Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Odottavan äidin influenssarokotus voi puolittaa kohtukuoleman riskin

Hyvinvointi
 

Riski synnyttää kuollut lapsi voi puolittua niillä äideillä, jotka saavat raskausaikana rokotuksen kausi-influenssaa vastaan.

Näin kertoo uusi australialaistutkimus, joka julkaistiin arvostetussa Clinical Infectious Diseases -lehdessä ja josta kertoo Medical News Today.

THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek pitää tulosta uskottavana.

”Tiedämme, että kuumetauti on vaarallinen sekä raskaana olevalle äidille että vauvalle. Syntymätön vauva voi sairastua infektioon. Influenssa on varsinkin raskauden loppuvaiheessa vakavampi tauti odottavalle äidille, kuin saman ikäiselle naiselle, joka ei ole raskaana”, Nohynek sanoo.

Aiemmin uskottiin, että rokotus on riski sikiölle ja että raskaana olevia naisia ei pitäisi rokottaa. Tämä huoli on Nohynekin mukaan osoittautunut nykytiedon valossa aiheettomaksi.

Vuoden 2009 HIN1-influenssapandemian, niin sanotun sikainfluenssan aikaan rokotusta suositeltiin kaikille, myös raskaana oleville riippumatta raskauden vaiheesta.

”Ainakin Yhdysvaltain tietojen perusteella vuoden 2009 pandemian ja sen jälkeisten kausi-influenssojen aikana rokotetut äidit ovat pysyneet terveempinä, saaneet vähemmän keskenmenoja ja synnyttäneet vähemmän kuolleita vauvoja. Raskaana olevien naisten rokottaminen on siis järkevää”, Nohynek sanoo.

Monessa maassa raskaana oleville suositellaankin influenssa- ja jäykkäkouristusrokotusten lisäksi hinkuyskäsuojaa.

Suomessa on vuodesta 2009 lähtien suositeltu raskaana olevien rokottamista influenssaa vastaan. THL kartoittaa parhaillaan ensimmäistä kertaa, paljonko Suomessa annetaan influenssarokotuksia raskaana oleville. Samalla selvitetään, ovatko rokotukset vähentäneet keskenmenoja ja vauvojen syntymistä kuolleena.

Australialaiset tutkijat käyttivät aineistonaan kätilöiden tietokantaa, joka kattoi 58 008 synnytystä vuoden 2012 huhtikuusta vuoden 2013 joulukuuhun.

Niistä 52 932 tapauksessa odottava äiti ei ollut saanut influenssarokotusta, 5 076 oli saanut rokotteen.

Verratessaan näitä kahta ryhmää tutkijat havaitsivat, että rokottamattomilla äideillä kuolleena syntyneiden lasten määrä influenssakaudella oli suurempi kuin rokotetuilla. Vaikka määrä ei ollut tilastollisesti merkittävä, tutkijat päättelivät, että äidin rokottaminen suojaa myös syntymätöntä lasta.

Tutkijat toteavat, että myös vuoden 2009 HIN1-pandemian aikana tapahtui vastaava syntymättömien vauvojen kuolemien vähentyminen, minkä tutkijat arvelevat johtuneen rokotuksista.

Australian terveysviranomaisten mielestä influenssarokotuksen hyötyjä on aliarvioitu. He suosittelevat, että puolivuotiaat ja sitä vanhemmat, myös raskaana olevat naiset ottavat joka vuosi kausiflunssarokotuksen.

Medical News Todayn mukaan Yhdysvalloissa yksi sadasta vastasyntyneestä syntyy kuolleena. Maailman terveysjärjestön määritelmän mukaan kyseessä on vauva, jonka syntymäpaino on vähintään 500 grammaa tai joka on syntynyt kuolleena vähintään 22 viikkoa kestäneen raskauden jälkeen.

Oikaisu 1.4.2016 kello 20.35: Korjattu influenssarokotuksen saaneiden ja ei-saaneiden lukumäärät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!