Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahvilla on hyviä vaikutuksia – katso, juotko kahvia terveellisesti vai saatko liikaa kofeiinia

Hyvinvointi
 

Kahvilla on tutkimusten mukaan niin paljon terveyshyötyjä, että pitäisikö sen juominen aloittaa ihan vain terveyssyistä, pohtii New York Timesin blogisti Daniel Victor.

Victor kuuluu niihin ihmisiin, jotka eivät juo kahvia lainkaan.

Useimmat juovat kahvia kofeiinin piristävän vaikutuksen takia. New York Timesin mukaan kahvinjuomisella on todettu olevan yhteys muun muassa alentuneeseen maksakirroosin, melanooman, tinnituksen tai depression riskiin. Autonkuljettajan kahvinjuonnin on osoitettu edistävän liikenneturvallisuutta. Kahvin on todettu sekä parantavan kognitiivista suorituskykyä että tehostavan fyysistä treenaamista.

Kahvin on myös mainittu parantavan lähimuistia, pienentävän Parkinsonin taudin riskiä ja dementiaa sekä auttavan muistihäiriöissä. Kahvia käyttävät sairastuvat muita harvemmin kakkostyypin diabetekseen ja sydämen vajaatoimintaan.

Kannattaako kahvia juoda terveysvaikutusten toivossa?

Victor kuuluu amerikkalaisten joukossa vähemmistöön, sillä 64 prosenttia yhdysvaltalaisista juo vähintään kupillisen kahvia päivässä. Suomessa kahvinjuojien osuus on paljon suurempi. Elintarvikekonserni Pauligin mukaan 80–85 prosenttia suomalaisista juo kahvia päivittäin. Keskimääräinen kulutus on 11,4 kiloa vuodessa.

Asiantuntijat eivät suosittele kahvin juomisen aloittamista terveyssyiden takia. Kahvin kielteisinä vaikutuksina on pidetty muun muassa unettomuutta, hermostuneisuutta ja närästystä.

”Jos et ole tähän mennessä kehittänyt kofeiiniriippuvuutta, ei sellaista kannata kehittääkään. Ja jos et pidä kahvista, ei siihen kannata pelkästään terveyshyötyjen toivossa totutella”, vastaa yhdysvaltalaisen Mayon sairaalan ravitsemusasiantuntija, tohtori Donald Hensrud New York Timesissa.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ei myöskään erityisesti suositella kahvin juomista. Suodatinkahvia pidetään suositeltavampana kuin pannukahvia eikä sokerin, rasvaisen maidon eikä kerman lisäämistä kahviin suositella.

Suomessa kofeiinin suositusraja on määritelty 400 milligrammaan päivässä. Raskaana oleville ja imettäville saantisuositus on puolet, 200 milligrammaa, ja lapsille kofeiinia sisältäviä elintarvikkeita ei suositella lainkaan.

Yhdessä kupillisessa suodatinkahvia on kofeiinia noin 85 milligrammaa. Viisi pientä kupillista kahvia päivässä ylittää siten kofeiinisuosituksen. Yhdessä espressossa on kofeiinia noin 60 milligrammaa.

Laskurilla voit laskea, saatko liikaa kofeiinia päivässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!