Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satojen helsinkiläisten hampaat hoidetaan nukutuksessa, koska pelko on ylivoimainen – ammattilainen kertoo, miten pelosta pääsee eroon

Kun hammaslääkärikammo on ylivoimainen, hampaat on pakko hoitaa nukutuksessa. Pelkopotilaista yli puolet on alle 14-vuotiaita lapsia, kertoo hammaslääketieteen lisensiaatti Nora Savanheimo.

Hyvinvointi
 

Pelottaako hammaslääkäri? Pelottaako niin paljon, että edellisestä hammaslääkärikäynnistä on jo liian pitkä aika, joten siksi pelottaa vieläkin enemmän?

Kun hammaslääkärin tuoliin istuminen tuntuu täysin mahdottomalta, jäljellä on vielä yksi keino: hampaiden hoito nukutuksessa eli yleisanestesiassa.

Sellainen hoito tehdään Helsingin terveyskeskuksessa nykyisin yli 400 kertaa vuodessa. Hoidetuista potilaista yli puolet on alle 14-vuotiaita lapsia, kertoo hammaslääketieteen lisensiaatti Nora Savanheimo. Hän väittelee aiheesta tänään perjantaina Helsingin yliopistossa.

Iso osa hoidetuista lapsista on ulkomaalaistaustaisia ja heidän osuutensa nukutushoidoissa on kasvamaan päin. Yleisanestesiassa hoidetaan kuitenkin myös kantaväestöön kuuluvia, hammaslääkäriä pelkääviä aikuisia ja lapsia, joiden hampaat ovat syystä tai toisesta erityisen huonossa kunnossa. Lisäksi nukutuksessa hoidetaan potilaita, joita ei muutoin voida hoitaa, kuten esimerkiksi kehitysvammaisia.

Savanheimon mielestä on hienoa, että tällainen mahdollisuus on olemassa. Hyvä puoli on se, että hampaat saadaan kerralla kuntoon. Enimmäkseen nukutuksessa tehdään hampaiden paikkauksia ja poistoja.

”Tässä tutkimuksessa lapsilla hoidettiin keskimäärin kymmenen hammasta, mutta pahimmillaan joillakin lapsilla lähes kaikki hampaat joudutaan poistamaan”, Savanheimo kertoo.

Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että nukutushoidon jälkeen lasta ja koko hänen perhettään autetaan ehkäisemään uusien reikien syntymistä.

Yhtä tärkeää olisi auttaa lasta pääsemään irti pelostaan. ”On lapsellekin turhauttavaa käydä useita kertoja hammaslääkärissä, jos hoito epäonnistuu kerta toisensa jälkeen, kun lapsi ei uskalla avata suutaan.”

Savanheimon mielestä nukutushoidon voidaan ajatella epäonnistuneen, jos suun terveys romahtaa hoidon jälkeen nopeasti uudelleen. ”Valitettavan usein vaikeudet jatkuvat nukutushoidon jälkeenkin”, hän toteaa.

Nukutushoito ei siis ole mikään helppo ratkaisu hampaiden hoitoon. Tavoitteena pitäisikin Savanheimon mukaan olla se, että nukutushoitoa ei tarvittaisi.

Yleisanestesia on nimittäin potilaalle yleensä riskialttiimpi hoitotapa kuin puudutuksen ja pelkoa lievittävän esilääkityksen käyttö.

Esimerkiksi Britanniassa kuoli 1960-1990-luvuilla useita ihmisiä hammashoidon vuoksi tehtyyn yleisanestesiaan.

Britanniassa nukuttaminen on ollut Savanheimon mukaan huomattavasti yleisempää kuin Suomessa. Siellä esimerkiksi hampaan poistot on saatettu hoitaa nukutuksessa edes harkitsematta puudutuksen ja pelkoa vähentävän esilääkityksen käyttöä. Ja näin tehtiin, vaikka potilas ei edes pelkäisi toimenpidettä.

Tosin Britanniassa hammaslääkärit nukuttivat aiemmin potilaansa itse. Suomessa nukutuksessa on aina mukana tiimi, johon kuuluu hammaslääkärin ja hammashoitajan lisäksi anestesialääkäri ja anestesiahoitaja.

Suomessa nukutushammashoidossa ei ole sattunut kuolemantapauksia. Sen sijaan erilaisia komplikaatioita, kuten oksentelua, ripulia, verenvuotoa ja kuumetta voi yleisanestesian jälkeen esiintyä.

Parhaillaan tutkitaan paljon myös sitä, onko pienen lapsen toistuvilla nukutuksilla tietyssä hermostollisen kehityksen vaiheessa yhteyttä myöhemmin syntyviin neurokognitiivisiin ongelmiin sekä käyttäytymishäiriöihin.

Savanheimo kiinnostui nukutushoidosta hoidettuaan itse lapsipotilaita sekä yleisanestesiassa että ilman sitä.

”Halusin tutkia, miten lasten hammashoitoa voitaisiin kehittää niin, että suu saataisiin hyvään kuntoon eivätkä lääkärikäynnit enää pelottaisi lasta”, Savanheimo kertoo.

Kaikkein tärkeintä on hänen mukaansa se, että potilas oppii luottamaan lääkäriin ja hoitajaan.

Luottamus auttaa kestämään jopa poraamisen ja puudutuspiikin, jotka ovat lapsille kaikkein pelottavimpia.

Savanheimo varoittaakin vanhempia siirtämänsä omia pelkojaan tai huonoja kokemuksiaan lapsiinsa.

Hän etenee pelokkaan potilaan kanssa näin:

1. Ensimmäisellä käynnillä lapsi voi vaikka istua vanhemman sylissä. Lapsen kanssa pitää myös jutella siitä, mikä tuntuu pelottavalta ja mikä aiemmilla käynneillä on ollut kurjaa. Lapsi voisi tutkia hammaslääkärin tai hoitajan kanssa yhdessä välineitä ja kokeilla itse, miten pora toimii.

2. Seuraavaksi lapsi voisi istua hammaslääkärin tuoliin ja totutella hampaiden puhdistukseen. On tärkeää muistaa kehua lasta jokaisesta edistysaskeleesta.

3. Kun poraaminen alkaa, voidaan sopia lapsen kanssa yhdessä, että hammaslääkäri poraa vain siihen asti, kunnes lapsi nostaa kätensä ylös. On hyvin tärkeää, että lääkäri pitää lupauksensa.

4. Sen jälkeen voidaan sopia, että lääkäri poraa vaikka niin kauan kuin kestää laskea kahteen. Jos tämä onnistuu, voidaan kokeilla poraamista kolmeen laskemisen ajan.

5. Hammaslääkäriä pelkäävän aikuisen oloa voi helpottaa samoilla konsteilla. Joskus potilasta auttaa myös mielimusiikin kuuntelu omista kuulokkeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!