Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Lihavuus heikentää merkittävästi palkkaa ja työelämässä menestymistä

Yhden yksikön lisäys painoindeksissä pienentää palkkaa viisi prosenttia. Vaikutukset ovat naisilla suurempia kuin miehillä.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Liikalihavuuden on todettu heikentävän työelämässä menestymistä etenkin naisten tapauksessa.
Liikalihavuuden on todettu heikentävän työelämässä menestymistä etenkin naisten tapauksessa. Kuva: Colourbox

Lihavuus heikentää merkittävästi palkkaa ja menestymistä työelämässä ylipäätään, kertoo uusi suomalaistutkimus. Vaikutukset ovat suurempia naisilla kuin miehillä.

”Yhden yksikön lisäys merkittävästi lihavan ihmisen painoindeksissä alensi hänen palkkaansa 6,6 prosenttia. Tulos voidaan pyöristää viiteen prosenttiin, jolloin se kuvastaa vaikutukseen liittyvää epävarmuutta”, sanoo tutkimuksen vetäjä, Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Petri Böckerman.

Hän pitää tulosta erityisen kiinnostavana siksi, että Suomen palkkajakauma on kapea eli ihmisten palkat eivät vaihtele yhtä paljon kuin esimerkiksi anglosaksisissa maissa.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ylipainoiset saavat muun muassa enemmän työttömyys- ja työkyvyttömyyskorvauksia kuin heitä hoikemmat.

”Tämä on kiinnostavaa, koska suomalaiset saavat keskimäärin kohtuullisen ison osan tuloistaan tulonsiirroista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tulonsiirroilla on vähemmän merkitystä”, Böckerman sanoo.

Tulos kertoo Böckermanin mukaan siitä, että lihavuus pitäisi ottaa huomioon entistä vakavammin, kun tarkastellaan ihmisen terveyttä ja hyvinvointia.

”On tuhansia syitä, miksi lihavan kannattaisi laihduttaa, ja tämä voi olla yksi niistä.”

Tärkein syy on se, että lihavuus heikentää terveyttä, Böckerman sanoo. Heikompi terveys voi hänen mukaansa johtaa siihen, että ihminen on vähemmän tuottava työelämässä. Tämä taas johtaa heikompaan menestykseen työuralla ja palkkauksessa.

”Paino ei varmasti ole tärkein syy huonompaan palkkaan, mutta se saattaa olla yksi lisätekijä, kun ajatellaan pitkän aikavälin vaikutuksia”, Böckerman sanoo.

Hän pitää mahdollisena myös sitä, että työnantajat syrjivät lihavampia työntekijöitä. Lisäksi lihavuus saattaa heikentää työntekijän itsetuntoa.

Tutkimuksen aineistona oli Turun yliopiston keräämä Young Finns Study -aineisto viideltä eri Suomen paikkakunnalta. Tutkimuksessa seurattiin kahtatuhatta nuorta vuodesta 1980 nykypäivään saakka. Heidän menestymistään työmarkkinoilla seurattiin ajanjaksolla 2001–2012.

Tutkimuksessa on Böckermanin mukaan ainutlaatuista se, että aineistossa otettiin huomioon kohderyhmän geneettiset eli perinnölliset tekijät, jotka altistavat heidät ylipainolle.

Ylipaino mitattiin painoindeksin eli BMI:n avulla, jossa paino jaetaan pituuden neliöllä. Merkittävästä lihavuudesta on kyse, jos painoindeksi on yli 30.

Tutkimustuloksen luotettavuutta heikentävät Böckermanin mukaan kohderyhmän suppeus sekä se, että painoindeksi ei ole kovin hyvä mittari lihavuudelle, koska se ei erottele lihaksiston ja rasvan osuutta ihmisen painossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Lauri Sääksvuori pitää suomalaistutkimusta samansuuntaisena kuin kansainvälisesti saatuja tuloksia.

Tänä vuonna julkaistu brittitutkimus vahvistaa, että naisilla palkkaan vaikuttaa paino ja miehillä pituus. Jos kahdella miehellä on sama koulutus, sama työhistoria ja samantasoinen ansioluettelo, kuusi senttimetriä pidempi mies ansaitsee vuodessa 1 600 puntaa eli 2 000 euroa enemmän.

Naisilla, joilla on samanlainen tausta ja koulutus, painoindeksin nousu yhdellä yksiköllä pienentää ansioita noin 3 000 puntaa eli 3 800 euroa vuodessa.

Sääksvuori huomauttaa, että uuden tutkimuksen valossa lihavuuden ehkäisyllä saattaa olla vaikutusta palkkatasa-arvoon.

Yksi keino ehkäistä lihavuutta voisi olla hänen mukaansa elintarvikeverotuksen porrastaminen siten, että se ohjaisi kuluttajia syömään ja juomaan nykyistä terveellisemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!