Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Teinien jatkuva kännykänräpläys hiertää vanhempien ja lasten välejä

Valtaosa vanhemmista pitää lapsiaan riippuvaisina kännyköistä ja tietokoneista – vertaa, hallitsevatko kännykät teidän perheenne elämää enemmän kuin muiden.

Hyvinvointi
 

Valtaosa eli lähes 60 prosenttia teini-ikäisten lasten vanhemmista arvioi teinien olevan riippuvaisia kännyköistään tai kannettavista tietokoneistaan. Teinien jatkuva kännykänräpläys aiheuttaakin yhä usemmassa perheessä kränää lasten ja vanhempien välille, kertoo yhdysvaltalaisen Common Sense Median kyselytutkimus, josta kertoo The Mercury News.

Aivan viattomia eivät ole vanhemmatkaan: 27 prosenttia heistä myönsi itse olevansa riippuvainen kännykästä, tabletista tai kannettavasta tietokoneestaan. Teineistä 50 prosenttia myönsi, ettei tule toimeen ilman kännykkää tai muuta nettilaitetta.

San Franciscossa päämajaansa pitävä, järkevää mediankäyttöä edistävä järjestö toteutti kyselyn helmi–maaliskuussa. Kyselyyn vastasi 1 240 kännykän omistajaa, joista puolet oli 12–18-vuotiaita ja puolet heidän vanhempiaan.

Kysely paljastaa, että laitteet aiheuttavat myös paljon riitoja. Kolmasosa teineistä ja vanhemmista myönsi riitelevänsä laitteiden käytöstä päivittäin. Kolmannes lapsista vastasi puolestaan, että he eivät riitele vanhempiensa kanssa laitteista, mutta vanhemmista tätä mieltä oli vain 21 prosenttia.

Valtaosa vastaajista kertoi tarkistavansa kännykkään tulevat viestit kerran tunnissa. Teineistä 78 prosenttia ja vanhemmista 69 prosenttia kertoi tekevänsä näin. Heillä on myös tarve vastata saamiinsa viesteihin välittömästi.

Kännykkä on saanut aikaan merkittävän muutoksen ihmisten keskinäiseen kanssakäymiseen ja myös siihen, miten ihmiset linkittyvät ympäröivään yhteiskuntaan, sanoo järjestön johtaja James Steyer.

Hän vastasi Mercury News -lehden kysymyksiin metrossa ja mainitsi samalla, että hänen ympärillään ”joka ikinen ihminen räplää kännykkäänsä kuin se olisi kämmeneen liimattu”.

Steyer arvioi, että kännykkä on muuttunut kätevästä yhteydenpitovälineestä henkilökohtaiseksi välttämättömyydeksi, joka mullistaa inhimillistä kanssakäymistä ja jopa ihmissuhteita.

Laiteriippuvuutta eli pakonomaista laitteen käyttöä kielteisine seurauksineen ei hänen mukaansa ole toistaiseksi määritelty varsinaiseksi addiktioksi. Silti se huolestuttaa yhä useampia vanhempia.

Vanhemmista 77 prosenttia arvioi laitteiden häiritsevän teinien keskittymistä ja heidän kommunikointiaan vanhempien kanssa. Teineistä 41 prosenttia sanoo puolestaan, että laitteet heikentävät heidän vanhempiensa tarkkaavaisuutta.

Vanhemmat eivät näytä teineille kovinkaan hyvää esimerkkiä esimerkiksi autolla ajosta.

Enemmän kuin puolet vanhemmista myöntää käyttävänsä kännykkää ratissa ja enemmän kuin puolet teineistä kertoo nähneensä vanhempansa käyttävän kännykkää autoa ajaessaan.

Monet vastaajat kertoivat taistelevansa kännykän liiallista käyttöä vastaan. Ylivoimainen enemmistö, 85 prosenttia vanhemmista ja 89 prosenttia lapsista väittää, että kännykkä ei ole haitannut vanhempien ja lasten välisiä suhteita.

Common Sense Media antaa seitsemän vinkkiä, joilla vanhemmat voivat ohjata lapsiaan tolkulliseen median käyttöön:

1. Julista tietty aika tai paikka tekniikkavapaaksi vyöhykkeeksi.

2. Tarkista teiniesi käyttämien sisältöjen ja pelien ikärajat.

3. Juttele lapsesi kanssa siitä, mitä hän näkee ja lukee ja millaisia pelejä hän pelaa netissä.

4. Haasta häntä miettimään, mitkä hänen netissä näkemistään ja lukemistaan jutuista ovat luotettavia.

5. Opeta lasta keskittymään toisinaan vain yhteen asiaan kerrallaan. Se auttaa häntä koulutyössä ja vahvistaa myös ihmissuhteita.

6. Näytä hyvää esimerkkiä: kännykkä pois kädestä ruokapöydässä, autolla ajaessasi ja viettäessäsi laatuaikaa perheen kanssa.

7. Jos lapsesi kännykkä alkaa haitata hänen koulutyötään, ihmissuhteitaan tai mielenterveyttään, ota yhteyttä ammattiauttajiin.

Vertaa, hallitsevatko kännykät teidän perheenne elämää enemmän kuin muiden:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!