Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eikö puolikas tai edes kokonainen unilääke enää auta? Neurologi listaa viisi syytä luopua unilääkkeistä

Unilääkkeet ovat tilapäinen apu, johon saattaa kuitenkin jäädä koukkuun jopa vuosiksi. Professori, neurologi Markku Partinen muistuttaa, että unettomuuden syy tulee aina selvittää.

Hyvinvointi
 

Markku Partinen listaa viisi syytä luopua unilääkkeistä:

1. Yöuni muuttuu laadukkaammaksi. Syvää unta on enemmän, kuona-aineet poistuvat aivoista ja ne saavat lisää energiaa.

2. Muisti paranee.

3. Tarkkaavaisuus paranee

4. Herkkyys kasvaa. Saa itkeä ja nauraa enemmän.

5. Päivän vireystaso nousee. Iäkkäillä riski kaatua öisin tai joutua tapaturmaan vähenee.

Illalla samat kysymykset alkavat taas pyöriä päässä: Tuleeko potkut? Pärjääkö lapsi? Mikä on tämä omituinen syylä kädessäni? Loppuvatko vappumunkit kesken?

Olipa aihe iso tai pieni, se pyörii päässä ja karkottaa unen. Taas!

Ja silloin tulee helposti otettua nopea apu: unipilleri.

Unilääkkeiden on tarkoitus olla tilapäinen apu unettomuuden hoitamisessa, mutta joillakin lääkitys jatkuukin vuosia, jopa kymmenen vuotta.

Onko siitä jotakin haittaa?

Lääkkeet ovat turvallisia silloin, kun niitä otetaan lääkärin ohjeiden mukaan eikä annostusta ylitetä, sanoo professori ja neurologi Markku Partinen. Jos taas lääkettä pitää syödä joka ilta ja enemmän kuin lääkäri on määrännyt, pitää pysähtyä.

Tavallisimpien unilääkkeiden eli bentsodiatsepiinien ja niiden kaltaisten z-lääkkeiden huono puoli on se, että niiden teho saattaa heikentyä jo kahden viikon käytön jälkeen, Partinen sanoo. Tarina voi mennä esimerkiksi näin: Alussa pillerin puolikas auttoi nukahtamaan, mutta kohta ei enää riitä pilleri eikä kaksikaan. Pahimmassa tapauksessa kahden pillerin voimalla nukahtanut herää aamuyöstä ottamaan kaksi pilleriä lisää.

Silloin on syytä huolestua. Z-lääkkeiden hyödyt eivät nimittäin lisäänny samassa suhteessa kuin haitat. Ja haittoja ovat esimerkiksi häiriöt muistissa, keskittymisessä ja tarkkaavaisuudessa.

Mitä vanhempi ihminen on, sitä enemmän häiriöitä unilääkkeet aiheuttavat.

Iäkkäillä ihmisillä esimerkiksi tavallisen unilääkkeen tsopiklonin on todettu vielä kymmenen tunnin päästä vaikuttavan aivotoimintoihin enemmän kuin 0,5 promillen humala, Partinen kertoo.

”Jos siis vanhus on ottanut unilääkkeen illalla kello 22, hänen ei pitäisi ajaa autoa ennen puolta päivää. Ongelmaa ei yleensä tule, jos annostusohjeita noudatetaan. Mutta jos ihminen ottaa illalla vaikka 2–3 pilleriä, hänen ei missään nimessä pitäisi ajaa seuraavana päivänä autoa”, Partinen sanoo.

Tutkijat ovat Partisen mukaan huolissaan myös siitä, onko unilääkkeitä, siis lähinnä bentsodiatsepiineja, käyttävillä ikäihmisillä suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.

”Joidenkin tutkimusten mukaan unilääkkeitä käyttävien aivoihin kerääntyy enemmän haitallisia aineenvaihduntatuotteita, mikä on tyypillistä myös Alzheimerin taudille. Onneksi näyttää kuitenkin siltä, että kun unilääkkeiden käytön lopettaa, myös kuona-aineiden poistuminen palautuu ennalleen”, Partinen sanoo.

Jotta ymmärtäisi unilääkkeiden toimintaa, pitäisi ymmärtää, miksi ihminen nukkuu.

Unella on Partisen mukaan kolme tärkeää tehtävää:

Ensiksikin uni poistaa aivoihin kertynyttä unihiekkaa. Mitä enemmän aivoja käytetään, sitä enemmän niihin kertyy esimerkiksi adenosiinia, jota voi kutsua vaikka unihiekaksi. Kun se poistuu, ihminen on virkeä eikä unelias.

Toiseksi unessa aivot tankkaavat verenkierrosta sokeria varastoon, jotta energiaa riittää aivojen päivän tarpeisiin.

Kolmanneksi unen aikana haitalliset aineenvaihduntatuotteet eli jätteet poistuvat aivoista.

Tähän kaikkeen tarvitaan niin sanottua kolmannen vaiheen syvää unta.

Vaikka perinteiset unilääkkeet pidentävät nukkumisaikaa, ne vähentävät syvää unta, joka puhdistaa ja tankkaa aivoja.

Lääkkeiden avulla ihminen saattaa siis nukkua pidempään, mutta laadullisesti uni ei ole niin hyvää kuin lääkkeetön ”luomu-uni”.

Unettomuutta ilmenee jatkuvasti enemmän. Joka kymmenes kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta. Vuonna 2014 joka päivä käytettiin tuhatta suomalaista kohti 39 tablettia bentsodiatsepiineja tai muita unilääkkeitä, Partinen sanoo.

Unilääkkeiden käyttö on kuitenkin kääntynyt viime vuosina laskuun. Hyvä kehitys johtuu Partisen mukaan siitä, että perinteisiä z-lääkkeitä korvataan yhä enemmän unihormoni melatoniinilla tai antihistamiinilla tai pienillä määrillä masennuslääkettä, joka ei lyhennä syvän unen määrää.

Tärkeintä on Partisen mukaan selvittää, mistä unettomuus johtuu.

”Yksikään lääkäri ei määräisi vuosikausia särkylääkettä pää- tai vatsakipuihin selvittämättä, mistä särky johtuu. Myös unettomuuden syy on syytä selvittää”, Partinen sanoo.

Tilapäinen unettomuus on tietyissä elämäntilanteissa Partisen mukaan luonnollinen reaktio. On tervettä nukkua joskus huonosti.

Unilääkkeiden pitkäaikaisesta tai runsaasta käytöstä luopuminen kannattaa.

”Kun ihminen opettelee uudelleen unirytmiin, häntä auttaa muun muassa oikea ravitsemus sekä se, että hän ymmärtää paremmin unettomuutensa syyt. Tyypillistä on, että lääkityksen lopettanut ihminen ei välttämättä nuku edelleenkään kovin hyvin, mutta voi päivisin paljon paremmin”, Partinen sanoo.

Lääkkeiden lopettamisessa auttaa ryhmälle tai yksilölle tarkoitettu unikoulu ja lääkärin tai sairaanhoitajan apu.

Jos tilanne on niin paha, että ihminen syö vuorokaudessa 4–5 unitablettia, yksi keino voi olla sairaalassa tapahtuva nopea vierotus, jossa käytetään tarvittaessa apuna myös korvaavaa lääkitystä.

Se onnistuu Partisen mukaan lähes poikkeuksetta. ”Lääkkeistä irti päässeet potilaat toteavat säännöllisesti, että he eivät halua enää koskaan uudelleen aloittaa”, Partinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!