Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Syömäsi ruoka tekee sinut joko terveemmäksi tai sairaammaksi” – nyrkkeilijä Eva Wahlströmin teesit treenistä ja ravinnosta

Treenimotivaatiossa on kyse siitä, että päättää nauttia, sanoo Eva Wahlström, joka puolustaa perjantaina nyrkkeilyn MM-titteliään Espoossa.

Hyvinvointi
 
Janne Aaltonen
Eva Wahlström puolustaa nyrkkeilyn maailmanmestaruutta ensi perjantaina Espoossa.
Eva Wahlström puolustaa nyrkkeilyn maailmanmestaruutta ensi perjantaina Espoossa. Kuva: Janne Aaltonen

Jos sinusta tuntuu, että treenaaminen ei aina huvita, et ole ainoa. Jopa Suomen menestynein naisnyrkkeilijä, ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestarin titteliä kantava Eva Wahlström tietää, että treenin aloittaminen tuntuu joskus vaikealta.

Hänen vinkkinsä on se, että treeniä ei pidä aloittaa kiireessä hosuen, vaan kaikessa rauhassa. Toinen tärkeä neuvo on nauttia omasta kropasta ja siitä, mitä se pystyy tekemään.

Wahlström, 35 puolustaa perjantaina 18. maaliskuuta nyrkkeilyn MM-titteliään Espoossa. Samana iltana hänen kihlattunsa Niklas Räsänen ottelee paluuottelun olkapääleikkauksen jälkeen, joten perheen elämä on viime aikoina ollut varsin kurinalaista. Se ei kuitenkaan estä Wahlströmiä viettämästä normaalia perhe-elämää: Ennen ottelua ei pidetä seksipaastoja, toisinaan juodaan lasillinen viiniä ja pariskunnan 5- ja 7-vuotiaille pojille paistetaan lihapullia ja tehdään perunamuussia, kuten muillekin lapsille.

Yksi sääntö Wahlströmillä kuitenkin on. Hän välttää kaikenlaisia lisäaineita eli juo mieluummin Coca-colaa kuin sen light-versiota – mikäli juo kolajuomaa lainkaan.

”Kaikki keinotekoinen on myrkkyä”, hän sanoo.

Tässä Wahlströmin kolme vinkkiä treenaamiseen:

1. Päätä nauttia

”Kun ryhdyn treenaamaan, päätän nauttia. Muistutan itselleni, että kroppa ja kyky liikkua ei ole itsestäänselvyys. Liikuntakyvyn arvon ymmärtää usein vasta sitten, jos sen menettää. Olen iloinen ja kiitollinen kropastani ja siitä, että voin käyttää sitä.”

2. Aloita treeni oikein

”Vaikeinta treenaamisessa on aloittaminen. Minulle on hyvin tärkeää, miten treeni lähtee käyntiin. Vaikka päivä olisi kiireinen, menen treenisalille hyvissä ajoin, vaikka vartin etuajassa. Istun, hengähdän, juon kahvia ja juttelen ihmisten kanssa. Pikkuhiljaa treenaaminen alkaa houkuttaa. Tulee olo, että vitsi tämä on siistiä. Että tämä on minun hetkeni irti arjesta, josta saan voimaa ja hyvän olon.”

3. Älä syö sellaista, mikä saa sinut voimaan huonommin

”Kaikki mitä syöt ennen treeniä, on tankkaamista harjoitteluun ja kaikki mitä syöt treenin jälkeen joko auttaa palautumista tai ei auta sitä. Joka juttu, minkä laitat suuhusi, tekee sinut joko terveemmäksi tai sairaammaksi.

Kartan kaikkea keinotekoista. Juon esimerkiksi mieluummin oikeaa coca-colaa kuin light-colaa. Keinotekoiset makeutusaineet ovat minulle myrkkyä. Vältän gluteenia, joten olen jättänyt ruokavaliostani pois kaikki muut viljat paitsi kauran.

Käytän aika paljon superfoodeja ja ravintolisiä. Laatikossani näyttää olevan esimerkiksi luomukaakaota, maca-jauhetta, chia-siemeniä, psylliumkuituja, spirulinajauhetta, moringa-vihrejauhetta, vehnäorasta, heraproteiinia ja erilaisia kasveista ja juureksista tehtyjä luomutuotteita.

En silti ole mikään ole tiukkapipo enkä halua paasata ravinnosta. Liika kireys ruuan suhteen tekee enemmän pahaa kuin hyvää. Syön välillä jäätelöä ja raakasuklaata ja juon joskus lasin viiniä. Paheeni on kahvi, yritän pysyä parissa kupillisessa päivässä vaikka olen joskus juonut jopa kahdeksan kupillista.

Kun syö terveellisesti, haitalliset mieliteot häviävät.

Vaikka minä ja nyrkkeilijäpuolisoni Niklas Räisänen syömme kurinalaisesti, 5- ja 7-vuotiaat poikamme syövät tietysti normaalisti sitä mitä lapset syövät. Heille paistellaan lihapullia ja tehdään perunamuussia, vaikka me syömme etupäässä kasviksia ja smoothieita.

Toisaalta kannattaa muistaa, että ruokailutottumukset syntyvät lapsena. Kun lapset eivät opi syömään epäterveellisiä herkkuja, heidän ei tee niitä mielikään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!