Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin erotat siitepölyallergian flunssasta – lepän kukinta on nyt huipussaan

Suun kautta otettavia lääkkeitä ei kannata napsia etukäteen siitepölyallergian helpottamiseksi, kuten joskus ohjeistetaan.

Hyvinvointi
 

Vuotava nenä kiusaa monia allergikkoja joka kevät. Lepän kukinta tuo ensimmäiset oireet.

Allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa kertoo, että lepän kukintakauden huippu kestä kahdesta kolmeen viikkoa. Se on nyt meneillään.

Lepän jälkeen oireita aiheuttaa koivu. Suomessa koivu ei vielä kuki, mutta jonkin verran koivun siitepölyä saattaa kulkeutua Baltian maista, joissa kukinta on jo alkanut. Kaikkein herkimmät voivat tuntea sen nenässään.

Leppä- ja koivuallergia kulkevat usein käsi kädessä eli leppäallergikko saa oireita myös koivusta.

Heinäallergiat ovat huipussaan heinäkuussa, ja heinäkuun lopussa pujo alkaa tuottaa allergikoille oireita.

Siitepölyallergian voi erottaa flunssasta tarkkailemalla räkää. Allergiassa nenäerite on vesipitoista, jolloin tuntuu siltä, että koko ajan pitää olla nenäliina kourassa. Flunssassa erite muuttuu päivässä tai parissa sitkoiseksi.

Allergiaoireiden helpottamisessa antihistamiinit ovat Vuorenmaan mukaan hyviä lääkkeitä. Suun kautta otettavat lääkkeet tehoavat nopeasti. Niitä ei kuitenkaan kannata napsia etukäteen kuten joskus aikaisemmin on ohjeistettu.

Nenäsumutteita on erilaisia. Allergiaan kannattaa valita kortisonipohjainen tuote. Sitä voi käyttää jo vähän ennen oireiden puhkeamista, koska sumute tehoaa parhaiten terveelle limakalvolle.

Myös silmien kutina ja punotus ovat yleisiä allergiaoireita. Niihin auttavat silmätipat.

Antihistamiineja, nuhasumutetta ja silmätippoja saa ilman reseptiä apteekeista. Siitepölyallergiaa voidaan hoitaa myös siedättämällä, mutta hoito on lääkärin määräämää ja aloitetaan syksyllä.

Siitepölyallergian siedätyshoito eroaa esimerkiksi omenan tai porkkanan siedättämisestä. Jos raaka omena tai porkkana kutittaa limakalvoja, niihin voidaan totutella syömällä pieni annos kerrallaan. Lievä kutina ei ole yleensä vakava allergiaoire.

Norkolaskennan perusteella tämän kevään siitepölymäärät ovat koivun osalta tavallista vähäisemmät. Vuorenmaan mukaan kevään nopea eteneminen voi kuitenkin synnyttää hetkellisiä huippuja, jolloin siitepölyä on paljon ilmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!