Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän selitystä väsymykselle

Jos aamulla on vaikeaa jaksaa nousta, kyse on tuskin kevätväsymyksestä. Etsi syytä mieluummin näistä seikoista.

Hyvinvointi
 
Sami Taberman / Lehtikuva
Kuva: Sami Taberman / Lehtikuva

Takana kunnon yöunet, mutta silti on vaikea nousta aamulla sängystä. Töiden jälkeen ei jaksaisi muuta kuin maata sohvalla. Onko tämä kevätväsymystä?

Tuskin, toteaa työterveyslääkäri Jukka Arajärvi. Kevätväsymyksestä puhuttiin kymmeniä vuosia sitten, kun tarkoitettiin vitamiinien puutosta. Nykyisin, kun hedelmiä ja kasviksia on saatavilla vuoden ympäri ja D-vitamiinilisän tarve on tiedostettu, raudan tai vitamiinien puutos on harvinaista.

Väsymyksen syitä kannattaa etsiä muualta. Arajärvi listaa seitsemän mahdollista syytä.

1. Influenssa. Jos olet hiljattain sairastanut influenssan, toipuminen saattaa kestää yllättävänkin pitkään.

2. Unen laatu. Jos nukut mielestäsi riittävästi, mutta silti väsyttää, kannattaa kiinnittää huomiota unen laatuun. Heräiletkö kesken unien? Onko makuuhuone rauhallinen? Osaatko rauhoittua ennen nukkumaanmenoa ja panna elektroniset laitteet sivuun?

”Unirytmistä kiinni pitäminen vapaapäivinäkin helpottaa nukahtamista ja heräämistä sekä parantaa unen laatua”, Arajärvi muistuttaa.

3. Alkoholi. ”Kaikki tietävät, että krapula väsyttää, mutta harva muistaa, että alkoholi huonontaa unen laatua”, Arajärvi muistuttaa.

Jos vietät railakkaita viikonloppuja, seuraukset saattavat ulottua pitkälle viikkoon. Myös viikolla tissuttelu väsyttää yllättävän paljon.

4. Melatoniini. Moni käyttää vuorokausirytmin tasaamiseen pimeähormoni melatoniinia. Käypä hoito -suosituksen mukaan melatoniini tulisi ottaa kuusi tuntia ennen unen oletettua puoliväliä. Jos nukut kello 23–7, melatoniini tulisi ottaa viimeistään kello 21.

”Melatoniinia ei pitäisi asiantuntijoiden mukaan koskaan ottaa puolenyön jälkeen, ja liian myöhään otettuna se saattaa jopa siirtää unen tuloa myöhäisemmäksi”, Arajärvi sanoo.

5. Kuorsaus. Väsymyksen taustalla on monella kuorsaus tai uniapnea, jolla tarkoitetaan unessa tapahtuvia hengityskatkoja. Kuorsausta ja uniapneaa voidaan hoitaa niin sanotulla MM-maskilla.

6. Työuupumus. Työterveyslääkärin mukaan yhä useammin väsymyksen takaa paljastuu työuupumus tai jopa masennus. Lääkäri pääsee uupumuksen jäljille jo kolmen kysymyksen avulla: Oletko masentunut? Tuottavatko asiat, jotka aiemmin saivat sinut tuntemaan iloa ja mielihyvää, edelleen niitä? Tulitko lääkärin vastaanotolle siksi, että tunnet itsesi masentuneeksi?

”Nämä antavat jo suurella todennäköisyydellä oikean vastauksen kysymykseen.”

7. Diabetes. Väsymyksen taustalla voi olla sairauksia, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai sydän- tai keuhkosairaus. Erityisesti Arajärvi muistuttaa diabeteksestä, jonka oireita ovat väsymys, jano ja tihentynyt virtsaamisen tarve.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!