Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Proteiinista on hyötyä tasaisesti syötynä mutta ei liikaa tankattuna – asiantuntija neuvoo järkevät kerta-annokset

Liika proteiinitankkaus ei ole järkevää ja voi tehdä ruokavaliosta liian yksipuolisen.

Hyvinvointi
 
Kira Åkerström-Kekkonen
Kalassa on paljon proteiinia.
Kalassa on paljon proteiinia. Kuva: Kira Åkerström-Kekkonen

Kuntosalilla treenaava lisää usein proteiinia ruokavalioonsa. Määrissä ei kuitenkaan kannata liioitella, koska liiassa proteiinin syömisessä on myös huonoja puolia.

Urheiluravitsemukseen perehtynyt ravitsemusterapeutti Jan Verho vastaa voimaharjoittelua ja proteiinin kerta-annoksia koskeviin kysymyksiin.

Terveyskirjaston mukaan elimistö pystyy hyödyntämään kerralla vain noin 20 grammaa proteiinia (esimerkiksi 100 grammaa broileria tai 200 grammaa maitorahkaa). Mitä se tarkoittaa?

”Lihaksissa tapahtuu jatkuvasti hajoamista ja rakentumista, ja liikunta lisää kumpaakin. Kun kuntoilija syö proteiinia, hän tukee lihasten rakentumista. Kuitenkin hän voi syödä proteiinia tarpeettoman paljon, eli rakentuminen ei enää lisäänny.

Silti suurempikin annos kuin 20 grammaa proteiinia voi olla hyödyllinen. Rakentuminen saattaa olla suurimmillaan sillä kerta-annoksella, mutta isompi annos voi edelleen vähentää lihasten hajoamista.”

Vaikuttaako ylijäänyt proteiini kehossa siihen, että ihminen lihoo?

”Ihminen lihoo, jos syö enemmän kuin kuluttaa. Proteiini ei siis lihota, vaan se, jos kokonaisenergiamäärä kasvaa, mutta kulutus ei.”

Onko 20 grammaa sopiva kerta-annos proteiinia kaikille kuntoilijoille?

”Ei, määrä on yksilökohtainen. Sopivaan kerta-annokseen vaikuttaa muun muassa sukupuoli, ikä ja se, kuinka paljon ja miten treenaa. Jollekin tavoitteellisesti harjoittelevalle sopiva kerta-annos voi olla 40 grammaa. Jos haluaa kokeilla, voi muutaman kuukauden ajan syödä enemmän proteiinia ja katsoa, vaikuttaako se tuloksiin. Jos ei, vika saattaa tosin olla myös harjoittelussa ja energiansaannissa kokonaisuudessaan.

Useimmille 20–30 grammaa proteiinia on sopiva kerta-annosmäärä. Sillä määrällä proteiinipitoista ruokaa ihminen usein tulee myös kylläiseksi: aivan kuin keho tietäisi, että nyt on tullut sopivasti proteiinia.”

Onko siitä terveydelle haittaa, jos syö kerta-annoksina enemmän proteiinia kuin lihakset tarvitsevat?

”Ei siitä haittaa ole, mutta ei siinä välttämättä ole järkeäkään. Proteiinipitoinen ruoka on kallista. Se myös tekee niin kylläiseksi, että muita terveellisiä asioita saattaa syödä vähemmän. Etenkin urheilijan pitää syödä myös hiilihydraatteja.

Haittavaikutuksia voi tulla myös siitä riippuen, mitä proteiineja syö. Jos syö paljon lihaa, voi saada runsaasti rasvaa ja suolaa. Proteiinipitoinen ruokavalio voi muutenkin jäädä turhan yksipuoliseksi, jos aina syö vain samoja proteiineja.

Laihduttajalle proteiinissa on se etu, että hän pysyy paremmin kylläisenä.”

Onko enemmän merkitystä proteiinin kokonaissaannilla vai sillä, paljonko sitä syö kerralla?

”Kokonaissaanti on tärkein asia. Jos syö tasaisesti proteiinia pitkin päivää, sitä on lähes koko ajan imeytymässä. Toisaalta ei syömisen tarvitse olla sellaista, että syö joka aterialla eli viisi kertaa päivässä suuren annoksen proteiinia. Usein sitä syödään enemmän pääaterioilla, ja se on ihan hyvä.

Iäkkäät saavat usein liian vähän proteiinia, ja jos he vielä jakavat sen pikkuaterioille, proteiinien lihaksia rakentava mekanismi ei käynnisty kunnolla. Iäkkään olisi hyvä päivittäin syödä ainakin kolmella aterialla 20–30 grammaa proteiinia.”

Liiallisen proteiinin syömisen sanotaan olevan haitaksi munuaisille. Onko se oikea riski?

”On niille, jotka kärsivät munuaisten vajaatoiminnasta. Diabetesta sairastavilla se on yleisempää, joten etenkään heidän ei kannata liioitella proteiinimäärissä.

Terveiden pitäisi syödä todella suuria määriä proteiinia, jotta siitä olisi munuaisille haittaa. Esimerkiksi 2,5:tä grammaa proteiinia per painokilo päivässä pidetään vielä turvallisena määränä.”

Onko ihmisillä, jotka eivät harrasta voimaharjoittelua, syytä kiinnostua syömistään proteiinimääristä?

”On. Lihasmassan kuihtuminen alkaa jo keski-iässä, ja ikäihmisille lihaskato on oikea ongelma. Siksi on syytä kiinnittää huomiota siihen, että saa tarpeeksi proteiinia. Tosin pelkkä proteiini ei juurikaan jarruta lihaskatoa, jos ei harrasta liikuntaa.

Myös esimerkiksi kasvissyöjillä proteiininsaanti voi olla niukkaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!