Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsensa seksuaalisuuden kieltävä vanhempi voi tarkoittaa hyvää, sanoo asiantuntija – ”On vaikea ymmärtää, että oma lapsi on kasvamassa aikuiseksi”

Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa kerrottiin, miten isä tukahdutti tyttärensä seksuaalisuuden ylisuojelullaan. Helsingin ehkäsyneuvonnassa moni nuori pelkää, että käynnistä kerrotaan vanhemmille.

Hyvinvointi
 
Marja Airio / Lehtikuva
”Seksi on nuoren oma asia. Mutta haluamme muistuttaa, että seurustelu ei ole pelkkää seksiä”, sanoo ehkäisyneuvonnassa työskentelevä terveydenhoitaja ja seksuaaliterapeutti Pirjo Nissinen-Turunen.
”Seksi on nuoren oma asia. Mutta haluamme muistuttaa, että seurustelu ei ole pelkkää seksiä”, sanoo ehkäisyneuvonnassa työskentelevä terveydenhoitaja ja seksuaaliterapeutti Pirjo Nissinen-Turunen. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Suomalaiseen kulttuuriin ei yleensä kuulu se, että isät vahtivat haulikon kanssa teinityttäriensä siveyttä, kertoo terveydenhoitaja ja seksuaaliterapeutti Pirjo Nissinen-Turunen.

Päinvastoin, Helsingissä on jopa isiä, jotka saattavat tyttärensä ehkäisyneuvontaan.

Ehkäisyneuvontaan hakeutuvia nuoria naisia ei Nissinen-Turusen mukaan ole syytäkään vahtia.

”Ne tytöt, jotka tulevat oma-aloitteisesti hakemaan itselleen sopivaa ehkäisyä, ovat vastuuntuntoisia ja kypsiä, aivan upeita nuoria naisia”, Nissinen-Turunen sanoo.

Helsingin Sanomien mielipidesivulla julkaistiin keskiviikkona kirjoitus, jossa nimimerkki Isin tyttö kertoi, että amerikkalaistyyppinen teinityttärien siveyden suojelu ei ole pelkkää vitsailua Suomessakaan. Asiasta kertoi toimittaja Saska Saarikoski sunnuntaina pääkirjoituksessa.

”Isin tyttö” kertoi kasvaneensa konservatiivisessa perheessä. Isän johdonmukainen kieltopolitiikka johti siihen, että tytär ei tiedä aikuisenakaan, onko hänellä oikeutta nauttia seksistä.

Pirjo Nissinen-Turunen tapaa työssään Helsingin keskitetyssä ehkäisyneuvonnassa eri ikäisiä naisia, jotka tulevat hakemaan itselleen sopivaa ehkäisyä tai apua vaikeisiin kuukautisiin. Apua saa myös raskauden keskeytykseen, jos asiakas on alle 17-vuotias tai alle 19-vuotias, jolle raskauden keskeytys on tehty jo aiemmin.

Keskitetyn ehkäisyn nuorimmat asiakkaat ovat noin 13-vuotiaita.

Nissinen-Turunen sanoo ymmärtävänsä vanhempia, jotka ovat huolissaan tyttäristään. Vanhemmat saattavat pelätä, että lapsi tulee raskaaksi tai saa huonoja kokemuksia ja sydänsuruja.

”Toisaalta vanhempien voi olla myös vaikea ymmärtää sitä, että oma lapsi on kasvamassa aikuiseksi. He saattavat olla ylisuojelevia, vaikka tarkoittavat kaikkea mahdollista hyvää”, Nissinen-Turunen sanoo.

Ehkäisyneuvonnassa nuorilta asiakkailta kysytään, ovatko jutelleet seksiasioista vanhempiensa kanssa.

”Toiset ovat jutelleet, toiset eivät. Useammin tytöt ehkä juttelevat näistä asioista äitinsä kuin isänsä kanssa”, Nissinen-Turunen sanoo.

Hän muistuttaa, että nuoria myös kannustetaan keskustelemaan.

Nuoret ovat kuitenkin usein huolissaan siitä, kerrotaanko ehkäisyneuvonnassa käynnistä vanhemmille. Henkilökunnalla on kuitenkin vaitiolovelvollisuus.

Terveydenhoitajat ja lääkärit eivät Nissinen-Turusen mukaan puutu asiakkaansa seksikäyttäytymiseen, ellei ole syytä epäillä seksuaalista kaltoinkohtelua, painostusta tai pakottamista.

”Seksi on nuoren oma asia. Mutta haluamme muistuttaa, että seurustelu ei ole pelkkää seksiä. Se on myös toiseen tutustumista ja yhdessäoloa eikä yhdyntään ole kiirettä”, Nissinen-Turunen sanoo.

Vastuullisimmat nuoret ovatkin kuitenkin hänen mukaansa juuri niitä, jotka pitävät huolta ehkäisystä.

Ehkäisypalvelut ovat koko Suomessa maksuttomia. Helsingin kaupunki tarjoaa ensimmäisen kierukan tai kolmen kuukauden ehkäisypillerit tai ehkäisykapselit maksutta.

Jos Nissinen-Turunen saisi päättää, hän tarjoaisi kaikille alle 25-vuotiaille ilmaisen ehkäisyn.

”Suurimmat raskaudenkeskeytysluvut ovat 20–24-vuotiailla”, hän muistuttaa.

Nissinen-Turusella on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus ehkäisyneuvonnasta.

Onko sitten isien suhtautuminen tyttäriensä seksuaalisuuteen muuttunut tänä aikana?

”En osaa sanoa. Yhdynnässä on oltu ennenkin. Seksuaalisuus on osa ihmistä ja se on meidän mukanamme muuallakin kuin seksissä.”

Suurin muutos on Nissinen-Turusen mukaan ollut monikulttuurisuuden tulo Helsinkiin.

Maahanmuuttajilla vanhemmat elävät usein lähtömaansa kulttuurin mukaan, kun monet nuoret puolestaan omaksuvat suomalaisen, vapaamman suhtautumisen seksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!