Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen tottuu liian vähäiseen uneen ja alkaa sietää väsymystä – se ei kannata

Univelkainen ihminen torkahtelee päivisin. Torkahdukset voivat kestää vain sekunnin murto-osia, mutta niitä voi tulla useita peräkkäin.

Hyvinvointi
 

Näin parannat untasi

 Mene vuoteeseen vain väsyneenä. Hävitä mielestäsi stressaavat ajatukset. Käytä rentoutumiskeinoja. Voit kirjoittaa huolet myös huolipäiväkirjaan, mutta siirrä se syrjään ja palaa siihen vasta aamulla.

 Huolehdi iltarutiineista. Makuuhuone ei saa olla liian kuuma, kylmä, valoisa tai meluisa. Vuoteen pitää olla mukava.

 Käytä vuodetta vain nukkumiseen. Älypuhelin, televisio tai välipalat eivät kuulu vuoteeseen.

 Jos heräät kesken unia, kuulostele viisitoista minuuttia. Jos et saa uudelleen unen päästä kiinni, mene toiseen huoneeseen, mutta älä sytytä valoja, äläkä tee mitään aktivoivaa. Unen voi houkutella sillä, että on tylsää.

 Nouse aamulla samaan aikaan riippumatta, miten pitkään nukuit. Älä nuku päiväunia. Näin illalla voi tulla luontainen väsymys.

Pitkään jatkuva huono tai liian vähäinen yöuni heikentää keskittymiskykyä, reaktionopeutta ja huomiokykyä. Huonosti nukkuva muuttuu helposti ärtyneeksi väsymyksen takia.

Vaikka huono tai liian vähäinen nukkuminen vaikuttaa elämänlaatuun, moni yrittää sinnitellä asian kanssa.

”Heikosta nukkumisesta voi tulla pitkäaikainen vaiva. Ihminen sietää väsymystä, mutta isosta univelasta seuraa torkahteluja päivällä. Torkahteluihin ei voi tottua”, tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Jos yöuni on ollut kevyttä ja katkonaista, väsymystä voi jatkua puoleen päivään saakka. Väsyminen haittaa keskittymistä etenkin aamupäivällä.

Työikäisillä unen tarve vaihtelee kuudesta tunnista yhdeksään tuntiin yössä. Eläkeikäisellä unen tarve on sama kuin työvuosina, mutta uni voi jakaantua yöuniin ja päiväuniin. Partonen suosittelee kymmenen tai kahdenkymmenen minuutin päiväunia iltapäivällä kahdentoista ja kolmen välillä. Illan lähestyessä päiväunia ei kannata ottaa.

Omaa unen tarvettaan kannattaa tunnustella ja arvioida, mikä tuntimäärä unta virkistää. Yöunista nipistämistä ja univelan kertymistä pitäisi välttää.

Partosen mukaan pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsivien osuus on hieman lisääntynyt. Journal of Sleep Research -lehdessä helmikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta. Ohimenevästä unettomuudesta kärsivien osuus on laskenut hieman.

Torkahtelu kesken päivän voi olla hyvin lyhytkestoista, sekunnin murto-osia, mutta niitä voi tulla useita peräkkäin. Hämärässä paikassa torkahdus saattaa venyä sekunneiksi.

Torkahtelujen haitat riippuvat tilanteesta. Luentoa kuunnellessa tai kokouksessa ihminen tipahtaa kärryiltä siitä, missä mennään. Vakavampi tilanne on, jos kuljettaja torkahtaa ratissa ja vaarantaa liikenteen. Huonosti nukkuva ihminen tekee helpommin virheitä ja voi altistua onnettomuuksille tai tapaturmille.

Jos unettomuus jatkuu pitkään, siitä voi seurata ylipainoa, varsinkin jos liikunta jää vähäiseksi. Sydän rasittuu, verenpaine nousee ja stressihormonit kohoavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!