Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luomessa voi piillä syövän vaara, mutta varhain havaitun melanooman ennuste on hyvä – lääkäri listaa viisi vaaran merkkiä luomessa

Tee testi: Tunnistatko, millainen luomi on syytä viedä lääkärin arvioitavaksi.

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

Katri Kallionpää HS

Kevät, aurinko ja paljas iho. Aika vilkaista luomia, sillä niissä saattaa olla pigmenttisolusyövän eli melanooman alku.

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 400 uutta melanoomatapausta. Valtaosa niistä löytyy keski-ikäisiltä ja vanhoilta, vähän useammin miehiltä kuin naisilta.

Melanoomien määrä tulee kuitenkin ennusteiden mukaan kasvamaan. Ihomelanooman uskotaan yleistyvän erityisesti alle 65-vuotiailla naisilla sekä kaikilla yli 65-vuotiailla.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että jos melanooma löydetään ja poistetaan varhaisessa vaiheessa, sen ennuste on hyvä, kertoo ihotautiopin dosentti Leena Koulu. Jos syöpä on kuitenkin jo ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä, sen hoito on hankalaa.

Luomia kannattaa siis tarkkailla.

Koulu käyttää viiden kohdan muistisääntöä, jotka muistaa aakkosista ABCDE.

Ensinnäkin kannattaa katsoa luomen muotoa. Syytä huoleen voi olla, jos luomi on epäsäännöllinen (asymmetric eli A). Toiseksi on tarkkailtava luomen reunaa (border eli B). Onko se rikkonainen tai häilyvä? Kolmanneksi pitää kiinnittää huomiota väriin. Huolestuttavaa on, jos luomessa on useita värejä (color eli C). Neljänneksi katsotaan kokoa. Jos luomen läpimitta (diameter eli D) on enemmän kuin kuusi millimetriä eli jos luomi on isompi kuin lyijykynän pää, sitä kannattaa tarkkailla. Viides huomionarvoinen asia ovat muutokset (evolution eli E). Jos luomessa tapahtuu muutoksia, se pitää viedä lääkärin arvioitavaksi.

Koulu muistuttaa myös, että tarkkaavainen kannattaa olla, jos luomia on runsaasti eli ylävartalossa yli 50 kappaletta. Jos vaaleanruskeiden luomien joukossa on yksi selvästi tummempi ”ruma ankanpoikanen”, siihen tulisi kiinnittää huomiota.

Samoin silloin, jos luomien koko vaihtelee tai ne ovat muutoin epätyypillisiä.

Erityisesti Koulu patistaa miehiä luomien tarkkailuun. Keski-ikäiset miehet eivät nimittäin hänen kokemuksensa mukaan yleensä hakeudu kovin helposti lääkärin vastaanotolle. ”Jos saunakaveri sanoo jo toista kertaa, että tuo selässäsi oleva luomi on muuttunut, häntä kannattaa kuunnella tosissaan”, Leena Koulu neuvoo.

Tärkein syy melanoomaan on ihon palaminen auringossa. Erityisen vaarallista on, jos iho on palanut lapsena tai nuorena useita kertoja. Riskiä sairastua melanoomaan lisää myös se, jos iho palaa herkästi eikä rusketu kovin helposti.

Valokuvat: Syöpäjärjestöt

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!