Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija on huolissaan suomalaisten unilääkkeiden käytöstä: ”Ei pitäisi määrätä yli kolmeksi kuukaudeksi” – melatoniinikaan ei ole riskitön

Nukahtamislääkkeet voivat olla ihmiselle yhtä haitallisia kuin unilääkkeet. ”Lääkkeet toimivat kuin lievemmän asteen yleisanestesia eli nukutus. Niiden käyttäminen nukahtamiseen on sama kuin tappaisi lekalla kärpäsen”, unitutkija Tarja Stenberg sanoo.

Hyvinvointi
 
Colourbox
”Unilääkkeitä ei pitäisi määrätä kolmea kuukautta pidemmäksi ajaksi. Silti tuhannet elleivät kymmenet tuhannet ihmiset käyttävät niitä vuosi vuoden jälkeen”, dosentti Tarja Stenberg sanoo.
”Unilääkkeitä ei pitäisi määrätä kolmea kuukautta pidemmäksi ajaksi. Silti tuhannet elleivät kymmenet tuhannet ihmiset käyttävät niitä vuosi vuoden jälkeen”, dosentti Tarja Stenberg sanoo. Kuva: Colourbox

Nukahtamislääke on yhä yleistyvä keino päästä uneen silloin, kun uni ei jostakin syystä muuten tule. Mutta ovatko nukahtamislääkkeet vaarattomampia kuin perinteiset unilääkkeet, joiden riskeistä ja haitoista tiedetään paljon?

”Eivät ole”, sanoo dosentti Tarja Stenberg, joka tutkii Helsingin yliopistossa unilääkkeiden vaikutusta aivoihin.

Hän kertoo, että nukahtamislääkkeinä käytetyt niin sanotut z-lääkkeet vaikuttavat samalla tavalla kuin unilääkkeissä käytettävät bentsodiatsepiinit. Yleisimpiä tuotenimiä ovat esimerkiksi Stilnoct, Stela, Somnor, Zolpidem ja Imovane.

”Ne sitoutuvat keskushermoston hermosolujen GABAA-reseptoreihin aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin bentsodiatsepiinit ja niiden johdannaiset tai alkoholi ja barbituraatit”, Stenberg sanoo.

Aivoihin ne vaikuttavat kuin nuijanukutus: ”Unilääkkeet toimivat kuin lievemmän asteen yleisanestesia eli nukutus. Niiden käyttäminen nukahtamiseen on sama kuin tappaisi lekalla kärpäsen”, Stenberg sanoo.

Käyttäjän kannalta merkittävin ero nukahtamislääkkeiden ja perinteisten unilääkkeiden välillä on lääkkeen puoliintumisaika. Se tarkoittaa sitä aikaa, jolloin puolet lääkkeestä on poistunut elimistöstä. Nukahtamislääkkeiden puoliintumisaika on nopeampi kuin niin sanottujen perinteisten unilääkkeiden. Kun siis ihminen ottaa illalla nukahtamislääkkeen, sen vaikutus häviää jo keskellä yötä. Hyvä puoli on se, että aamulla lääkettä ei enää ole veressä.

”Huono puoli on se, että ihminen saattaa herätä yöllä ja ottaa uuden lääkkeen”, Stenberg sanoo.

”Silloin lääkettä on veressä vielä aamullakin. Ja se vaikuttaa varsinkin iäkkääseen ihmiseen kuin humalatila. Häiriöitä voi tulla muistiin, keskittymiskykyyn, tarkkaavaisuuteen ja tasapainoon”, Stenberg luettelee.

Stenbergin mielestä unettomuuden hoidossa pitäisikin keskittyä enemmän siihen, miten voitaisiin vaikuttaa unen spesifeihin mekanismeihin eli niihin aivosoluihin, jotka tuottavat unta.

Yhä useampi houkuttelee unta melatoniinilla eli pimeähormonilla, jota saa kaupoista ilman reseptiä.

Melatoniinia pidetään riskittömänä eikä sillä tiedetä olevan sivuvaikutuksia. Mutta onko melatoniinin jatkuva käyttö riskitöntä?

Melatoniinin hyvä puoli lääkkeisiin verrattuna on Stenbergin mukaan se, että sitä syntyy ihmisen elimistössä luonnostaan.

Myös kaikkien muiden nisäkkäiden käpylisäkkeessä erittyy pimeässä melatoniinia. Valossa sen eritys lakkaa. Tietyillä lajeilla melatoniini kertoo esimerkiksi sen, milloin päivä pitenee ja on aika ryhtyä tekemään poikasia.

Se, että melatoniini on elimistön oma tuote, ei kuitenkaan Stenbergin mukaan tee sen käyttämistä riskittömäksi.

”Tutkijat eivät esimerkiksi tiedä, miten melatoniini vaikuttaa sukuhormoneihin tai sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Väärään aikaan otetuilla väärillä annoksilla voi olla odottamattomia seurauksia. Siksi raskaana olevien tai pienten lasten, joiden hormonitoiminta on vasta kehittymässä, tulisi välttää melatoniinia”, Stenberg sanoo.

Unilääkkeiden suurin ongelma on Stenbergin mukaan se, että niitä määrätään Suomessa yhä enemmän jatkuvaan käyttöön.

”Unilääkkeitä ei pitäisi määrätä kolmea kuukautta pidemmäksi ajaksi. Silti tuhannet elleivät kymmenet tuhannet ihmiset käyttävät niitä vuosi vuoden jälkeen”, Stenberg sanoo.

Kun ihminen tottuu unilääkkeisiin, hän tarvitsee saman vaikutuksen saamiseksi suuremman annoksen. Ja silloin varsinkin iäkkäille ihmisille voi tulla haitallisia sivuvaikutuksia: tarkkaavaisuushäiriöitä, muistin häiriöitä, keskittymisvaikeuksia ja tasapainon horjumista.

Joillekin kehittyy aito fyysinen riippuvuus, addiktio. Jos sitten yrittää päästä unilääkkeistä eroon, saa vastaavia oireita kuin huumeista vierotuksessa.

Erityisen huolestuttavana Stenberg pitää sitä, miten esimerkiksi vanhuksia nukutetaan vanhainkodeissa unilääkkeillä.

”Kaikki eivät tarvitse yhtä paljon unta, joillekin riittää kuusi tuntia, toiset tarvitsevat kahdeksan. Jos kaikki nukutetaan lääkkeillä kello 19 illalla, taistellaan ihmisen omaa luonnollista unen tarvetta vastaan. Silloin ollaan väärällä tiellä”, hän toteaa.

Unen heikkeneminen on Stenbergin mukaan luonnollinen osa ikääntymistä. Oikea tapa auttaa ikääntyviä nukkumaan yönsä hyvin, olisi tarjota heille päivisin riittävästi liikuntaa, virikkeitä ja oikeanlaista ruokaa.

Hyvä uutinen on Stenbergin mukaan se, että tervettä ihmistä ei vahingoita, jos hän yhtenä yönä nukkuu huonosti. Seuraavana yönä uni on sitten syvempää ja ihminen nukkuu pidempään.

”Tilapäisestä unettomuudesta ei pidä hermostua. Vasta jos unettomuus pitkittyy viikkoon tai kahteen, pitää miettiä, mikä on se asia, joka pitää minua valveilla. Jos tuntuu siltä, ettei itse selviä tilanteesta, niin sitten pitää mennä lääkärin vastaanotolle.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!