Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diabetes lisää riskiä sairastua mielenterveyshäiriöihin – 150 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään

Yhteensä jopa puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta.

Hyvinvointi
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Yleisin mielenterveyshäiriö diabetesta sairastavilla oli masennus.
Yleisin mielenterveyshäiriö diabetesta sairastavilla oli masennus. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Diabetekseen liittyy työkyvyttömyyttä jo ennen taudin toteamista. Työterveyslaitoksen koordinoimasta kansainvälisestä tutkimuksesta ilmenee, että diabetekseen sairastuvilla oli verrokkeja enemmän työkyvyttömyyttä jopa kolme vuotta ennen diabetesdiagnoosia.

Seitsemän vuoden seurannassa diabetesta sairastavilla oli keskimäärin 95 työkyvyttömyyspäivää vuodessa. Vertailuryhmässä sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyseläkepäiviä oli 35. Luvut ovat keskiarvoja ja hyvin korkeita, koska keskiarvoon vaikuttavat myös koko vuoden työkyvyttömänä olleet ihmiset.

Työterveyslaitoksen koordinoimassa tutkimushankkeessa seurattiin yhteensä yli 16 000 diabetesta sairastavan työikäisen työkykyä ennen ja jälkeen taudin toteamisen. Tutkimushankkeessa oli analysoitavana suomalainen, ruotsalainen, englantilainen ja ranskalainen kohorttiaineisto.

Suomessa tutkimusta johtaneen tutkimusprofessori Marianna Virtasen mukaan diabetesta sairastaa tällä hetkellä jo lähes puoli miljoonaa suomalaista. Luvussa on mukana 150 000 ihmistä, joiden arvioidaan sairastavan kakkostyypin diabetesta tietämättään. Diabetesta sairastavista lähes 90 prosentilla on tyypin 2 diabetes.

”Diabetes diagnosoidaan usein myöhään. Tutkimuksessa havaittiin, että diabetesta sairastavilla oli oheissairauksia, joista seurasi sairauspoissaoloja töistä. Yksi merkittävimmistä syistä sairauspoissaoloihin olivat mielenterveyshäiriöt”, Virtanen sanoo.

Yleisin mielenterveyshäiriö diabetesta sairastavilla oli masennus.

Diabetesta sairastavilla oli muita suurempi riski myös tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja verisuonitaudeista johtuvaan työkyvyttömyyteen.

Heikko sosioekonominen asema vaikuttaa sairastumiseen. Paljon sairastavien elämää varjostavat Virtasen mukaan usein yksinäisyys, työstressi ja epäterveelliset elämäntavat.

Diabetesta sairastavien heikkoon työkyvyn ennusteeseen liittyi myös tupakointia, liikunnan puutetta ja lihavuutta. Kaikkiaan yli kolmanneksella diabetesta sairastavista oli jokin krooninen oheissairaus ja lähes kolmanneksen painoindeksi oli yli 30.

”Kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen vaikuttavat perinnöllinen alttius ja elintavat. Ylipaino lisää sairastumisriskiä”, Virtanen sanoo.

Terveelliset elintavat vähentävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, mutta diabetesta sairastavien joukossa on myös normaalipainoisia ja terveydestään huolehtivia ihmisiä. Heillä suurin riskitekijä saattaa olla geneettinen perimä.

Diabetesta sairastavien riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle oli kolminkertainen vertailuryhmään verrattuna. Tämäkin riski selittyi suurelta osin oheissairauksilla, kuten mielenterveyden häiriöillä, tuki- ja liikuntaelinsairauksilla ja sydän- ja verisuonitaudeilla.

Tutkimukseen osallistuneista eri maissa 6–7 prosenttia oli joutunut työkyvyttömyyseläkkeelle. Tutkimukseen osallistuneita seurattiin neljästä viiteen vuotta. Suomessa seuranta-aika oli vuodesta 2005 vuoteen 2009.

Virtasen mukaan diabeteksen aiheuttamia haittoja voitaisiin vähentää ennaltaehkäisevällä työllä.

”Ihmisiä pitäisi ohjata terveelliseen elämään. Oheissairaudet, kuten masennus, on tärkeää tunnistaa ja hoitaa. Työstressiä pitäisi helpottaa, ja tukitoimia voitaisiin lisäksi kohdentaa yksinäisille ihmisille. Matalassa ammattiasemassa olevilla ja maahanmuuttajataustaisilla on paljon sairauksia, joten he kaipaavat tukea.”

Suomessa tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia ja Työsuojelurahasto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!