Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lonkankoukistajat kuntoon

Kireät lonkankoukistajat voivat aiheuttaa erikoisia vaivoja. Lihaksia kannattaa siis jumpata päivittäin. Tässä viisi toimivaa tapaa.

Hyvinvointi
 
Pekka Elomaa
Kristiina Onkeli näyttää, kuinka lonkankoukistaja venytetään.
Kristiina Onkeli näyttää, kuinka lonkankoukistaja venytetään. Kuva: Pekka Elomaa

Kireä lonkankoukistaja voi oireilla yllättävästi: esimerkiksi selkäkipuna, polven seudun kipuina tai niskan jomotuksena. Näillä keinoilla vältät vaivat.

Venytykset. Perinteinen ja yksinkertainen venytys on asettaa etummaisen jalan jalkapohja maahan ja viedä toinen jalka taakse niin, että polvi ja sääri ovat lattiaa vasten. Vie jalka riittävän taakse, jotta venytys tuntuu. Aloita siitä ylävartalolla rauhallinen eteenpäin kallistuminen, jolloin saat lonkankoukistajan venymään.

Liikkuvuusharjoitukset. Lonkankoukistajaa huoltavat tehokkaasti erilaiset liikkuvuustreenit. Venyttävässä askelkyykyssä toinen jalka asetetaan suorana taaksepäin ja kyykätään alas niin, että etummaisen jalan polvikulma on 90 astetta. Katso, ettei etummaisen jalan polvi ylitä saman jalan varpaiden linjaa. Laskeudu hitaasti alas ja nosta kämmenet vastakkain kädet kohti kattoa. Tee pitkiä, rauhallisia toistoja jalkoja vaihdellen.

Jooga. Joogan asanoissa lonkankoukistajat saavat hyvää, avaavaa harjoitusta.

Putkirulla ja lacrossepallo. Kun lonkankoukistajat ovat todella jumissa, foam roller ja lacrossepallo toimivat loistavina apuvälineinä. Rullaus ja pyörittely ovat myös hyvä tapa ”pehmittää” lonkankoukistajia ennen venyttelyä.

Nouse töissä seisomaan. Jos sinulla on mahdollisuus säädettävään sähköpöytään, käytä sellaista ja opettele seisomaan osa työpäivästä. Jos seisomatyö ei ole mahdollista, nouse välillä tuolilta tauolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!