Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko riippuvainen rutiinista vai alkoholista – päihdelääkäri antaa viisi vinkkiä viininlipittelijälle

”Alkoholi on arkipäiväistynyt ja se on Suomessa jo ongelma”, sanoo A-klinikkasäätiön ylilääkäri Pekka Salmela.

Hyvinvointi
 
Krapula kuormittaa aivoja - vaurioita tulee vasta raskaasta ryyppäämisestä
Krapula kuormittaa aivoja - vaurioita tulee vasta raskaasta ryyppäämisestä
HSTV tiivistää noin minuutissa, mitä tieteellisiä vaikutuksia juomisella on aivoihin. Toimittaja: Mikko Puttonen, leikkaus: Esa Juntunen.

Kurja työpäivä takana, lapset kitisevät ja puoliso ärsyttää. Nyt olen ansainnut lasin viiniä – ajattelet. Ja ennen kuin huomaatkaan, olet jo kumonnut pari. Kuten eilenkin – ja toissapäivänä.

”Alkoholi on arkipäiväistynyt ja se on Suomessa jo ongelma”, sanoo A-klinikkasäätiön ylilääkäri Pekka Salmela.

Alkoholia on alettu pitää elintarvikkeena. ”Samalla unohdetaan, että se on keskushermostoon ja aivoihin vaikuttava aine, johon syntyy riippuvuus ”, hän sanoo.

Salmela on samoilla linjoilla kuin päihdelääkäri Kaarle Simojoki torstain Helsingin Sanomissa: Kenestä tahansa, joka juo tarpeeksi, voi tulla riippuvainen alkoholista. Riippuvuuden vaara on olemassa erityisesti silloin, jos alkaa hoitaa omia tunnetilojaan alkoholilla. Eli ottaa viiniä stressiin ja yleiseen ärtyneisyyteen.

Milloin sitten pitäisi luoda omiin tottumuksiinsa kriittinen silmäys? Pekka Salmela kuvaa viisi tunnusmerkkiä:

1. Jos tartut viinilasiin tai oluttölkkiin sen kummemmin miettimättä.

Viinipullon tai oluttölkin avaamisesta työpäivän jälkeen voi tulla symboli, joka merkitsee siirtymistä työnantajan palveluksesta vapauteen ja omaan aikaan. Kyse ei välttämättä ole edes alkoholista, vaan siirtymäriitistä. Ongelma on vain siinä, että jos otat kaljan tai kaksi, kykysi sietää alkoholia kasvaa.

Kannattaa kyseenalaistaa itsestäänselvyydet ja ottaa vapaata arjesta eli siitä rutiinista, jonka vangiksi olet huomaamattasi joutunut. Tee vaihteeksi jotakin muuta.

2. Jos levoton olo häviää vain silloin, kun kädessäsi on oluttölkki.

Jos sinun on vaikeaa asettua aloillesi kotona ilman oluttölkkiä. Jos viinilasi on sinulle kuin tuttipullo vauvalle tai suklaapatukka makeasta riippuvaiselle.

Tunnistatko itse, miten tärkeää alkoholi sinulle on. Yksi tuttu mies sanoi, että minä olen semmoinen mies, joka ottaa kaksi kaljaa. Mutta sen jälkeen minä olenkin eri mies, joka ottaa lisää.

3. Jos olet ajatellut vähentää juomista, mutta et vielä ole toteuttanut sitä.

Hyvin suunniteltu on edelleen tekemättä. Kun tulet kotiin, älä suunnista jääkaapille, vaan tee jotakin muuta. Jos pystyt edes lykkäämään oluttölkin avaamista ja sitä kautta vähentämään juomista, voit onnitella itseäsi.

4. Jos läheinen huomauttaa sinulle alkoholinkäytöstäsi

Jos lapsi tai puoliso huomauttaa sinulle juomisesta, se kannattaa ottaa vakavasti. Varsinkin, jos tunnet tarvetta kieltää koko asian, sinulla saattaa olla syytä huoleen. Alkoholin käyttösi ei ole enää hallinnassa, jos krapula estää sinua lenkkeilemästä tai työpaikalta tulee poissaoloja. Jos maksa-arvosi ovat koholla, auto on jo ajanut kaarteesta ulos.

5. Jos itsesyytökset lamaannuttavat sinut.

Häpeä ja itsesyytökset eivät auta ketään luopumaan alkoholista. Suomalaisia on riittävästi koulutettu syyllistämällä. Parempi olisi pohtia, mitä alkoholi sinulle antaa ja miksi se on tärkeätä.

Älä myöskään vaadi itseltäsi liikaa.

Suomalaiset rakastavat päihdesaagoja: Viina juodaan ikään kuin kahteen kertaan: Ensin se juodaan ja sitten kerrotaan sankaritarina, miten kännissä pudottiin neljännestä kerroksesta, pantiin jakaus kuntoon ja jatkettiin matkaa. Raitistuminenkaan ei oikein ole mitään, ellei ensin vajota viinan takia katuojaan ja sitten nousta sieltä suureksi johtajaksi ja hyväntekijäksi.

Älä usko. Jokainen nainen, joka onnistuu puolittamaan viininjuontinsa ja jokainen mies, joka pystyy luopumaan toisesta iltaoluestaan, on sankari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!