Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työikäinen, pätkiikö muisti? Syynä tuskin on muistisairaus

Joka viides työikäinen kokee muistinsa pätkivän häiritsevästi. Yleensä kyse ei ole muistisairaudesta, kertoo neurologian professori Anne Remes.

Hyvinvointi
 

Puolisosi väittää, että olette sopineet jotakin ohjelmaa ensi viikonloppuun, mutta sinulla ei ole asiasta minkäänlaista muistikuvaa.

Kaupassa törmäät tutunnäköiseen ihmiseen, mutta nimi – se ei muistu mieleen millään.

Kassalla havahdut siihen, että olet unohtanut hammastahnan, jota alun perin lähdit ostamaan.

Sen sijaan kassahihnalla ovat kaikki ne ruokatavarat, joita ostat päivittäin, vaikka et oikeastaan pysty palauttamaan mieleen, miten olet ne tullut noukkineeksi ostoskoriin.

Pätkii, pätkii, mutta missä vaiheessa siitä pitäisi huolestua?

Nämä kolme arkista tilannetta eivät vielä anna aihetta suureen huoleen, lohduttaa neurologian professori, ylilääkäri Anne Remes.

Niiden kaltaiset muistihäiriöt ovat hyvin yleisiä. Parin vuoden takaisen suomalaistutkimuksen mukaan joka viides työikäinen kokee erilaisia muistihäiriöitä. Yli 55-vuotiaista joka neljäs kärsii muistihäiriöistä. Kyse ei kuitenkaan yleensä ole muistisairaudesta.

”Alle 65-vuotiailla etenevät muistisairaudet ovat harvinaisia. Dementiaan johtavaa tautia sairastaa 7 000 työikäistä”, Remes kertoo.

Muistamattomuuden taustalla ei välttämättä ole sen kummempaa syytä kuin keskittymisen puute. Pahimmillaan se saattaa kertoa isoistakin asioista, kuten univajeesta, uupumuksesta ja jopa masennuksesta.

Miksi sitten tavalliset, arkipäiväiset asiat eivät pysy päässä?

Remeksen mukaan syynä on tavallisimmin se, että ihminen yrittää tehdä liian monta asiaa yhtä aikaa eikä keskity yhteenkään.

Jos mielessä pyörii kiperä työasia, lapsi vaatii huomiotasi, yrität samaan aikaan laittaa ruokaa pöytään ja puoliso ehdottelee seuraavaksi viikonlopuksi jotakin ohjelmaa, ei ole ihme, jos jokin asia häipyy mielestä.

Aivot eivät toimi niin, että kovin moneen asiaan voisi kiinnittää täyden huomion samaan aikaan. Jos yksi asia vie huomion, muu valuu helposti ohi muistijälkiä jättämättä.

Ne asiat, jotka pystyy tekemään rutiinilla, kuten ruuan laittaminen pöytään, tulevat hoidettua, mutta eivät jätä jälkeä muistiin.

Muistamisen kannalta parasta olisi Remeksen mukaan tehdä asiat peräjälkeen keskittyen yhteen asiaan kerrallaan.

Muistamista vaikeuttaa huomattavasti univaje.

”Riittävä uni on äärettömän tärkkää aivojen hyvinvoinnille. Tutkimusten mukaan runsaan vuorokauden mittainen valvominen haittaa muistia tuntuvasti. Väsyneet aivot eivät kuljeta viestiä”, Remes sanoo.

Pitkäkestoisen univajeen pysyviä vaikutusta aivoihin ei hänen mukaansa vielä tiedetä.

Sen sijaan selvää tieteellistä näyttöä on siitä, että pitkäaikainen alkoholin tai huumeiden käyttö heikentää muistia. Alkoholi ja huumeet ovat liuottimia, jotka vaikuttavat aivoihin tuhoamalla aivosoluja.

Myös jotkut keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet saattavat heikentää muistia, samoin jotkut unilääkkeet ja rauhoittavat lääkkeet. Niiden vaikutus on kuitenkin Remeksen mukaan hyvin yksilöllinen. Yksi voi käyttää suuriakin annoksia lääkettä ilman että sillä on vaikutusta, toisella pienikin annos voi vaikuttaa paljon.

Erityisesti vanhuksilla muistivaikeuksien syynä saattaa olla lääkitys.

Myös niin sanotut nukahtamislääkkeet voivat Remeksen mukaan vaikuttaa hetkellisesti hermostoa lamauttavasti. Siitä, vaikuttaako edellisenä iltana nautittu nukahtamislääke seuraavan päivän muistiin, on Remeksen mukaan hyvin vähän näyttöä.

”Esimerkiksi vanhuksilla se ei ole poissuljettua”, Remes sanoo.

Tavalliset, ilman reseptiä myytävät särkylääkkeet eivät sen sijaan vaikuta muistiin, Remes sanoo.

Melatoniini on aivojen luonnollinen niin sanottu pimeähormoni. Oikein käytettynä sekään ei heikennä muistia.

”Jos melatoniinia ottaneena yrittää pysyä hereillä, niin lääke vaikuttaa sillä hetkellä vireyteen ja muistiin. Muistia heikentävää vaikutusta ei kuitenkaan ole enää seuraavana aamuna”, Remes sanoo.

Miten muistia sitten voi auttaa?

Paras keino olisi tietenkin pyrkiä keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

Se ei aina ole helppoa. Remes neuvookin tarkistamaan, onko elämässä järkevä rytmi ja sopivasti työtä, lepoa ja virkistystä.

”Arki ei saisi olla oravanpyörä. Se vaara uhkaa erityisesti ihmisiä, jotka sanovat aina kyllä kyllä, vaikka joskus pitäisi myös osata sanoa ei.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!