Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahdistuneisuus voi alentaa kykyä tehdä päätöksiä, kertoo tutkimus

Hyvinvointi
 

Ahdistuneisuus vaikuttaa aivoihin tavalla, joka voi haitata kykyä tehdä päätöksiä, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

Pittsburghin yliopiston neurotieteiden osaston tutkijat havaitsivat, että ahdistuneet rotat eivät kyenneet tekemään järkeviä valintoja toisin kuin ne rotat, joiden ahdistusta oli lievennetty lääkkeillä. Syy löytyi tutkijoiden mukaan aivojen etuotsalohkon kuoresta, jossa päätöksenteko tapahtuu. He huomasivat, että ahdistuneisuus haittaa aivoalueen solujen, neuronien toimintaa.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Neuroscience-julkaisussa ja siitä kertoi Medical News Today.

Tutkijat päättelivät, että käsityksemme ahdistumishäiriöistä ja niiden hoidosta on liian yksioikoinen. Aiemmat tutkimukset ovat yhdistäneet ahdistushäiriöt tunne-elämään, kun taas uuden tutkimuksen mukaan ahdistuneisuus vaikuttaa aivosoluihin aivan tietyllä tavalla.

Tutkimuskohteena oli kaksi ryhmää rottia. Kumpikin asetettiin tilanteeseen, jossa piti tehdä valinta kahden vaihtoehdon välillä. Toisesta sai palkinnon.

Toinen rottaryhmä sai ennen koetta ahdistusta lisäävää lääkettä. Vertailuryhmälle annettiin lumelääkettä.

Ahdistuneet rotat käyttäytyivät päätöksentekotilanteessa kuten ahdistuneet ihmiset.

Ne muun muassa takertuivat merkityksettömään informaatioon, epäröivät ja tekivät enemmän virheitä valinnoissaan kuin ne rotat, jotka eivät olleet ahdistuneita. Ahdistuneisuus vaikeutti tutkijoiden mukaan rottien etuotsalohkon neuronien toimintaa, jossa päätöksenteko tapahtuu.

Amerikan mielenterveysseuran mukaan 18 prosenttia yhdysvaltalaisista kärsii jonkinlaisesta ahdistuneisuushäiriöstä.

Suomalaisessa nuorten aikuisten psyykkistä terveyttä kartoittaneessa tutkimuksessa jokin elämänaikainen ahdistuneisuushäiriö todettiin 12,6 prosentilla 20–34-vuotiaista suomalaisista.

Yleisimpiä ahdistuneisuushäiriöitä Suomessa ovat sosiaalisten tilanteiden pelko, paniikkihäiriö, julkisten paikkojen pelko, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja pakko-oireinen häiriö.

Oikaisu: juttua korjattu lauantaina kello 9.22. Tekstissä kerrottiin ensin virheellisesti, että toinen rottaryhmä sai ennen koetta ahdistusta lievittävää lääkettä. Rotille annettiin ahdistusta lisäävää lääkettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!