Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihomisriski kasvaa tietyissä elämän­tilanteissa – ne tunnistamalla voi välttää painon kertymisen, sanoo asiantuntija

Tutkimusten mukaan suomalaisaikuiset kerryttävät lisäpainoa noin puoli kiloa vuodessa. Kymmenessä vuodessa se tarkoittaa viittä ja kahdessakymmenessä vuodessa kymmentä kiloa.

Hyvinvointi
 
Nämä viisi elämänvaihetta lihottavat
Nämä viisi elämänvaihetta lihottavat
Opiskeluaika lisää painon nousemisen riskiä, mutta riskinpaikkoja on monia muitakin. Kuva: Reuters ja HSTV:n arkisto

Kun ravitsemusterapeutilta kysyy parasta laihdutusvinkkiä, vastaus on usein tämä: älä päästä itseäsi lihomaan. Painon pitäminen entisellään on nimittäin huomattavasti helpompaa kuin salakavalasti kertyneiden liikakilojen laihduttaminen. Ja juuri salakavalasti kilot usein kertyvät: Harva ajattelee tarkoituksella lihovansa – niin käy huomaamatta.

Lihavuustutkijat ovat havainneet, että elämässä on tiettyjä vaiheita, jolloin liikakiloja kertyy helposti. Professori Pertti Mustajoen mukaan ne tunnistamalla painonhallinta helpottuu.

Opiskeluaika lihottaa monia
Opiskeluaika lihottaa monia
HSTV näyttää miten opiskelu voi kerryttää ylipainoa.

 

Opintojen aloittaminen

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan college-opintojen aloittaminen 16-vuotiaana nosti naisopiskelijoiden painoa 2–3 kiloa. Yhtenä syynä pidettiin kotoa muuttoa ja sen vaikutusta ruokailutottumuksiin.

Vaikka Yhdysvalloissa ruokakulttuuri ja opintojen aloitusajat eroavat Suomesta, Mustajoki uskoo, että vastaavissa elämänmuutoksissa, joissa ruokailutavat ja -ajat muuttuvat, kannattaa olla tarkkana myös täällä.

”Kiinnostavaa yhdysvaltalaistutkimuksessa oli se, että tutkittavat oli jaettu kahteen ryhmään: Ne, joille annettiin vaaka ja jotka raportoivat kerran viikossa painonsa tutkijoille, eivät lihoneet toisin kuin se ryhmä, joka ei saanut vaakaa. Tämä on merkki siitä, että kun painonnousun huomaa ajoissa, paino on helppo pitää kurissa ilman sen kummempia laihdutuskuureja”, Mustajoki sanoo.

Mutta eikö painonnousu nuorena ole luonnollista?

”Murrosiässä nuorilla on pieni luonnollinen painonnousun vaihe, joka menee ohi. Mutta täysi-ikäistymisen kynnyksellä jokainen on jo saavuttanut aikuispainonsa”, Mustajoki sanoo.

Hääpäivä voi käynnistää lihomisen
Hääpäivä voi käynnistää lihomisen
HSTV näyttää miten siviilisäädyn vaihtaminen voi lihottaa.

 

Naimisiinmeno

Suomalaistutkimus on vanha, jo 30 vuoden takaa, mutta siinä saattaa edelleen olla vinha perä: Naimisiinmeno lihottaa miehiä.

”Taustalla on varmasti se ilmiö, että elämä vakiintuu ja ainakin entisaikaan se, että vaimo passasi”, Mustajoki sanoo.

THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö uskoo, että seurustelu ja vakiintuminen voivat lihottaa suhteen molempia osapuolia.

”On mahdollista, että suhteessa kopioidaan kumppanin ruokatapoja, myös niitä huonoja. Tutkimuksissa on havaittu esimerkiksi sellaista, että naiset syövät isompia annoksia ruokaillessaan miesten seurassa”, Männistö sanoo.

Raskaus lihottaa monia
Raskaus lihottaa monia
HSTV tiivisti miten raskaus lihottaa.

 

Raskaus

Naisten paino nousee luonnollisesti raskauden aikana, mutta vauvakilojen pitäisi hävitä noin vuoden sisällä lapsen syntymästä. Usein näin ei käy. Pertti Mustajoen mukaan suomalaisnaisten lihomisen vaaranpaikka onkin juuri raskaus. Keskimäärin se nostaa naisten painoa pysyvästi kilon tai kaksi.

”On varmasti psykologinen reaktio, että äiti syö lapsen hyväksi tavallista enemmän. Ja toki energian tarve lisääntyy vauvan takia, mutta ylen määrin ei silti tarvitse syödä. Luonto hoitaa asian kertomalla, koska on nälkä ja koska ei”, Mustajoki sanoo.

Jos painoindeksi on normaali eli yli 18,5 ja alle 25, raskausajan normaali painonnousu on 11,5–16 kiloa. Mitä enemmän painoa on, sitä vähemmän se saa nousta raskauden aikana. Synnytyksessä kiloista häviää iso osa, samoin imettäessä. Hiljalleen painon pitäisi palata raskautta edeltäneeseen lukemaan.

Brittitutkimuksen mukaan raskaus lihottaa paitsi naisia, myös miehiä. Syyksi tähän raskauskiloja saaneet miehet kertoivat odotusaikana vietetyn laatuajan: viimeiset kahdenkeskeiset hetket vietettiin syömällä hyvin ja herkuttelemalla.

 

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen nostaa painoa keskimäärin kolme kiloa. Lopettajista 10–20 prosentilla paino nousee jopa 10 kiloa. Mustajoen mukaan syynä tähän on se, että tupakoinnin lopettaminen lisää ruokahalua ja hidastaa ihmisen energian kulutusta levossa.

”Lisäksi moni kaipaa käsille tekemistä, kun enää ei laitetakaan tupakkaa huulille. Silloin tekee helposti mieli laittaa ruokaa suuhun. Siksi painon seuranta on erityisen tärkeää niille, jotka lopettavat tupakoinnin”, Mustajoki sanoo.

 

Ruuhkavuodet

Suomalaistutkimuksissa on havaittu, että pitkät työpäivät altistavat lihomiselle. Kiireinen työelämä yhdistettynä kiireiseen lapsiperheen arkeen lihottaa salakavalasti erityisesti naisia, sanoo THL:n Männistö.

”Jos pitkän työpäivän jälkeen pitää hakea lapset hoidosta ja laittaa ruokaa, ei kiireen keskellä aina jaksa valita syömisiä viisaasti tai lähteä päivän päätteeksi liikkumaan. Myös stressi ja uniongelmat on liitetty lihomiseen”, Satu Männistö sanoo.

Iän karttuminen kasvattaa lihomisen riskiä
Iän karttuminen kasvattaa lihomisen riskiä
HSTV näyttää miten ikääntyminen vaikuttaa painon kertymiseen.

 

Ikääntyminen

Ikääntymistä ei voi välttää kukaan, mutta sen mukanaan tuoman painonnousun voi. Tutkimusten mukaan suomalaisaikuiset kerryttävät lisäpainoa noin puoli kiloa vuodessa. Kymmenessä vuodessa se tarkoittaa viittä ja kahdessakymmenessä vuodessa kymmentä kiloa.

Mustajoen mukaan tiukassa istuva väite lepoenergiankulutuksen hidastumisesta ei riitä selittämään vuosien mittaan kertyviä kiloja. Syynä on pääasiassa se, että ihmisten oma aktiivisuus vähenee vanhetessa.

Hiljaiseen painonnousuun on kuitenkin olemassa helppo lääke, jos Mustajoelta kysyy.

”Painoa kannattaa seurata vaa’alla päivittäin tai ainakin kerran viikossa aina samaan aikaan. Pieni korjausliike on helpompi tehdä toisin kuin se urakka, joka on edessä, jos havahtuu painonnousuun vasta viiden tai kymmenen kilon kohdalla.”

Koska ihmisen paino vaihtelee päivittäin yhden–kahden kilon verran, pieniä heilahduksia ei pidä kytätä hysteerisesti. Mustajoki kertoo anopistaan, joka kehitti itselleen yksinkertaisen painonhallintajärjestelmän.

”Hän punnitsi itsensä 50-vuotiaasta saakka joka aamu. Jos vaaka yhtenä aamuna näytti kilon enemmän, hän ei tehnyt mitään. Mutta jos vaaka vielä seuraavanakin aamuna näytti kilon enemmän, hän katsoi tarkemmin, mitä pisti suuhunsa. Anoppi on nyt 90-vuotiaana edelleen hoikka ja hyvinvoiva.”

Tupakoinnin lopettaminen on yksi lihomisen syistä
Tupakoinnin lopettaminen on yksi lihomisen syistä
HSTV näyttää miten tupakoinnin lopettaminen lihottaa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!