Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uniongelmista kärsivät vanhemmat raportoivat lastensakin nukkuvan huonosti – tutkimus kertoo kuitenkin toisin

”Väsyneenä ihminen on herkempi tulkitsemaan asioita negatiivisesti”, sanoo lasten ja vanhempien unta tutkinut professori.

Hyvinvointi
 

Huonosti nukkuvat vanhemmat kokevat muita herkemmin, että myös heidän lapsensa kärsivät uniongelmista – vaikka näin ei olisikaan. Tämä kävi ilmi Turun ja Helsingin yliopistojen tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin tuoreimmassa Pediatrics-tiedejulkaisussa.

Lastenlääkäreiden yleisin keino arvioida lasten uniongelmia on kysyä asiasta vanhemmilta. Niinpä tutkimusryhmä halusi selvittää, kuinka hyvin vanhemmat oikein osaavat arvioida lastensa unta.

Tutkimukseen osallistui sata perhettä, jossa oli 2–6-vuotiaita lapsia. Vanhempia pyydettiin täyttämään samankaltainen lasten unen laatua arvioiva kaavake, joka lastenlääkäreillä on usein käytössä. Tämän lisäksi tutkijat mittasivat lasten unta aktigrafilla, joka mittaa liikkeiden avulla lapsen unen laatua.

”Se, miten vanhemmat raportoivat lastensa nukkuvan, ei ollut kovin hyvin yhteydessä siihen, kuinka hyvin lapset oikeasti nukkuivat. Ainoa asia, joka selitti tätä, oli vanhempien oma unen laatu”, sanoo Helsingin yliopiston psykologian professori Marko Elovainio.

Ne vanhemmat, jotka kärsivät itse uniongelmista, raportoivat lastensa nukkuvan huonommin kuin ne vanhemmat, jotka nukkuivat hyvin. Aktigrafi kertoi kuitenkin muuta: myös huonosti nukkuvien vanhempien lapset nukkuivat usein aivan hyvää unta.

”Tämä saattaa johtua siitä, että huonosti nukkuva vanhempi tarkkailee lasta pitkin yötä. Hän tulkitsee lapsen liikahtelun ja ääntelyn huonoksi uneksi, vaikka lapsi nukkuukin hyvin. Toinen selitys voi olla se, että väsyneenä ihminen on herkempi tulkitsemaan asioita negatiivisesti”, Elovainio sanoo.

Nykyisellään lasten unihäiriöiden diagnosointi ja hoidon aloittaminen perustuu usein vanhempien raportointiin.

”Vanhemmat ovat paras taho tarkkailemaan lastensa hyvinvointia ja heidän arvionsa pitää kuulla. Sen rinnalle, että vanhempi kertoo lapsen nukkuvan huonosti, voisi kuitenkin ottaa objektiivisia mittareita, jotka kertovat, onko asia todella näin, ennen kuin ryhdytään hoitamaan lasta esimerkiksi unikoululla”, Elovainio sanoo.

Hänen mielestään uni on koko perheen yhteinen asia. Siksi lasten unihäiriötä tutkittaessa olisi hyvä selvittää myös se, kuinka vanhemmat nukkuvat.

”Jos heillä on uniongelmia, se voi vaikuttaa koko perheeseen.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!