Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni syö karkkia uupumukseen ja kärsii vatsakivuista – siksi hyvinvointivalmentajilla riittää töitä

Hyvinvointi
 
Julia Weckman
Moni asiakas hakee hyvinvointivalmennuksesta apua makeanhimoon ja tunnesyömiseen.
Moni asiakas hakee hyvinvointivalmennuksesta apua makeanhimoon ja tunnesyömiseen. Kuva: Julia Weckman

Kuusi vuotta sitten Tuulia Järvinen nukahti työpäivien jälkeen usein raitiovaunuun. Torkahtelun hän uskoo johtuneen huonosta ruokavaliosta. Järvisen työhuone oli täynnä herkkuja, koska Suomen lähikaupan valikoimapäällikkönä hän vastasi niiden kokonaisuudesta työssään.

”Korvasin aterioita karkilla. Olin ihan hirveä karkkihiiri”, hän sanoo.

Kolmekymppinen Järvinen päätti alkaa voida paremmin. Ensin hän lisäsi ruokavalioonsa paljon kasviksia. Myöhemmin hän tiputti pois gluteenin, maidon ja sokerin. Hän huomasi voivansa paremmin.

Järvisestä tuli innostunut ruuanlaittaja. Hän perusti Wellberries-blogin, jossa alkoi jakaa viikoittain vähintään yhden uuden reseptin. Blogi sai nopeasti tuhansia viikkokävijöitä.

Järvinen oli opiskellut yliopistossa elintarviketieteiden maisteriksi. Opintoihin oli kuulunut myös ravitsemustieteen peruskursseja. Järvinen halusi kuitenkin tietää ravitsemuksesta lisää, joten hän opiskeli verkossa hyvinvointivalmentajaksi. Koulutuksessa käytiin läpi esimerkiksi erilaisia ruokavalioteorioita.

Runsas vuosi sitten Järvinen halusi tehdä ravitsemusvalmentamisesta itselleen kokopäivätyön. Hän irtisanoutui ja perusti oman yrityksen. Sen kautta Järvinen myy esimerkiksi reseptivihkoja yrityksille.

Lisäksi hän alkoi ottaa vastaan asiakkaita, joiden ruokavalion hän rukkasi uusiksi.

”Asiakkaat toivoivat konkreettista apua jokapäiväiseen ruokailuun”, Järvinen sanoo.

Nyt blogin yhteydessä olevasta palvelusta voi ostaa ateriakokonaisuuspaketteja. Esimerkiksi laajimman paketin tilannut saa puolen vuoden ajan perjantaisin sähköpostin, jossa on ruokareseptit seuraavaksi viikoksi. Palveluun kuuluu myös valmiiksi laadittu ostoslista.

Reseptien perusidea on yksinkertainen: Ne ovat terveellisiä ja kohtuullisen nopeasti sekä edullisesti tehtäviä ruokia. Lisäksi ne ovat gluteenittomia ja ne on mahdollista valmistaa maidottomina.

Tilaajia ateriakokonaisuuksilla on riittänyt. Tarkkaa lukumäärää Järvinen ei halua sanoa, mutta kertoo sadan tilauksen tulleen täyteen jo muutaman ensimmäisen kuukauden aikana. Sen jälkeen tilaajien määrä on Järvisen mukaan ollut koko ajan kasvussa.

Ketkä ateriapaketteja tilaavat?

Esimerkiksi ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita tekemään suuremman muutoksen ruokavaliossaan. Jotkut taas haluavat eroon eineksistä. Joukossa on perheitä, pariskuntia, sinkkuja ja eläkeläisiä.

Eikö ole outoa, että ihmiset eivät osaa itse valita kaupasta raaka-aineita ja etsiä sopivia reseptejä?

Järvisen mielestä ei. ”Miksei tähän osaan elämässä voisi hakea helpotusta?”

Hyvinvointivalmentaja Leeni Viion tarina on kovin samanlainen kuin Järvisellä. Ensin kolmekymppinen Viio opiskeli valtiotieteen maisteriksi ja työskenteli onnellisuustutkimuksen parissa. Tutkimustyön kohteena oli ihmisten henkinen hyvinvointi.

”Huomasin kuitenkin, että minua kiinnosti enemmän yksilö kuin laaja makrotason tutkimus”, hän sanoo.

Myös Viio kärsi terveysongelmista. Hän oli stressaantunut, vatsa oli kipeä ja yöt unettomia. Viio poisti ruokavaliostaan maidon, viljat ja sokerin ja tunsi voivansa paremmin.

Sokerissa olikin karsimista. Viio kertoo olleensa irtokarkkien suurkuluttaja.

”Söin karkkipussin tyhjäksi. Vaikka niitä ei enää olisi tehnyt mieli, pussinpohjan piti näkyä”, hän kertoo.

Viio alkoi opiskella terveysvalmentamista, josta tuli hänelle uusi ammatti. Nyt Viio on tehnyt hyvinvointi- ja terveysvalmennusta neljä vuotta. Yksilöasiakkaiden lisäksi hän valmentaa ryhmiä, pitää luentoja ja työpajoja. Viion asiakkaat kaipaavat apua makeanhimoon, vatsavaivoihin, stressin hallintaan ja tunnesyömiseen. Melkein kaikki Viion asiakkaista ovat naisia, ikähaarukka on kaksikymppisistä kuusikymppisiin.

Eniten kysyntää on ollut verkkovalmennuksella, jonka teemana on taltuttaa makeanhimo. Neljän viikon mittaista verkkovalmennusta on muutamien kuukausien välein ja osallistujia on useita satoja vuodessa. Kurssi sisältää esimerkiksi ruokavalioneuvontaa ja reseptejä.

Harjoituksissa Viio ohjaa osallistujia tunnistamaan oman makeanhimon aiheuttajan.

”Kaikkihan tietävät jo valmiiksi, että sokeria ei pidä syödä. Harjoitusten avulla ihmiset oivaltavat, että he syövät makeaa esimerkiksi siksi, että ovat stressaantuneita, pettyneitä tai arjen uuvuttamia. Syiden ja käyttäytymismallien tunnistaminen siis auttaa”, hän sanoo.

Viion mukaan asiakaskunta on kasvanut jatkuvasti.

”Yhteiskuntamme on sellainen, että aina pitäisi pärjätä yksin. Jos on jokin asia, johon kokee tarvitsevansa apua, niin se on heikkouden merkki. Olen kuitenkin työssäni huomannut, että voi olla todella voimaannuttavaa sanoa, etten voi hyvin ja tarvitsen neuvoja tasapainoisten elämäntapojen löytämiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!