Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suolataanko suomalaiset hengiltä – jopa 80 prosenttia verenpainetta nostattavasta suolasta tulee valmiista ruuasta

Video näyttää, miten mittaat verenpaineesi oikein.

Hyvinvointi
 
Näin mittaat verenpaineesi kotona
Näin mittaat verenpaineesi kotona
Vastaava työterveyshoitaja Leena Muuronen näyttää, miten verenpaineen voi mitata itse. Toimittaja ja kuvaus: Katri Kallionpää, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Suomalaisten verenpaine on edelleen hälyttävän korkealla tasolla ja mikä pahinta, kehitys on kääntynyt huonoon suuntaan.

Avainasemassa tilanteen parantamiseksi olisi keino, johon ei ihminen välttämättä voi edes kovin helposti itse vaikuttaa, nimittäin suolan syömisen rajoittaminen, kertoo tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi vähentää 30 prosenttia käytetystä suolasta vuoteen 2025 mennessä. ”Tällä toimenpiteellä voitaisiin vähentää ennenaikaista sepelvaltimotautiin ja aivoverenkierron häiriöihin sairastumista 10–15 prosenttia”, Jula sanoo.

Suolan saantiin on kuitenkin vaikea vaikuttaa. Jopa 80 prosenttia suomalaisten saamasta suolasta tulee valmiista elintarvikkeista, kuten eineksistä, leivästä, levitteistä, juustosta ja makkarasta sekä koulujen ja työpaikkojen ruokaloista ja ravintoloista.

Antti Jula heittäkin haasteen elintarviketeollisuudelle.

Hän mainitsee hyvänä esimerkkinä Valion tuoreen innovaation, maitosuolan, jonka Valio julkisti viime viikolla. Sen valmistus perustuu maidon luontaisiin mineraaleihin. Valion mukaan elintarviketeollisuus voisi vähentää ruokasuolan käyttöä korvaamalla sitä maitosuolalla.

Suomalaisten verenpaineet ovat laskeneet merkittävästi 2000-luvulle saakka, mutta sen jälkeen alaverenpaine eli diastolinen paine on kääntynyt nousuun. Vuoden 2011 väestötutkimuksen mukaan suomalaisista miehistä 53 prosentilla ja naisista 46 prosentilla oli kohonnut verenpaine tai verenpainelääkitys.

Jos sydämen pumppaaman veren paine valtimoissa on jatkuvasti liian suuri, se voi vaurioittaa verisuonia, sydänlihasta, aivoja ja munuaisia. Ja mitä korkeammaksi paine kohoaa, sitä suurempi on riski saada sepelvaltimotauti tai aivoinfarkti.

Ihanteellinen verenpaine on Julan mukaan silloin, kun sydämen supistumisen jälkeinen korkein valtimossa vallitseva paine eli yläpaine alittaa 120 mmHg. Alapaineen eli sydämen lepotilan aikainen paine olisi ihanteellisimmillaan alle 80 mmHg.

Verenpainetta voi alentaa paitsi vähentämällä suolan saantia, myös vähentämällä alkoholin käyttöä ja tupakointia. Myös liikunta ja painonhallinta painavat verenpainetta alas.

Jos elintapamuutoksista huolimatta lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla mitattu verenpaine ylittää tason 140/90 ja kotona mitattu verenpaine tason 135/85, avuksi pitää ottaa lääkkeet.

Lääkehoidossa tulisi Julan mukaan käyttää mieluiten eri tavalla vaikuttavien lääkkeiden pienten annosten yhdistelmiä. Silloin voidaan myös välttää sivuvaikutukset, joita seuraa yhden lääkkeen suuremmista annoksista.

Lääkehoidossa olevista vain noin puolet saavuttaa Julan mukaan tätä nykyä hoitotavoitteet.

”Tehostettu hoito vähentäisi heillä ennenaikaisia aivoinfarkteja ja verenvuotoja 30 prosenttia ja sydäninfarkteja 20 prosenttia”, hän toteaa.

Verenpainetta alentavista lääkkeistä Suomessa käytetään eniten sydämen sykettä alentavia beetasalpaajia.

Jula muistuttaa, että ne eivät kuitenkaan vähennä aivohalvausriskiä yhtä tehokkaasti kuin muut lääkkeet. ”Jos lääkevalinnoissa noudatettaisiin Käypä hoito -suositusta, aivoverenkierron sairauksien riskiä pystyttäisiin pienentämään merkittävästi”, hän toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!