Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Pitkä sairausloma ei ratkaise työpaikan ristiriitoja

Mielipidekirjoittaja kertoi HS:ssä työperäisestä uupumuksestaan, joka oli johtanut pitkiin sairauslomiin. Lääkäreiden mukaan poissaolo voi jopa pahentaa kriisiä.

Hyvinvointi
 
Sairauspoissaolot aiheuttavat vuodessa yhteensä 3,4 miljardin euron kustannukset.
Sairauspoissaolot aiheuttavat vuodessa yhteensä 3,4 miljardin euron kustannukset.

Pitkä sairausloma ei ole välttämättä oikea keino hoitaa stressiä ja työperäistä uupumusta, sanovat HS:n haastattelemat asiantuntijalääkärit.

”Jos ihminen kokee, että hän ei pärjää, ei jaksa eikä kykene, kokemusta ei ole syytä epäillä. Mutta jos taustalla ei ole sairaus, uupumusta ei pitäisi medikalisoida”, Työterveyslaitoksen ylilääkäri Kari-Pekka Martimo sanoo.

Esimerkiksi ristiriidat työpaikalla eivät ratkea sairauslomilla. Päinvastoin, ne voivat jopa pahentaa tilannetta: ”Pitkä sairausloma aiheuttaa tällaisessa tilanteessa helposti häpeää, ja töihin paluu voi tuntua sen jälkeen ylitsepääsemättömältä”, EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk sanoo.

Helsingin Sanomien mielipidesivulla julkaistiin maanantaina kirjoitus, jossa nimimerkki Suomi nousuun kertoi oman sairauslomansa maksaneen työnantajalle jo 25 000 euroa.

Hän kertoo kärsineensä toistuvasti uupumuksesta, joka on ollut täysin työperäistä. Myös työsuojelu oli puuttunut tilanteeseen, mutta tulosta ei näyttänyt syntyvän. ”Kun tilanne jälleen kerran kärjistyi, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin määrätä minut sairauslomalle”, Suomi nousuun kirjoittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sairauspoissaolojen aiheuttama menetetyn työpanoksen kustannus on vuodessa 3,4 miljardia euroa.

Kuntien eläkevakuutus Kevan johtajaylilääkäri Tapio Ropponen arvioi, että kolmannes sairaslomaa vaativista työuupumustapauksista johtuu työpaikasta, kolmannes yksityiselämän ongelmista ja kolmannes näistä molemmista.

Miten sitten asiantuntijalääkärit ratkaisisivat Suomi nousuun -nimimerkin kaltaisen tilanteen?

Ensimmäiseksi lääkäri selvittäisi, mistä uupumus johtuu. Onko taustalla sairaus, jonka oireet ilmenevät uupumuksena? Esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus tai unettomuus voivat Ropposen mukaan aiheuttaa toimintakyvyn alenemaa, jolloin ihminen ei kykene työhön.

Vai löytyykö syy yksityiselämästä: Stressaako läheisen sairaus, perheongelmat tai vaikeudet avioliitossa?

Vai onko ongelma työpaikalla? Aiheuttaako uupumusta esimerkiksi liiallinen työn määrä, välineiden puute, työnjohdon ongelmat, hankalat työtoverit, vaikea esimies tai koettu epäoikeudenmukaisuus?

Jos stressin syynä ovat ainoastaan työpaikan ongelmat, lääkäri ja potilas voivat pohtia, miten ongelmiin voi vaikuttaa.

”Joskus uupumuksen taustalla saattaa olla työntekijän ylitunnollisuus. Silloin lääkäri ja työntekijä voivat miettiä, miten työntekijä voi itse vaikuttaa tilanteeseensa”, Schugk sanoo.

Jos ongelmana ovat sen sijaan vaikeudet esimiehen kanssa, lääkärin keinot tuntuvat loppuvan siihen.

”Pattitilanne ratkaistaan helposti määräämällä pitkä sairausloma. Mutta se ei välttämättä auta, jos töissä ei edes yritetä muuttaa mitään”, Schugk sanoo.

Ropponen on samaa mieltä: Ongelman medikalisointi ei ole oikea ratkaisu silloin, kun pitäisi yhdessä pohtia käytännön muutoksia työpaikalla.

Lääkärillä on mahdollisuus osallistua niin sanottuun työterveysneuvotteluun, johon voi työntekijän ja hänen esimiehensä lisäksi tulla esimerkiksi luottamusmies.

”Työterveyshuollon vahvuus on se, että lääkäri tuntee työpaikan ja voi antaa suosituksiaan työpaikalle”, Ropponen sanoo.

Jos työntekijä ei pysty käsittelemään asiaa oman esimiehensä kanssa, voidaan hypätä yhden portaan yli ja kytkeä mukaan esimiehen esimies. Neuvotteluun voidaan ottaa mukaan myös muita tahoja, kuten luottamusmies.

”Jos epäillään häirintää tai kiusaamista, asian käsittelyyn voi tulla mukaan myös työsuojelupiiri”, sanoo Martimo.

Joskus ongelmana on Schugkin mielestä se, että ihminen ei näe omissa menettelytavoissaan mitään vikaa. Hän saattaa hahmottaa itsensä ainoastaan omien vahvuuksiensa kautta.

”Jos tilanne ei tunnu ratkeavan, lääkäri voi olla se henkilö, jonka täytyy rohkaista ihmistä vaihtamaan työpaikkaa”, Schugk sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!