Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksija, näin ikä vaikuttaa treeniisi

Juoksu on kaiken­ikäisten laji. Kaikkien ei kuitenkaan kannata treenata samalla tavalla.

Hyvinvointi
 
Annamari Kuvaja
Kuva: Annamari Kuvaja

20+ Alle 30-vuotiaiden fysiikka on ideaali nopeustreenille ja hapenottokyvyn kasvattamiselle. Aloittelevat juoksun harrastajat saattavat arastella kovaa treeniä aivan turhaan. Opettele tässä iässä hyvä ja lennokas juoksutekniikka.

30+ Jos et aloittanut lihaskunnon treenaamista jo nuorempana, tee se nyt. Lihasmassasi alkaa vähentyä, jos et pidä siitä huolta.

Mitä lähemmäksi 40 vuoden ikää tulet, sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota lämmittelyyn ja kehon liikkuvuuteen.

40+ Voit yhä olla superkovassa juoksukunnossa, mutta viimeistään nyt treeniohjelmaa kannattaa miettiä järjestelmällisesti. Et voi vain heitellä kovia treenejä kalenteriisi sinne tänne, vaan joudut miettimään palautumista aktiivisesti. Saatat tarvita aiempaa enemmän lepopäiviä.

Lämmittely, lihaskunto ja liikkuvuustreeni ovat välttämättömiä loukkaantumisten ehkäisemiseksi.

Etenkin toimistotyötä tehneillä on viimeinen hetki treenata selän ja hartian ryhtilihakset nuorempien vuosien kuntoon.

50+ Tässä iässä kaikkien vauhti on käytännössä hidastunut selvästi. Yleensä liikkuvuus myös heikentyy, mutta kestävyys säilyy edelleen hyvänä. Loukkaantumisalttius kasvaa, ja toipuminen voi olla hitaampaa.

Jos huomaat ylirasitusta, vaihda lenkkejä kävelyyn tai muihin pehmeämpiin lajeihin. Säännöllisyys on tärkeää, kylmiltään uudelleen aloittaminen hankalampaa.

Juoksua voi hyvin harrastaa tätä iäkkäämpänäkin. Tällöin pätevät useimmiten samat säännöt kuin 50-vuotiaanakin – itseään kuunnellen ja kokonaisvaltaisella kehonhoidolla juoksuvuosia voi olla edessä vielä rutkasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!