Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen imetys halutaan Ruotsissa suojata lailla – ”Nykyään imettäjät joutuvat sietämään mulkoilua ja tuhahtelua”

Asenteet julkista imetystä kohtaan ovat kiristyneet Ruotsissa, sanovat lakihankkeen taustavoimat. Imetyksen tuki ry:n toiminnanjohtaja ei näe Suomessa tarvetta imetyslaille.

Hyvinvointi
 
Asenteet julkista imetystä kohtaan ovat lain vaatijoiden mukaan kiristyneet Ruotsissa.
Asenteet julkista imetystä kohtaan ovat lain vaatijoiden mukaan kiristyneet Ruotsissa.

Ruotsiin vaaditaan lakia, joka suojaisi imettämistä julkisella paikalla, kertoo Dagens Nyheter.

Lain tarvetta perustellaan sillä, että asenteet julkisella paikalla imettämistä kohtaan ovat Ruotsissa muuttuneet kielteisemmiksi. ”Monet ovat sen vuoksi luopuneet julkisella paikalla imettämisestä, vaikka sekä Maailman terveysjärjestö WHO että Ruotsin viranomaiset kannustavat imetykseen sen terveysvaikutusten vuoksi”, vetoomuksessa sanotaan.

Julkisella paikalla imettäminen on vetoomuksen mukaan suojattu lailla Australiassa, Filippiineillä, Taiwanissa, Britanniassa ja 49 osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Ruotsi on lehden mukaan harmaalla alueella: Julkisella paikalla imettäminen ei ole laitonta, mutta laitonta ei ole myöskään kieltää jotakuta imettämästä. ”Imettäminen altistetaan näin ollen omavaltaisille tuomioille, jotka perustuvat ihmisten henkilökohtaisiin käsityksiin siitä, missä ihmiset saavat imettää lapsiaan. Se ei käy”, vetoomuksessa sanotaan.

Suomessa julkisen imettämisen suojaamiseen lailla ei ole tarvetta, sillä imettämiseen suhtaudutaan yleensä hyvin myönteisesti, arvioi imettäville äideille vertaistukea tarjoavan Imetyksen tuki ry:n toiminnanjohtaja Lotta Viinikka.

Ruotsissa havaittua ilmapiirin kiristymistä ei hänen mukaansa ole koettu Suomessa. ”Kielteinen suhtautuminen on harvinaista, kyse on yksittäistapauksista”, Viinikka sanoo.

Suomessa nousi vuoden alussa sosiaalisen median kohu, kun stylisti Teri Niitti postasi Helsingistä New Yorkiin suuntautuvalla Finnairin lennolla kuvan imettävästä äidistä Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

”Tiedän, että tästä päivityksestä nousee helvetinmoinen meteli, mutta olisiko liikaa pyydetty julkisilla paikoilla imettäviltä äideiltä, että he peittäisivät toiminnan huivilla?” Niitti kirjoitti päivityksessään englanniksi.

Paheksuvan palauteryöpyn jälkeen hän poisti päivityksen ja pyysi sitä anteeksi.

Myös Finnair otti nopeasti kantaa kohuun. ”Naiset saavat imettää lennoillamme, ja heidän pitäisi saada tehdä se rauhassa”, lentoyhtiö ilmoitti. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutun Niitin postauksen reaktioista voit lukea täältä.

Ruotsin vetoomuksen alullepanija Kicki Sahamies on kokenut ilmapiirin kiristymisen omalla kohdallaan.

”Kun ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2012, kohtasin pelkästään myönteisiä reaktioita. Saadessani toisen lapseni vuonna 2015 huomasin, että asenteet julkisella paikalla imettämistä kohtaan olivat muuttuneet. Monet imettäjät joutuvat sietämään pitkiä katseita ja tuhahduksia. Viime aikoina mulkoilusta ja tuhahtelusta on tullut loukkaavaa ja häpäisevää ”, hän toteaa.

Sahamies mainitsee esimerkkinä tuoreen kokemuksensa kirjaston lastenosastolta, jossa hän yritti lainata kirjoja samaan aikaan kun rintarepussa oleva lapsi imi hänen rintaansa. ”Kirjastonhoitaja pyysi minua poistumaan ja perusteli pyyntöään sanomalla, että tuo ei tosiaankaan näytä kivalta.”

Sahamiestä loukkasi se, että hänet poistettiin jonosta kymmenien ihmisten silmien edessä. ”Ensimmäinen ajatukseni oli lopettaa imettäminen julkisilla paikoilla. Tai ylipäätään ulos meneminen. Mutta sitten päätinkin vastustaa syrjimistä, jonka kohteeksi minä ja monet muut joudumme päivittäin”, Sahamies sanoo.

Vetoomuksen mukaan kaikilla on oikeus saada osakseen kunnioitusta ja hyväksyntää julkisissa tiloissa. Erityisesti palvelualalla toimivien ihmisten tulisi pitää henkilökohtaiset mielipiteensä erossa ammattiroolistaan.

Äideillä ja lapsilla pitää vetoomuksen mukaan olla oikeus imetykseen ilman tuomitsevia ja vinoja katseita.

”Vauvat imevät rintaa säännöllisin väliajoin, ja jos äidit eivät voi imettää julkisissa tiloissa, heidän on pakko eristäytyä. Kun lapsi imee rintaa, hänen päänsä peittää suurimman osan rinnasta. Jos joku ei siedä nähdä imetystä, hän voi katsoa muualle”, vetoomuksessa todetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!