Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Lapsuuden urheiluharrastus voi nostaa palkkaa aikuisena – mutta vain pojat hyötyvät

Hyvinvointi
 
Juhani Niiranen
Jalkapalloilijoita Hesacupissa.
Jalkapalloilijoita Hesacupissa. Kuva: Juhani Niiranen

Jos harrastat lapsena urheilua, saatat saada aikuisena isompaa palkkaa – mutta vain, jos olet poika, kertoo Jyväskylän, Tampereen ja Turun yliopistojen yhteinen tutkimus.

Tutkimus on julkaistu Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä, ja siitä kertoo Runners World.

Tutkimuskohteena oli kolme tuhatta suomalaista lasta ja nuorta, joista puolet oli tyttöjä ja puolet poikia.

Lapset raportoivat urheiluharrastuksistaan 9, 12 ja 15 vuoden iässä. Aineistoa verrattiin myöhemmin heidän tuloihinsa. Ne tarkistettiin vuoden 2000–2010 verotiedoista, jolloin lapsena raportoineet olivat 33–45-vuotiaita.

Tutkijat havaitsivat, että pojat, jotka harrastivat aktiivisesti urheilua lapsena ja nuorena, ansaitsivat aikuisina 12–25 prosenttia enemmän kuin verrokit.

Ilmiölle voi tutkijoiden mukaan olla useita selityksiä. Urheilu edistää terveyttä, mikä puolestaan parantaa ihmisen tuottavuutta työiässä. Urheilun harrastaminen voi myös tuoda ihmiselle verkostoja, joiden avulla hän saattaa löytää parempia työpaikkoja. Toisaalta työnantajan silmissä urheilua harrastanut nuori vaikuttaa motivoituneelta, kunnianhimoiselta ja terveeltä työntekijältä.

Tutkijat huomauttavat, että kyseessä ei välttämättä ole syy-seuraussuhde vaan korrelaatio: Ne nuoret, jotka harrastavat urheilua, ovat luonteeltaan määrätietoisia ja kunnianhimoisia ja päätyvät hyväpalkkaisiin töihin.

Miksi sitten naisilla samaa vastaavuutta ei havaittu? Yksi selitys saattaa tutkijoiden mukaan olla se, että naisten ansiotuloja 33–45-vuotiaina saattoivat sekoittaa äitiys- ja perhevapaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!