Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ei kipua, ei hyötyä”, hokevat treenaajat – asiantuntija kertoo, pitääkö väite paikkansa

Lihastohtori Juha Hulmin mielestä siitä on myös haittaa, kun tuloksia väitetään tulevan kivun kautta.

Hyvinvointi
 
Rio Gandara
Lihasmassaa kasvattaessa kannattaa treenata täysillä, mutta ei aina.
Lihasmassaa kasvattaessa kannattaa treenata täysillä, mutta ei aina. Kuva: Rio Gandara

Ei kipua, ei hyötyä (no pain, no gain) on treenaajien viljelemä iskulause. Mutta pitääkö se paikkaansa? Pitääkö kuntosalilta lähteä jalat spagettina ja kärsiä seuraavana päivänä lihasarkuudesta, jotta lihakset kasvavat?

Riippuu mitä treenaa.

Ei kipua, ei hyötyä -lause voi tarkoittaa kahta asiaa: sitä, että kärsii treenin jälkeen lihasarkuudesta tai sitä, että treenit vedetään niin täysillä kuin pystyy.

Jos puhutaan täysillä treenaamisesta, se hyödyttää tietyissä tilanteissa.

”Jos tavoitteena on nopeus- tai maksimivoiman lisääminen tai jonkun taidon oppiminen, ei ole tarkoitus treenata niin, että väsyy”, sanoo akatemiatutkija Juha Hulmi Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta.

”Jos taas tehdään kestovoima- ja lihasmassatreeniä tai tähdätään energian kulutukseen eli rasvanpolttoon, on hyväksi treenata väsymykseen asti.”

Ei aina täysillä.

Vaikka keskittyisi rasvanpolttoon tai lihasmassan kasvattamiseen, ei ole tarkoitus treenata aina täysillä. Kovaa harjoittelevakin tarvitsee välillä kevyempiä viikkoja kehon palautteluun.

Kovaa ei pidä harjoitella myöskään silloin, jos on kipeä tai puolikuntoinen. Muuten treeni menee terveydellä leikkimisen puolelle.

”Helposti unohtuu, että vain terveenä kehittyy”, Hulmi sanoo.

Kovaa treeniä kovakuntoisille.

Ei kipua, ei hyötyä -treenitavassa kannattaa ottaa huomioon, onko aloittelija vai kovakuntoinen. Jos on hyvässä kunnossa tai urheilija, pitää Hulmin mukaan treenata kovaa, jotta kehittyy. Tällöin kuormitusta ja vaihtelua voi hakea hyvinkin uuvuttavilla sarjoilla, kuten pakkotoistoilla.

Tällaisista ei kuitenkaan tarvitse välittää, jos tekee vasta ensikyykkyjään. Hulmi pitää negatiivisena sitä, että kipua tai kovaa treenaamista korostetaan liikaa.

”Jos kerrotaan, että vain kivulla saavutetaan tuloksia, osa ihmisistä ei ala harrastaa liikuntaa tai ei ainakaan innostu siitä pitkäaikaisesti.”

Aloittelija voi kehittyä jopa vuosia niin, että nostaa kuormitusta nousujohteisesti.

Silloin taas kun on kovassa kunnossa, täytyy kuormittaa itseään usein todella kovaa, jotta vielä kehittyy.

Kipu kertoo uudesta ärsykkeestä.

Toinen puoli kiputreenaamisessa on se, että tehokkaan treenin jälkeisinä päivinä sattuu lihaksiin. Tällaiselle viivästyneelle lihasarkuudelle on nimikin: Delayed Onset Muscle Soreness eli DOMS. Lihasarkuutta esiintyy yleensä 24–48 tuntia kovan harjoituksen jälkeen.

Onko lihasarkuus sellaista, jota pitäisi tavoitella? Pääosin ei, sanoo Hulmi. Lihakset saadaan kasvamaan aivan muilla konsteilla kuin kipua hakemalla.

”Fyysisen harjoittelun tärkeisiin periaatteisiin kuuluvat muun muassa tavoitteellisuus, nousujohteisuus ja treenin jatkuvuus. Kipu on sekundäärinen asia.”

Kuitenkin kehitys vaatii sitä, että treeniin kuuluu ylikuormitusta ja ärsykkeen vaihtelua. Se tarkoittaa, että treeni ei ole aina samanlaista.

Lihasarkuutta saattaa ilmestyä juuri silloin, kun treenaa uudella tavalla, aiempaa kovempaa tai tauon jälkeen.

”Lihasarkuus liittyy myös tiettyihin tekniikoihin: sitä tulee etenkin jarruttavista, venyttävistä liikkeistä, kuten suorin jaloin maastavedoista ja syväkyykyistä.”

Lihasarkuutta saattaa ilmetä erityisesti niillä, jotka treenaavat harvoin mutta kovaa. Kun treenaa usein mutta hieman kevyemmin, ei arkuutta välttämättä juuri tule.

”Se ei silti tarkoita, että kokonaiskuormitus jäisi vähäiseksi.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!