Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hormonit treenin jarruna

Naisen hormonitasot vaihtelevat kuukauden aikana merkittävästikin, mikä voi haitata treeniä. Mikä neuvoksi?

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Pidä päiväkirjaa.

Pitämällä muutaman kuukauden ajan kirjaa treenien sujumisesta ja kehon tuntemuksista pystyt päättelemään, toistuuko jokin ilmiö harjoittelussa tai mielialassa kuukaudesta toiseen.

Seurattavia asioita voivat olla muun muassa jaksot, jolloin treeni ei suju tavalliseen tapaan, kroppa tuntuu raskaalta tai treeni ei huvita yhtään. Näin pääset selville, vaikuttavatko hormonit ja miten omaa treeniä voisi soveltaa kalenterin mukaan.

Ota tarvittaessa kevyemmin.

Kehon peruslämpötila saattaa kohota kierron puolivälin jälkeen ennen kuukautisia. Siksi lämmönsietokyky voi laskea ja hikoiluttava, intensiivinen treeni tuntuu tukalammalta kuin kierron aiemmassa vaiheessa.

Osa naisista kärsii myös pms-oireista, joita voivat olla turvotus, vatsakivut, väsymys, päänsärky sekä äreys tai masentuneisuus. Ota nämä oireet huomioon varsinkin, jos treeniohjelmaasi kuuluu raskasta treeniä. Vaikka fyysistä estettä ei pms-oireiden aikana ole, rankat treenit voivat tuntua mukavammilta ja tehokkaammilta kierron muissa vaiheissa.

Jätä kuntoilu väliin, jos kivut ovat kovat.

Jos kuukautis- tai ovulaatiokivut ovat lyhytkestoisia – esimerkiksi päivän tai kaksi – jätä suosiolla lenkki väliin. On turha pakottaa itseään urheilemaan särkylääkkeen voimalla, kun voit hyvin tehdä sen seuraavana päivänäkin. Tulehduskipulääkkeiden käyttöä ei ylipäätään suositella pitkien liikuntasuoritusten aikana, koska ne voivat rasittaa munuaisia.

Kuukautiset eivät estä kisoja tai pitkiä lenkkejä.

Kuukautiskivut yleensä hellittävät nopeasti vuodon alettua, joten fyysistä suoritusta vuoto ei välttämättä häiritse lainkaan. Lähtökohtaisesti treenejä kannattaa jatkaa kuukautisten aikaan, koska muuten ne jäävät noin joka neljäs viikko tauolle – eli varsin usein.

Huolestu aina, jos kuukautiset jäävät kokonaan pois.

Jos kuukautiset jäävät pois, ota se varoitusmerkkinä. Tämä voi olla merkki liian rajusta treenistä tai laihtumisesta, mutta myös tutkimusta vaativasta sairaudesta – sekä luonnollisesti myös raskaudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!