Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi syömisestä tuli vaikeaa?

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ihmettelee ihmisten kritiikitöntä suhtautumista ravitsemusväitteisiin. Syöminen on yksinkertaisempaa kuin luulemme, hän sanoo.

Hyvinvointi
 
Sami Kero / HS
Kuva: Sami Kero / HS

Miksi syömisestä tuli niin vaikeaa? Se kysymys komeilee ravitsemusterapeutti Hanna Partasen Puurot ja vellit sekaisin -kirjan alaotsikkona.

Partanen tietää, että ihmisiä ahdistaa jatkuva ravitsemustiedon tulva. Uutisista luetaan, että punaviini on terveellistä ja sitten taas ei. Blogeissa neuvotaan syömään maidotonta ja viljatonta ruokaa. Rasvan laatu herättää kiihkeitä tunteita.

Partasen mukaan syöminen on vaikeaa kahdesta syystä: sekä valinnanvaraa että tietoa on runsaasti. Saatavilla on määrättömästi herkkuja. Samaan aikaan saa lukea, mitä ei pitäisi syödä ja mitä pitäisi. Partasen mukaan media sekoittaa ihmisiä.

”Jatkuvasti kerrotaan ristiriitaista ravitsemustietoa. Myös asiantuntemus on kriisissä: kuka tahansa voi kutsua itseään ravitsemusasiantuntijaksi.”

Jos esimerkiksi terveysblogisti on löytänyt hyvän ruokavalion, joka tekee olon energiseksi ja poistaa vaivat, se ei kerro pitkäaikaisista vaikutuksista.

”Ihmisen olotila ei kerro kaikkea. Kohonnut kolesteroli, verenpaine tai veren sokeripitoisuus ei välttämättä tunnu miltään. Oma kokemus ei kerro syövän kehittymisestä tai pitkäaikaissairauksista.”

Mikä sitten neuvoksi ihmisille, joita ahdistavat uutisten muuttuvat ravitsemustiedot?

”Uutisia tulee lukea kriittisesti, eikä joka hapatukseen kannata mennä mukaan. Terveellisen ruokavalion perusta on helppo: syödään säännöllisesti itselle sopivia annoskokoja, riittävästi kasviksia ja mahdollisimman monipuolisesti, jotta saadaan tarvittavat kivennäis- ja hivenaineet. Syöminen on näin yksinkertaista.”

Partasen mukaan riittää, kun 80 prosenttia ruokavaliosta on kohdillaan.

”Järkevään ruokavalioon kuuluu joustavuus. Jos syö aina sataprosenttisesti oikein, se vaikuttaa elämänlaatuun. Kuka tarvitsee optimaalista ruokavaliota? Fitness-kisoihin menevä ehkä, mutta pitääkö muidenkin punnita raejuustonsa?”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!