antibiootteja on hänen mukaansa siirrytty entistä enemmän annostelemaan vain kaksi kertaa päivässä. Se ei ole välttämättä riittävän tehokasta.

”On arveltu, että se voisi johtaa bakteerien lääkeherkkyyden heikkenemiseen, joskaan tutkimusnäyttöä tästä ei ole”, Järvinen sanoo.

Antibiootti on hänen mukaansa kuin hyttysverkko. ”Se toimii vain, jos se on koko ajan paikallaan.”

Antibioottilääkitystä saatetaan tarvita, jos esimerkiksi influenssa pitkittyy ja muuttuu tulehdukseksi.

Pääkaupunkiseudulla jylläävä influenssaepidemia näyttää olevan lakipisteessään, tosin viime viikolla HUS:n päivystyspisteissä käytiin vielä paljon nimenomaan influenssan takia. Järvisen arvion mukaan epidemia jatkuu vielä joitakin viikkoja.

Järvinen vastaa viiteen antibioottikuuria koskevaan kysymykseen:

1. Pitääkö antibioottikuuri syödä loppuun, vaikka kipu ja kuume häviäisivät?

”Yleensä pitää, sillä kivun ja kuumeen poistuminen ei ole riittävä merkki paranemisesta. Kipua esiintyy infektion yhteydessä yleensä vain niin kauan kun kudoksissa on tulehduksen vuoksi painetta. Yleissääntönä voisi pitää, että antibioottikuuria ei tulisi lopettaa ennen kuin ihminen on ollut joitakin päiviä terve.

Esimerkiksi keuhkokuumeen käypä hoito -suosituksen mukaan antibiootin voisi lopettaa kahden kuumeettoman päivän jälkeen. Jos antibioottikuuri loppuu liian aikaisin tai jää kesken, infektio saattaa alkaa uudelleen. Vaarana on, että tulehduksen aiheuttava bakteeri muuttuu vähemmän herkäksi käytetylle antibiootille.”

2. Entä jos kuuri jää jostakin syystä kesken. Pitääkö sitä jatkaa vai keskeyttää?

”Lopettaminen on yleensä järkevämpää kuin kuurin jatkaminen katkon jälkeen – ainakin jos oireet ovat poistuneet. Liian matala lääkevaikutus katkonaisesti syödyssä kuurissa lisää lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien kehittymisen riskiä eikä enää auta paranemisessa.

Toisaalta liian pitkä kuuri lisää riskiä, että bakteerit kehittyvät vastustuskykyisiksi mikrobilääkkeille tai että ihminen saa vastustuskykyisiä bakteereita helpommin. Pitkät lääkekuurit aiheuttavat myös enemmän haittaa ihmisen omalle, hyödylliselle bakteerikannalle.”

3. Joskus antibioottia määrätään vain yksi annos. Riittääkö se?

”Antibioottikuurit on perinteisesti määrätty tietyn pituisina ’normikuureina’, vaikka lääkärillä on vain harvoin tietoa siitä, miten pitkään infektiota pitäisi lääkitä.

Lääkärin tulisikin pyrkiä aina arvioimaan lääkekuurin kesto yksilöllisesti sen mukaan, miten vaikea infektio on kyseessä ja missä ajassa potilaalla on edellytykset parantua siitä.

Yleisesti ottaen antibioottikuurien kesto on lyhenemässä. Esimerkiksi naisten virtsatieinfektion hoidossa käytettiin aiemmin 7–10 päivän kuureja. Nykyisin yksi annos saattaa riittää.”

4. Antibiootteja on monia erilaisia. Onko niiden välillä eroa tässä suhteessa?

”Tavallisimmin käytettyjen antibioottien, esimerkiksi kaikkien penisilliinijohdoksien teho on riippuvainen siitä, että niitä annostellaan riittävän tiuhaan. Niitä on kuitenkin siirrytty entistä enemmän annostelemaan vain kahdesti päivässä. Se ei välttämättä ole riittävän tehokasta. On arveltu, että se voisi johtaa bakteerien lääkeherkkyyden heikkenemiseen, joskaan tutkimusnäyttöä tästä ei ole.

Antibiootteja voi verrata hyttysverkkoon, joka toimii vain, jos se on koko ajan paikallaan. Samalla tavalla penisilliinien ja kefalosporiinien lääkepitoisuuden tulisi säilyä infektiopesäkkeessä riittävänä annosten välisen ajan.

On myös olemassa sellaisia antibiootteja, joissa annos voi olla korkea, mutta annosteluväli harvempi. Näiden annostelussa kerran päivässä riittää.”

5. Mistä sitten tietää, milloin sairaus muuttuu sellaiseksi, että se ei parane ilman antibioottia?

”Jos yskä pitkittyy ja yltyy, tai jos tauti vaikeutuu uudelleen ja yleiskunto heikkenee, lääkärin arvio on paikallaan. Lääkäriin kannattaa mennä myös silloin, jos kipu kasvaa nielussa, välikorvassa tai poskionteloissa.

Esimerkiksi poskiontelon limakalvon turvotus kuuluu nuhakuumeeseen ja menee usein ohi itsestään. Nuhatipat helpottavat oloa. Jos poskiontelotulehduksen oireisiin liittyy korkea kuume, kipu on hyvin voimakas tai kipu on kestänyt noin viikon, hoitona voi olla punktio tai antibioottikuuri.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!