Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Normaalipainoisenkin sisäelimissä voi olla haitallista rasvaa – liikunta auttaa, vaikka ei laihduttaisi

Haitallinen keskivartalorasva voi olla normaalipainoisenkin riesa. Onneksi intervallitreeni puree sisäelinten rasvaan, myös ilman laihtumista.

Hyvinvointi
 
Juha Matias Lehtonen

Tämän tietävät kaikki: Vyötärölihavuus on vaarallista. Se tarkoittaa rasvan kertymistä keskivartalon alueelle ja etenkin vatsaonteloon, ja se on haitallisempaa kuin muualle kehoon kertyvät kilot.

Useimmat ylipainoon liittyvät terveysriskit aiheutuvat nimenomaan vyötärölihavuudesta. Se moninkertaistaa riskin sairastua aikuistyypin diabetekseen ja altistaa sydäntaudeille, uniapnealle, kihdille sekä monille syöpätyypeille. Vyötärörasva on myös tärkein yksittäinen merkki metabolisesta oireyhtymästä.

Mutta mitä pahamaineinen vyötärörasva oikein on – ja miten sen aiheuttamat terveysriskit voi välttää? Kokosimme tärkeimmät faktat.

Vyötärö kannattaa mitata, mutta luku ei kerro kaikkea 

Vatsaontelon rasva pullistaa vyötäröä. Vyötärön mittaaminen onkin kustannustehokkain tapa tunnistaa sisälmysrasvan liiallinen kertyminen.

Vyötärönympärys mitataan ilman vaatteita lonkan ja kylkiluiden välistä samalla kevyesti ulos hengittäen. Yleensä vyötärölihavuuden rajaksi määritellään naisilla 90 senttimetriä ja miehillä 100 senttimetriä.

Edes vyötärösentit eivät ole aina luotettava mittari, sillä viime kädessä vyötärölihavuuden merkittävimmät terveysvaikutukset liittyvät aineenvaihdunnan monimutkaisiin häiriötiloihin ja maksan rasvoittumiseen. Sisäelinten kuntoa ei pysty aina päättelemään kehon mallista. Ainoa varma keino tunnistaa vyötärölihavuuteen liittyvät terveysriskit on käydä mittauttamassa verenpaine, verensokeri ja kolesteroliarvot.

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneet rasvaprosenttimittarit sen sijaan ovat hyödyttömiä, sillä sisälmysrasvan määrää ei voi mitata luotettavasti muuten kuin kurkistamalla elimistön sisään. Se onnistuu ainoastaan laboratoriomenetelmillä.

Myös normaalipainoisella voi olla vyötärörasvaa 

Monet ylipainoon liittyvät terveysriskit ovat nimenomaan vyötärölihavuuden aiheuttamia. Takamuksiin ja reisiin kertyvä rasva ei altista ihmistä yhtä vahvasti vakaville sairauksille.

Koska eri ihmisillä on erilainen kehon koostumus, vyötärölihavuutta ei voi nähdä painoindeksistä.

Normaalipainoisella (painoindeksi 18–25) voi olla rasvaiset sisuskalut, ja vastaavasti lievästi ylipainoinen (painoindeksi 25–30) ei välttämättä kärsi vyötärölihavuudesta.

Jos painoindeksiä kuitenkin haluaa tuijottaa, kolmekymmentä on sellainen kriittinen raja, jonka ylittyessä tiedetään melko varmasti, että sisälmysrasvaa on kertynyt vaarallisia määriä.

Tulehdus voi iskeä sisälmysrasvaan 

Rasvakudos ei ole elotonta massaa. Se vaikuttaa monin tavoin kehon hormonitasapainoon ja aineenvaihduntaan. Rasvakudokseen voi myös ajautua tulehdussoluja, jolloin sinne syntyy lievä tulehdusreaktio.

Sisälmysrasva on erityisen aktiivista ja tulehdusherkkää. Tulehdus käynnistyy, kun solujen elinvoimaa ylläpitävien mitokondrioiden toiminta syystä tai toisesta heikentyy. Tällöin rasvasoluja alkaa kuolla ja paikalle ilmestyy tulehdussoluja siivoamaan kuollutta solukkoa pois.

Tässä prosessissa verenkiertoon erittyy haitallisia aineita, jotka voivat vaurioittaa verisuonia ja elimiä.

Tulehdus ei välttämättä tunnu missään. Yleensä se alkaa aiheuttaa ongelmia vasta pitkän ajan kuluttua. Kaikilla ihmisillä rasvakudos ei myöskään tulehdu yhtä herkästi. Syytä tähän ei tiedetä.

Vyötärölihavuudesta johtuvien terveysongelmien ytimessä on yleensä maksan rasvoittuminen. Rasvan tukkima maksa ei kykene säätelemään sokerin- ja rasvantuotantoaan, ja elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta häiriintyvät. Tämä altistaa ihmisen monille sairauksille.

Perimä, stressi ja yötyö altistavat 

Perimä on tärkein yksittäinen vyötärölihavuudelle altistava tekijä. Jos molemmilla vanhemmilla on paksu vyötärö, myös jälkeläisellä on melko varmasti taipumusta vyötärölihavuuteen. Tällöin ehkäiseviin toimiin kannattaa ryhtyä jo ennen kuin rasvan kerääntyminen alkaa.

Tilastollisesti miehet kärsivät keskivartalolihavuudesta ja metabolisesta oireyhtymästä useammin ja nuorempina kuin naiset. Estrogeenien ansiosta naisilla kehon rasva keskittyy usein vaarattomammille alueille eli pakaroihin ja reisiin. Iän myötä vyötärölihavuus yleistyy niin miehillä kuin naisillakin lähinnä hormonaalisten muutosten takia.

Biologian ohella myös sosiaaliset ja yhteiskunnalliset tekijät vaikuttavat ylipainon ja vyötärölihavuuden esiintyvyyteen. Lihavuudelle voivat altistaa esimerkiksi perhe- ja työstressi, pitkään jatkuva yötyö sekä kokemus syrjinnästä.

Vyötärölihavuudella ja masennuksella on yhteys, mutta syytä ei tunneta 

Ylipainon tiedetään olevan yhteydessä masennukseen, mutta syy-seuraussuhdetta ei ymmärretä kovin hyvin. Laajan norjalaisen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ylipainon välinen yhteys vaikuttaisi liittyvän ensisijaisesti juuri vyötärölihavuuteen, ei niinkään korkeaan painoindeksiin.

Tutkijat eivät ole varmoja, aiheuttaako masennus vyötärölihavuutta vai vyötärölihavuus masennusta. Voi hyvin olla, että kyseessä on noidankehä, sillä sekä masennus että vyötärölihavuus aiheuttavat haitallisia hormonaalisia muutoksia ja kohottavat tulehdusarvoja.

Toisaalta osittainen vastaus saattaa piillä myös sosiaalisissa tekijöissä, kuten ylipainoisten kohtaamassa syrjinnässä.

Vyötärölihavuus ei enää lisäänny Suomessa 

Keskivartalolihavuus on yleistynyt Suomessa vuosikymmeniä. Tällä hetkellä miltei joka kolmas suomalainen on vyötärölihava. Mutta hyviäkin uutisia on: Viime vuosina lihomiskehitys on alkanut vähitellen tasaantua. Viimeisimmän FINRISKI-terveystutkimuksen mukaan vyötärölihavien määrä on jopa lievässä laskussa. Myös keskimääräisen vyötärömitan kasvu on pysähtynyt.

Tästä huolimatta vyötärölihavuudesta johtuvien sairauksien hoitokustannukset kasvavat edelleen. Se johtuu muun muassa eliniänodotteen pitenemisestä.

Kansanterveydellisesti katsottuna tehokkain tapa torjua vyötärölihavuuden aiheuttamia terveysongelmia on lasten ylipainon ehkäiseminen. Liikarasvasta on paljon vaikeampaa päästä eroon lapsuuden jälkeen.

Alkoholi ruokkii vyötärörasvaa 

Keittiön puolella vyötärölihavuutta voi ehkäistä parhaiten syömällä terveellisiä määriä monipuolista ruokaa, mutta tutkijat ovat erimielisiä tarkoista ruokavaliosuosituksista. Ilmiselvää on, että runsasta alkoholinkäyttöä tulee välttää. Se altistaa vyötärölihavuudelle, maksasairauksille, diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Vaikka tupakointi ei altista ylipainolle, se lisää sisälmysrasvan osuutta kehon kokonaisrasvasta.

Runsas fruktoosin eli hedelmäsokerin saanti vaikuttaa kiihdyttävän maksan rasvoittumista, joskin tätä koskeva tutkimusnäyttö on paikoin ristiriitaista. Nyrkkisääntönä voidaan joka tapauksessa pitää, että runsaskalorinen roskaruoka kerryttää sisälmysrasvaa. Huonoja hiilihydraatteja ja huonoja rasvoja kannattaa välttää.

 

Liikunta tehoaa, vaikka ei laihtuisi 

Liikunta on tehokkain tapa torjua sekä vyötärölihavuutta että metabolista oireyhtymää, sillä se polttaa sisälmysrasvaa moninkertaisesti nopeammin kuin muuta rasvaa. Liikunta myös aktivoi kehossa monia tulehdusta vähentäviä mekanismeja.

Kiinnostavaa kyllä, liikunnasta on hyötyä vyötärölihavuuden torjunnassa myös ilman laihduttamista, sillä vaikka kilot eivät karisisi, liikunta vähentää sisälmysrasvan suhteellista osuutta kehon kokonaismassasta.

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, mikä liikuntamuoto on kaikkein hyödyllisin vyötärölihavuuden torjunnassa. Monien tutkimusten mukaan intensiivinen treeni on tehokkaampaa kuin pelkkä kevyt aerobinen liikunta.

Erityisen hyvin sisälmysrasvaan vaikuttaa purevan intervalliharjoittelu eli juoksu, pyöräily tai muu liikunta, johon sisältyy lyhyitä spurtteja täydellä teholla. Tarkkaa syytä spurttailun tehoon ei tiedetä, mutta ilmeisesti kova rasitus aiheuttaa kehossa rasvanpolttoa kiihdyttäviä muutoksia.

Kannattaa huomata, että rasituksen keskittäminen juuri vyötärön alueelle esimerkiksi vatsalihasliikkeiden avulla ei ole tarpeen. Vatsa- ja selkälihasten vahvistaminen on hyödyllistä muun muassa ryhdin kannalta, mutta sisälmysrasvaa ne eivät polta muita liikuntamuotoja paremmin.

Juttua varten on haastateltu apulaisprofessori Kirsi Pietiläistä Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä ja tutkimusprofessori Tiina Laatikaista Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!