Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin taltutat suonenvedon

Lihaskramppi on yleinen mutta vaaraton vaiva. Näiden vinkkien avulla kipu hellittää.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Äkillinen lihaskramppi pohkeessa tai reidessä on tuttu melkein kaikille. Harva säästyy suonenvedolta. Kansanomainen nimitys on tosin harhaanjohtava, koska lihaskrampilla ei ole mitään tekemistä verenkierron tai suonien kanssa.

Kesällä krampit saattavat lisääntyä, jos hikoilee eikä muista juoda tarpeeksi. Myös urheilijat tuntevat rasituksen jälkeen hyvin tämän vaivan.

Kivulias lihassupistus kestää yleensä muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Yleisimmin kramppaavat pohkeet, takareidet ja jalkaterät.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukan mukaan kipu johtuu lihaksen hapen puutteesta, joka aiheuttaa pieniä vaurioita lihakseen. Vaarallista se ei kuitenkaan ole.

Pippa Laukan mukaan suonenvedolle ei ole yksiselitteistä syytä. Nykytutkimuksen mukaan kyse on lihasten ja hermoston yhteistyön häiriöstä.

”Jos urheilija rasittaa lihaksiaan maksimaalisesti, niiden kyky suoritusten välillä heikkenee. Keskushermosto lähettää rentoutumiskäskyn, joka menee päällekkäin rasituksen kanssa. Silloin syntyy oikosulku hermoston ja lihasten välille”, Laukka kuvailee.

Urheilukentillä jalkapalloilija pystyy rasittamaan lihaksiaan yhdeksänkymmentä minuuttia. Jos peli venyy jatkoajalle, maitohappo valuu lihaksiin ja krampit uhkaavat. Rasitus ylittää sen, mihin on totuttu.

Ikääntyminen ja jotkut lääkkeet altistavat lihaskrampeille. Nesteenpoistolääkkeet saattavat lisätä suonenvetoa. Urheilijoilla kova tai uudenlainen treeni lisää herkkyyttä kramppeihin.

Paras ensiapu lihaskramppeihin on vastaliike eli muutaman millin lihasvenytys, Laukka sanoo. Kevyt venytys voi laukaista krampin. Liikaa ei kuitenkaan pidä venyttää, ettei synny kudosvaurioita. Joillakin auttaa jalkojen liottaminen kylmässä vedessä, koska se vilkastuttaa verenkiertoa.

Suolatasapainon häiriöiden on yleisesti uskottu altistavan krampeille. Laukan mukaan tutkimukset eivät yksiselitteisesti tue tätä käsitystä.

”Joillekin voi olla hyötyä magnesiumista ja teelusikallisesta suolaa urheilujuomaan sekoitettuna. Nestettä kannattaa tankata etukäteen. Suolakurkku voi olla tehokas krampin laukaisemisessa, sillä suolakurkku hämää hermostosta lähtevää häiriökäskyä”, Laukka kertoo.

Monet saavat kramppeja yöllä. Laukan mukaan siihen voi vaikuttaa lääkitys tai rasitus. Kun lihakset rentoutuvat rasituksen jälkeen, kramppi voi yllättää.

Viidenkymmenen ikävuoden jälkeen lihasmassa alkaa hävitä noin prosentin vuodessa. Liikunnalla voidaan ehkäistä lihasten heikkenemistä ja näin pitää myös krampit paremmin loitolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!