Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Laulaminen voi lievittää Parkinsonin taudin oireita

Hyvinvointi
 
Maija Koivisto

Iowan yliopiston tutkimuksen mukaan ryhmälaulu voi auttaa Parkinsonin taudin oireisiin ja parantaa potilaiden elämänlaatua. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, jota sairastaa Suomen Parkinson-liiton mukaan Suomessa noin 14 000 ihmistä.

Parkinsonin taudin pääoireita ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys.

Arviolta 60–80 prosenttia potilaista kärsii myös äänen ja hengityksen häiriöistä. Oireita voivat olla esimerkiksi äänen muuttuminen monotoniseksi ja äänen voimakkuuden heikkeneminen.

Iowan yliopiston tutkijat selvittivät, voisiko ryhmälaulu auttaa taudin äänioireisiin ja samalla parantaa potilaiden elämänlaatua.

Kokeeseen osallistui 27 potilasta, jotka tulivat mukaan ryhmälaulutapaamisiin joko kerran tai kaksi viikossa. Kahden kuukauden jälkeen tutkijat havaitsivat potilaiden äänioireissa merkittävää edistymistä.

Sekä kerran että kaksi kertaa viikossa tapaamisiin osallistuneilla oli tapahtunut selkeää parantumista muun muassa maksimaalisissa sisään- ja uloshengityksissä sekä ääntämisessä.

Kyselyssä, jossa osallistujilta kysyttiin äänen muutoksien vaikutuksesta elämänlaatuun, kävi ilmi, että myös siinä oli kokeen aikana tapahtunut merkittävää edistymistä.

Tutkimuksesta kertoi lääketieteellisiä uutisia julkaiseva Medical News Today.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!