Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat haluavat vesirokkorokotteen rokotusohjelmaan – lasten rokko aiheuttaa 76 000 päivää työpoissaoloja

Asiantuntijoiden mukaan rokote hävittäisi vesirokon Suomesta parissa vuodessa.

Hyvinvointi
 

Vesirokkorokotuksen ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan voisi vähentää terveydenhuollon kustannuksia vuosittain noin kahden miljoonan euron edestä. Tätä mieltä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rokoteasiantuntijat.

Lisäksi rokote vähentäisi vesirokon aiheuttamia poissaoloja töistä. Nyt vanhemmille kertyy vuosittain yhteensä 76000 poissaolopäivää työpaikalta sen takia, että he ovat hoitamassa kotona vesirokkoa sairastavaa lastaan. THL:n arvion mukaan tämä aiheuttaa noin 14 miljoonan euron kustannukset.

Rokotusohjelman on arvioitu maksavan 4,2 miljoonaa euroa vuosittain.

”Olemme laskeneet, että vesirokkorokotuksen ottaminen ohjelmaan kannattaa sekä terveyden että talouden näkökulmasta”, sanoo THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Taneli Puumalainen.

THL, kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat esittäneet rokotteen ottamista rokoteohjelmaan jo kolmen vuoden ajan. Toistaiseksi sille ei ole myönnetty rahoitusta valtion talousarviossa.

Vesirokkoon sairastuu vuosittain 57000 ihmistä. Tästä pitää huolen se, että tauti tarttuu herkästi sekä pisaroiden että kosketuksen mukana. Suurin osa sairastuneista on lapsia, eli käytännössä lähes kaikki lapset sairastavat taudin.

Lämpöä, lihassärkyä ja vesirakkuloita aiheuttava rokko menee yleensä ohi itsestään noin viikossa. Hieman yli 6000 ihmiselle se aiheuttaa kuitenkin oireita, joiden takia on hakeuduttava lääkäriin. Sairaalahoitoon joutuu vesirokon takia vuosittain 350 ihmistä.

THL:n rokotusohjelmayksikön tutkijan Heini Salon mukaan rokotukset hävittäisivät vesirokon Suomesta kahden–kolmen vuoden kuluttua rokotusohjelman aloittamisesta. Näyttöä rokotteen tehosta on saatu esimerkiksi Yhdysvalloista, jossa yhden rokoteannoksen on todettu antavan 80–85 prosenttisen suojan kaikkia vesirokkotartuntoja vastaan.

Euroopan maista verirokkorokotus on hyväksytty kansalliseen rokotusohjelmaan ainakin Itävallassa, Saksassa, Kreikassa, Latviassa, Kyproksella ja Luxemburgissa.

Vesirokon lisäksi rokote voisi vähentää myös vyöruusua. Sen saa aikuisena joka kolmas vesirokon lapsena sairastaneista, koska ruusua aiheuttava vesirokkovirus jää elimistöön kytemään.

Vyöruusu on kuitenkin myös yksi syy sille, miksi rokotetta ei ole toistaiseksi otettu laajaan käyttöön. Vesirokon katoaminen saattaisi nimittäin väliaikaisesti lisätä vyöruusun sairastumista niillä, jotka ovat lapsena sairastaneet myös vesirokon.

”Vyöruusu lisääntyy joka tapauksessa, kun väestö ikääntyy. Olemme THL:ssä arvioineet, lisäisikö vesirokkorokotus vyöruusujen määrää entisestään. Sitä ei osata vielä varmaksi sanoa. Missään rokotusta käyttävissä maissa se ei ole lisääntynyt merkittävästi, ja kun rokotus yleistyisi, vyöruusu vähenisi ajan myötä”, Salo sanoo.

Myös vesirokkorokotuksen saaneet voivat saada vyöruusun, mutta se on huomattavasti harvinaisempaa kuin vesirokon sairastaneiden vyöruusu.

Vesirokkorokotteen voi jo nyt ottaa Suomessa, jos maksaa sen itse. Reseptejä kirjoitetaan neuvoloissa ja terveyskeskuksissa. THL:n arvion mukaan noin viisi prosenttia lapsista saa rokotteen.

Rokotteita annetaan myös hedelmällisessä iässä oleville naisille, jotka työskentelevät esimerkiksi päiväkodeissa. Vesirokko on erityisen vaarallinen raskaana oleville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!