Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkean suojakertoimen aurinkovoide saattaa ehkäistä melanoomaa, kertoo tutkimus

Hyvinvointi
 

Amerikkalaistutkijat ovat saaneet näyttöä siitä, että korkean suojakertoimen aurinkovoiteet saattavat ehkäistä melanoomaa. Jo aiemmin on osoitettu niiden estävän ihoa palamiselta, kertoo Medical News Today.

Tutkijat testasivat aurinkosuojien tehoa hiiriin, joihin oli keinotekoisesti istutettu melanooma. Kyseessä oli sivuston mukaan ensimmäinen kerta, kun aurinkosuojien tehoa testattiin eläviin olentoihin. Tutkijat uskovatkin, että hiirimallin avulla voidaan löytää uusia tehokkaita tapoja ehkäistä melanoomaa.

Melanooma on yksi voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä länsimaissa. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin 1 400 ihmistä. Melanooman suurin riskitekijä on ihon palaminen toistuvasti.

Ohion yliopiston tutkijat käyttivät kokeessa tuotteita, joiden suojakerroin oli 30. Näitä korkean suojakertoimien aurinkovoiteita suositellaan ihmisille, joiden iho palaa helposti esimerkiksi etelän-matkoilla.

Tutkijat sivelivät hiiriä liuoksella, joka sai aikaan melanooman puhkeamisen 26 viikon kuluttua. Sen jälkeen he altistivat hiiret annokselle auringon UVB-säteilyä. Hiirten elinaika lyheni keskimäärin 80 prosenttia.

Seuraavassa vaiheessa tutkijat suojasivat hiiriä erilaisilla SK-30 suojakertoimen aurinkosuojilla. Vaikka testattujen tuotteiden vaikutuksessa oli eroja, ne kaikki viivyttivät melanooman puhkeamista.

Tutkimuksen rajoituksena on tutkijoiden mukaan se, että aurinkosuojia testattiin ainoastaan pienellä annoksella UVB-säteilyä. Annoksen voi heidän mukaansa rinnastaa säteilymäärään, jonka ihminen saa viikon mittaisella rantalomalla. Lisäksi testissä käytettiin ainoastaan ihon ulompiin kerroksiin vaikuttavaa UVB-säteilyä, ei syvemmälle ihokerroksiin tunkeutuvaa UVA-säteilyä.

Tutkijat huomauttavat myös, että useimmat aurinkovoiteet ovat kosmetiikkateollisuuden kehittämiä. Koska monet kosmetiikkavalmistajat ovat luvanneet luopua eläinkokeista, niiden tuotteita ei voi testata hiirikokeilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!