Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

C-vitamiinipitoinen ruokavalio voi ehkäistä kaihia, kertoo brittitutkimus

Vitamiinivalmisteilla ei huomattu samaa vaikutusta.

Hyvinvointi
 

Runsaasti C-vitamiinia sisältävä ruokavalio voi uuden tutkimuksen mukaan ehkäistä kaihia ja hidastaa sen kehittymistä, kertoo CBS.

”Kaihia ei voi välttää kokonaan, mutta voimme viivyttää sen puhkeamista ja hidastaa kehittymistä syömällä C-vitamiinipitoista ruokaa, sanoo Lontoon Kings Collegen silmätautien professori Christopher Hammond aikakauslehti Ophthalmologyssa.

Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista länsimaissa. Yli 65-vuotiaista enemmän kuin 70 prosentilla on kaihimuutoksia, kertoo Lääkäriseura Duodecim. Maailmanlaajuisesti kaihi on yleisin sokeuden syy.

Kings Collegen tutkimukseen osallistui yli tuhat 60 vuotta täyttänyttä brittiläistä naispuolista kaksosparia. Tutkijat havaitsivat, että se kaksonen, joka sai ruuan mukana paljon C-vitamiinia, sairastui kymmenen vuoden ajanjaksolla harvemmin kaihiin tai sai sen lievempänä.

Sen sijaan C-vitamiinivalmisteen syöminen ei tutkijoiden mukaan näyttänyt pienentävän riskiä.

Tutkimus oli ensimmäinen, joka osoitti, että ruokavaliolla ja elintavoilla on kaihin kehittymisessä suurempi merkitys kuin perintötekijöillä. Hammondin tutkimusryhmä arvioi perintötekijöiden osuudeksi 35 prosenttia ja ruokavalion sekä ympäristötekijöiden osuudeksi 65 prosenttia.

”Tärkein havainto on se, että C-vitamiinin saanti näyttää suojelevan kaihilta”, Hammond sanoo.

C-vitamiinin vaikutus perustuu hänen mukaansa siihen, että silmän sisältämä neste sisältää yleensä runsaasti C-vitamiinia, mikä estää silmän hapettumista ja linssin sumentumista. C-vitamiinipitoinen ruokavalio voi lisätä vitamiinin määrää silmänesteessä.

Tutkijat suosittelevatkin ikääntyville sekä aurinkolasien käyttöä sekä C-vitamiinipitoista ruokaa, kuten kaalia, parsakaalia, papaijaa, sitrushedelmiä ja mansikoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!