Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi hampaat tummuvat? Syy ei ole aina kahvissa ja viinissä vaan myös terveellinen ruoka värjää hampaita

Ruokavalio, elämäntavat ja perimä vaikuttavat siihen, kuinka paljon hampaat värjäytyvät.

Hyvinvointi
 
Mikko Stig
Kuva: Mikko Stig
Myös terveellinen ruoka värjää

Hampaiden värjäytymistä syytetään yleensä kahvia, punaviiniä ja tupakkaa. Ja totta onkin, että ne aiheuttavat hampaiden pintaan tummia värjäytymiä ja keltaisuutta. Mutta värjäytymiä voi tulla, vaikka ei näitä paheita harrastaisikaan, sillä myös esimerkiksi tee, mustikka, punajuuri ja granaattiomenan siemenet värjäävät hampaita.

”Jos on himomustikansyöjä, siitä voi hiljalleen saada hampaisiinsa sellaisia värjäytymiä, jotka eivät lähde enää hammaspesussa pois”, sanoo professori Jukka Meurman Helsingin yliopistosta.

Hampaat värjäytyvät, kun niiden pinnalla olevan syljen proteiinit muodostavat kelmun, johon ruuan väriaineet jäävät kiinni. Tämän saa harjaamalla pois, mutta koska hammasluu on huokoinen, voi väri hiljalleen syöpyä syvemmälle. Mitä huokoisempi hammasluu ihmisellä on, sitä helpommin se värjäytyy. Siksi Meurman suosittelee harjaamaan hampaat tai ainakin huuhtelemaan suun joka kerta sen jälkeen, kun on nauttinut värjäävää ruokaa tai juomaa. Se ehkäisee pysyvien värjäytymien syntymistä.

Hammaskivi voi aiheuttaa läiskiä

Kalkkeutunut bakteerimassa eli hammaskivi syntyy yleensä hampaan ja ikenen väliin. Joissain tapauksissa hammaskiveä voi kuitenkin kertyä myös hampaan etuosaan näkyvälle pinnalle. Tämä mustanruskea hammaskivi värjää ikävästi, eikä siitä pääse eroon harjaamalla tai suuvesillä vaan hammaskivi on poistettava hammaslääkärin vastaanotolla.

”Toisille tulee hammaskiveä todella helposti, vaikka he kuinka pesisivät ja lankaisivat, ja toisille sitä ei tule millään”, Meurman sanoo.

Hänen mukaansa hammaskivi olisi hyvä käydä poistattamassa vähintään kerran vuodessa.

Lääke voi värjätä lapsen hampaat

Muutamat lääkkeet voivat värjätä hampaat pysyvästi. Vahinko tapahtuu siinä vaiheessa, kun hammas on vielä kehittymässä leukaluun sisällä eli pikkulapsena.

”Jotkut lääkkeet häiritsevät hampaan kehittymistä niin, että siitä tulee pysyvästi tumma. Tyypillinen tällainen lääkeaine on tetrasykliini-antibiootti, mutta kun tämä ongelma havaittiin, sitä ei ole enää määrätty raskaana oleville ja pikkulapsille”, Meurman sanoo.

Myös jotkut rautalääkkeet saattavat aiheuttaa saman reaktion.

Varo kuoliota

Harvinaisempi, mutta mahdollinen syy hampaiden tummumiseen voi olla hampaan kuolio. Silloin hampaan ydin on kuollut ja hyytynyt hemoglobiini värjää hammasta sisältä päin.

Mikä avuksi?

Paras tapa ehkäistä värjäytymiä on harjata ja langata hampaat aamuin illoin ja huuhdella suu aina värjäävien ruokien ja juomien nauttimisen jälkeen.

”Jos hampaat värjäytyvät helposti, silloin kannattaa välttää esimerkiksi punkkua ja teetä”, Meurman sanoo.

Hampaat voi myös valkaista kemiallisesti hammaslääkärissä tai käyttämällä kotivalkaisua. Meurmanin mukaan valkaisua ei pidä harrastaa liian usein, sillä järeänä toimenpiteenä se voi vaurioittaa hampaan pintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!