Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei kipua, ei hyötyä – onko se totta?

Kuntoilijoiden iskulauseen mukaan treeni on onnistunut, kun se sattuu. Lihastohtori Juha Hulmi kertoo, mitä lauseesta pitäisi ajatella.

Hyvinvointi
 
Rio Gandara / HS
Kuva: Rio Gandara / HS

Ei kipua, ei hyötyä (no pain, no gain) on treenaajien viljelemä iskulause. Mutta pitääkö se paikkaansa? Pitääkö treenaajan kärsiä seuraavana päivänä lihasarkuudesta, jotta lihakset kasvavat?

Ei kipua, ei hyötyä voi tarkoittaa kahta asiaa: sitä, että kärsii treenin jälkeen lihasarkuudesta tai sitä, että treenit vedetään niin täysillä kuin pystyy. Jos puhutaan täysillä treenaamisesta, se hyödyttää tietyissä tilanteissa.

”Jos tavoitteena on nopeus- tai maksimivoiman lisääminen tai jonkun taidon oppiminen, ei ole tarkoitus treenata niin, että väsyy”, sanoo akatemiatutkija Juha Hulmi Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta.

”Jos taas tehdään kestovoima- ja lihasmassatreeniä tai tähdätään energian kulutukseen eli rasvanpolttoon, on hyväksi treenata väsymykseen asti.”

Vaikka keskittyisi rasvanpolttoon tai lihasmassan kasvattamiseen, ei ole tarkoitus treenata aina täysillä. Kovaa harjoittelevakin tarvitsee välillä kevyempiä viikkoja kehon palautteluun.

Myös kuntotaso kannattaa huomioida. Hyväkuntoisen tai urheilijan pitää treenata kovaa, jotta kehittyy. Tällöin kuormitusta ja vaihtelua voi hakea hyvinkin uuvuttavilla sarjoilla, kuten pakkotoistoilla. Tällaisista ei tarvitse välittää, jos tekee vasta ensikyykkyjään.

Toinen puoli kiputreenaamisessa on se, että treenin jälkeisinä päivinä sattuu lihaksiin. Tällaiselle viivästyneelle lihasarkuudelle on nimikin: Delayed Onset Muscle Soreness eli DOMS. Lihasarkuutta esiintyy yleensä 24–48 tuntia kovan harjoituksen jälkeen.

Pitäisikö lihasarkuutta tavoitella? Pääosin ei, sanoo Hulmi. Kuitenkin kehitys vaatii sitä, että treeniin kuuluu ylikuormitusta ja ärsykkeen vaihtelua. Lihasarkuutta saattaa ilmestyä juuri silloin, kun treenaa uudella tavalla tai tauon jälkeen.

”Lihasarkuus liittyy myös tiettyihin tekniikoihin: sitä tulee etenkin jarruttavista, venyttävistä liikkeistä, kuten suorin jaloin maastavedoista ja syväkyykyistä.”

Lihasarkuutta saattaa ilmetä erityisesti niillä, jotka treenaavat harvoin mutta kovaa. Kun treenaa usein mutta hieman kevyemmin, ei arkuutta välttämättä juuri tule.

”Se ei silti tarkoita, että kokonaiskuormitus jäisi vähäiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!