Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräkirja kertoo, miten pyörittää polkimia

Hyvinvointi
 
MC1
Jukka Mäennenä: Suuri suomalainen pyöräkirja. Readme.fi. 224 s. 23,30 e.
Jukka Mäennenä: Suuri suomalainen pyöräkirja. Readme.fi. 224 s. 23,30 e. Kuva: MC1
Mikä?

Suuri suomalainen pyöräkirja pyrkii olemaan kokonaisvaltainen pyöräilyn perusteos. Kirja on suunnattu pyöräilyyn vakavasti suhtautuville ja kuntoilijoille: ei siis niinkään niille, joille pyöräily on vain tapa liikkua kaupungissa.

Kirja esittelee muun muassa polkupyörätyypit, pyöräilyn alalajit sekä pyöräilijän varusteet ja välineet.

Toimiiko?

Mitä kirjasta saa aloitteleva pyöräilyn harrastaja? Paljonkin.

Esimerkiksi pyörän hankintaan saa hyvin perusteelliset ohjeet. Asiaa tuntematon oppii liudan uusia termejä, kuten kimmokerroin ja runkogeometria.

Uutta tietoa tulee jopa niin runsaasti, että pienet tiivistelmät olisivat voineet olla paikallaan. Jonkin verran faktalaatikoita tosin onkin, mikä helpottaa lukemista.

Kun lopulta ollaan siinä vaiheessa, että päästään pyörän selkään, kirja antaa ohjeet hyvään ajotekniikkaan. Polkimien pyörittäminen ei nimittäin olekaan niin yksinkertaista: kirjan mukaan pyörittäminen vaatii paljon harjoittelua ja jopa huipputasolla olevat ajajat saattavat käyttää sen kehittämiseen paljon aikaa.

Kirja sisältää myös esimerkkiharjoituksia, joilla voi treenata muun muassa perus,- ja vauhti- ja maksimikestävyyttä sekä nopeutta.

Kenelle?

Etenkin aloittelija saa kirjasta paljon uutta tietoa. Hyvä pyörä maksaa usein nelinumeroisen summan. Kirjan avulla pääsee jyvälle, mihin rahat kannattaa käyttää ja mitä kaikkea pyörällä voi tehdä.

Kirja on sen verran laaja, että edistyneempikin pyöräilijä löytää todennäköisesti uutta. Sellaista voi olla esimerkiksi pyöräilijän voimaharjoittelua koskevassa osiossa.

Kokenut pyöräilijä on myös saattanut tehdä ja havainnoida asioita tietämättä niiden teoriapohjaa. Siksi esimerkiksi lyhyt oppimäärä ihmisen fysiologiasta voi olla kiintoisaa luettavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!