Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda sisäinen tasapaino ja etsi jännitettä

Hyvinvointi
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Näen punaista joka kerta, kun sisäisen tasapainon löytymistä hehkutetaan ainoana oikeana oikotienä onneen. Tuon harmonisen mielentilan mystifiointi antaa sen käsityksen, että jossain häämöttää henkinen shangri-la, johon saavuttuaan voi vain olla möllötellä, ja kaikki on ainiaan mahtavasti.

Tasapainon jalustalle nostamisessa on se ongelma, että ihmisen yleinen tyytyväisyys elämäänsä laimenee helposti turtumukseksi. Kun mieli puutuu riittävästi, mikään ei tunnu enää missään, vaikka kaikki on periaatteessa hyvin

On onni, että harvan arki on yhtä akuuttia selviytymiskamppailua, mutta omaa ihan ookoota tilannetta saattaa alkaa pitää itsestäänselvyytenä yllättävän nopeasti.

Horjuvan tai rähmälleen joutuneen on totta kai ensin pysähdyttävä ja päästävä jonkinlaiseen balanssiin ennen kuin hän pystyy jatkamaan matkaansa.

Henkisen hyvinvoinnin kannalta merkittävin kysymys on kuitenkin se, mihin ihminen suuntautuu sitten kun hän on päässyt jaloilleen. Mitä hänestä voi vielä tulla, mitä hän voi vielä tehdä, mihin hän voi vielä vaikuttaa?

Juuri siitä, että ihminen suuntautuu elämässään kohti jotain tärkeäksi ja tarkoitukselliseksi kokemaansa, syntyy hyvää tekevä jännite, joka auttaa pitämään pään pinnalla tiukoissakin paikoissa. Logoterapian kehittäjä Viktor E. Frankl on jopa sitä mieltä, että täysin jännitteetön tila on mielenterveydelle vaaraksi.

Oleellista tuon jännitteen kokemiselle on se, että ihminen kurkottaa itsestään ulospäin ja toimii jonkin tai jonkun hyväksi. Tämä selittää muun muassa sitä, miksi vaikkapa vapaaehtoistyö antaa pidempikestoiset ja paremmat fiilikset kuin benji-hyppy.

Hyvää tekevää jännitettä ei siis pidä missään nimessä sekoittaa jännitykseen. Moni erehtyy luontaisessa jännitteen kaipuussaan haeskelemaan stimulaatiota mistä tahansa, mikä tuottaa mielihyvää tai edes joitain tuntemuksia – taikoohan kunnon humala tyhjän olon pois, ja mehevästä ihmissuhdedraamasta saa takuulla säpinää elämäänsä.

Jännitteen syntyminen ei edellytä suuruudenhulluja päämääriä, vaan pienet pyrkimykset riittävät. Jännite aktivoituu jo, kun tukee jotakuta itselleen rakasta ihmistä tai parantelee jotain pientä mutta arvokkaaksi kokemaansa palasta maailmassa. Sitä paitsi siinä samalla saattaa havahtua siihen, että olo on ainakin hetken verran autuaan tasapainoinen.

Oikotietä onneen ei ole, mutta onni voi hyvinkin syntyä sivutuotteena, kun keskittyy tekemään jotain, minkä arvelee edistävän hyvää ylipäätään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!