Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satunnaisestakin tupakoinnista seuraa terveyshaittoja

THL:n mukaan viisitoista prosenttia suomalaisista tupakoi päivittäin, kuusi prosenttia tupakoi satunnaisesti.

Hyvinvointi
 
Johannes Wiehn
Viisitoista prosenttia suomalaisista tupakoi säännöllisesti ja viisi prosenttia satunnaisesti.
Viisitoista prosenttia suomalaisista tupakoi säännöllisesti ja viisi prosenttia satunnaisesti. Kuva: Johannes Wiehn

Tupakointi on Suomessa vähentynyt parinkymmenen vuoden aikana, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusten mukaan viisitoista prosenttia suomalaisista tupakoi edelleen päivittäin. Säännöllisten tupakoijien lisäksi kuusi prosenttia suomalaisista pottaa satunnaisesti esimerkiksi viikonloppuna ravintolassa.

Ylilääkäri Antero Heloman mukaan satunnaisen tupakoitsijan terveysriskit ovat pienemmän kuin säännöllisesti tupakkaa polttavan, mutta myöskään satunnainen tupakointi ei ole riskitöntä.

”Tupakoinnin haittavaikutukset ovat verrannollisia tupakoinnin määrään, mutta verrattuna esimerkiksi alkoholiin tupakka on erityisasemassa. Pieni määrä alkoholia ei ole kovin haitallista, mutta tupakoinnissa pienikin määrä tuo terveyshaittoja.”

Vähän tupakkaa polttava ei ehkä itse huomaa tyypillisiä oireita, joita ovat haju- ja makuaistin heikkeneminen, tupakkayskä ja krooninen keuhkoputkentulehdus. Satunnaisen tupakoitsijan haitat tulevat elimistöön pitkän ajan kuluessa.

Tupakoinnin lopettamisen apuna käytetään usein nikotiinipurukumia. Sitä voi Heloman mukaan jatkaa useita kuukausia. Jos kolme kuukautta ei riitä tupakoinnin lopettamiseen, purukumin syömistä voi jatkaa toiset kolme kuukautta tai jopa vuoden. Jotkut jäävät koukkuun nikotiinipurukumiin, mutta Heloman mukaan se ei ole terveydelle yhtä haitallista kuin tupakka.

Tukoinnin lopettamisen tueksi kehitetyt lääkkeet ovat melko uusia. Markkinoilla on kaksi lääkevalmistetta, jotka ovat reseptilääkkeitä.

”Lääkkeet ovat olleet melko hyvin siedettyjä, eikä haittavaikutuksia ole ollut paljon”, Heloma sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!