Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on normaalia uhmaa, ja mistä tunnistaa lapsen käytöshäiriön? Lastenpsykiatri vastaa

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan tulee huolestua, jos nelivuotias on esimerkiksi väkivaltainen, vahingoniloinen tai empatiakyvytön.

Hyvinvointi
 
Rosemarie Särkkä
Jari Sinkkosen mukaan lapsi voi hyvin, jos hän leikkii ja hänellä on kavereita.
Jari Sinkkosen mukaan lapsi voi hyvin, jos hän leikkii ja hänellä on kavereita. Kuva: Rosemarie Särkkä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen pitää Voimaperheet-mallia erinomaisena apuna lastenkasvatuksessa.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina Turun yliopiston Lastenpsykiatrisen tutkimuskeskuksen ohjelmasta, jossa vanhemmat saivat ohjeita uhmaikäisten lasten kasvatukseen internetin välityksellä. Lasten oireet vähenivät, kun vanhemmat oppivat antamaan lapsille huomiota ja palkitsemaan hyvää käytöstä.

”Yleensä suhtaudun tällaisiin kasvatusohjelmiin hieman varauksellisesti, mutta Voimaperheet-malli vakuutti minut. Se on halpa, ja kynnys siihen osallistumiseen on matala. Ryhmätilanteissa vanhempien voi olla vaikea puhua perheen ongelmista, koska ne koetaan noloiksi. Voimaperheet-mallissa tätä huolta ei ole”, Sinkkonen sanoo.

Uhmaikä on osa lapsen luonnollista kehitystä. Sinkkonen puhuu lapsen uusista kyvyistä.

”Kolmivuotiaana lapselle kehittyy nopeasti uusia valmiuksia. Hän oppii vänkäämään vastaan ja juoksemaan karkuun. Hän on oma pikku persoona eli ’minä’. Ongelma syntyy siitä, että lapsella ei ole elämänkokemusta ja vanhemmat joutuvat kieltämään häntä. Lapsi ei saakaan juosta omin päin avaraan maailmaan, vaikka haluaisi.”

Lapsi reagoi vanhempien kieltoihin uhmaamalla heitä. Sinkkosen mukaan lasten uhmaikä on hyvin yksilöllinen. Yhden lapsen murjotus voi näkyä pienenä alahuulen väpätyksenä, toinen heittäytyy maahan parkumaan. Kaikki lapset eivät kehity samaa tahtia.

Lapsen uudet kyvyt ovat kuitenkin hyvä asia. Aikuisen läheisyyttä tarvitaan selittämään, että kaikkea ei voi tehdä. Vanhempi voi sanoa, että laulat ja juokset hyvin, mutta et voi lähteä uimaan syvässä vedessä, koska sinne voi hukkua.

Lapsen uhmaikä ei automaattisesti merkitse sitä, että perhe olisi pulassa. Se on merkki uusista valmiuksista.

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan tulevia käytöshäiriöitä voi ennustaa aikaisintaan nelivuotiaan lapsen käytöksestä. Sitä nuoremmista on vaikea erottaa, mikä on normaalia ja mikä ei. Sinkkonen on samaa mieltä.

”Nelivuotiaan käytöksestä voi huolestua, jos hän on koko ajan nyrkit pystyssä ja lyö toisia lapsia konfliktitilanteessa. Huolestuttavaa on myös, jos lapsi nauraa toisten vahingoille, ivaa ja pelottelee muita. Uhmaaja jää tuolloin ilman kavereita.”

Tunnekylmyys nelivuotiaalla on huolestuttava piirre. Kaksivuotias voi repiä kärpäseltä siivet, mutta ei enää nelivuotias. Jos lapsi nauttii tuottamastaan kärsimyksestä, aikuisen pitää puuttua siihen.

Aikuisilla on oppimista, koska heidän täytyy kestää lasten pettymyksiä ja kiukkua ja asettaa rajoja.

Sinkkosen mukaan lapsi ryhtyy toisinaan valtataisteluun aikuisen kanssa. Aikuisen ei pidä suostua vedätykseen eikä suhtautua tilanteisiin liian tunteellisesti. Tunteita on toki mukana, koska ne ovat osa ihmisyyttä.

”Jos lapsi provosoi, aikuisen pitääkin provosoitua, mutta tilanne täytyy jossain kohtaa lopettaa. Lapselle voi sanoa, että nyt asetut.”

Lapsi temppuilee joskus ruokapöydässä. Aikuisen ei kannata tehdä siitä numeroa, vaan sanoa, että ikävää kun nyt ei maistu, seuraava ateria on neljän tunnin kuluttua. Pakkosyöttämiseen ei pidä sortua.

Nukkumaanmeno on toinen tyypillinen valtataistelutilanne. Jos lapsi on virkeä, häntä ei kannata ajaa väkisin sänkyyn. Lapsi voi leikkiä hetken ennen nukkumaanmenoa.

”Aikuinen voi joustaa jonkin verran esimerkiksi syömisessä ja nukkumisessa. Jos lapsi on koko ajan kiinni pikkuveljen niskavilloissa, silloin sanotaan, että tämä loppuu heti. Raja tulee vastaa toisen satuttamisessa. Myöskään rumia ei saa puhua, eikä aikuista nimitellä.”

Kun aikuinen toimii johdonmukaisesti ja toistaa asioita riittävän kauan, lapsi lopettaa vänkäämisen. Ruokakaupassa sanotaan esimerkiksi, että nyt et saa jäätelöä, koska se on jälkiruoka ja syödään vasta kotona.

Jari Sinkkonen on työskennellyt lastenpsykiatrina yli kolmekymmentä vuotta. Hän on huomannut, että lasten käytöshäiriöt ovat lisääntyneet. Tämä on trendi länsimaissa. Itsekkyys nousee esille. Ujous ja ahdistuneisuus ovat jääneet taka-alalle.

Aineellisen hyvinvoinnin kasvu vaikuttaa käytöshäiriöiden lisääntymiseen. Saaminen ja viihtyminen koetaan tärkeiksi.

”Kaipaan joskus aikaa, jolloin lasten täytyi osallistua työhön. Nyt ei enää tarvita lasten työpanosta. Tiskikoneen täyttö ja oman huoneen siivoaminen ovat pieniä juttuja. Lasten pitäisi kuitenkin oppia tekemään myös epämiellyttäviä asioita. Kaikki ei voi olla vain mukavaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!