Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläiset ryntäsivät tarkastuttamaan luomiaan

Lähes pari sataa ilmaista luomentarkastusaikaa täyttyi Helsingissä tunnissa. Melanooman hoito on parantunut – yhä useampi selviää ihosyövästä.

Hyvinvointi
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Ihasyöpäkampanja kiinnittää tänä vuonna huomiota erityisesti muun muassa ulkotyötekijöihin.
Ihasyöpäkampanja kiinnittää tänä vuonna huomiota erityisesti muun muassa ulkotyötekijöihin. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tarkkaile tällaisia luomia

 Muuttavat väriä, kokoa tai muotoa.

 Eroavat muista luomista.

 Ovat epäsymmetrisiä tai joiden rajat ovat epätasaiset.

 Ovat läpimitaltaan yli kuusi millimetriä.

 Tuntuvat karheilta tai hilseileviltä. Kuvaa okasolulähtöisiä kasvaimia.

 Ovat monisävyisiä.

 Kutiavat.

 Vuotavat tai tihkuvat.

 Ovat helmimäisiä. Kuvaa enemmän basalioomaa eli tyvisolusyöpää.

 Näyttävät haavalta, mutta eivät parane.

Lähde: Euromelanooma-kampanja

Suomessa toukokuussa järjestettävä Euromelanooma-kampanja on saanut paljon luomista huolestuneita suomalaisia liikkeelle.

Helsingissä luomia tarkastetaan tällä viikolla keskiviikkona. HUS:n Iho- ja allergiasairaalan kaikki 190 aikaa varattiin tunnin kuluessa, mutta jonoon voi vielä ilmoittautua.

Luomien tarkastuksia järjestetään toukokuussa myös Kajaanissa, Kokkolassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Oulussa, Lahdessa, Porissa, Seinäjoella, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.

Kampanjan tarkoitus on ennalta ehkäistä ihosyöpiä ja opettaa suojautumaan auringolta. Erityisen paljon ihosyövät ovat kasvussa nuorten naisten keskuudessa – etenkin pääkaupunkiseudulla.

”Nyt kiinnitämme huomiota erityisesti ulkotyöntekijöihin, lapsiin ja urheilijoihin. Ihosyöpä ei ole vain rannalla makaavien auringonpalvojien uhka”, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchard sanoo.

Kampanja järjestetään Suomessa toista kertaa. Viime vuonna tarkastuksissa kävi lähes tuhat suomalaista. Noin seitsemällä prosentilla todettiin ihosyövän esiaste tai epäily.

Ihomuutokset ovat seurausta auringossa palamisesta, elämänmittaisesta altistumista auringolle sekä perimästä. Ihosyöpä on maailman yleisin syöpä.

Se ilmaantuu useimmiten kehon osiin, jotka ovat eniten alttiina auringolle, kuten kasvoihin, selkään tai raajoihin. Tältä videolta näet, kuinka ihosyöpä syntyy.

”Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 8 500 suomalaista, naisia hieman enemmän kuin miehiä. Kaikki ihon tyvisolusyövät eivät kuitenkaan päädy tilastoihin, joten niiden todellinen määrä lienee jopa 12 000–14 000 vuodessa.”

Okasolusyövät ovat toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä, ja niitä löydetään Suomessa vuosittain noin 1 500. Kolmas yleinen ihosyöpä on melanooma, johon sairastuu joka vuosi yli 1 400 suomalaista.

Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kolmasosalla yli 70-vuotiaista miehistä ja noin 18 prosentilla yli 70-vuotiaista naisista on aurinkokeratoosia, joka voi johtaa okasolu- tai tyvisolusyöpään. Keratoosimuutokset eivät välttämättä muutu pahanlaatuisiksi.

Melanooman hoitomuodot ovat parantuneet. Ennuste on hyvä, jos hoito aloitetaan ajoissa. Levinneenkin taudin hoidossa on nykyään toivoa selviytymisestä.

”Melanooman ensisijainen hoito on leikkaus. Jos tauti on ehtinyt levitä, sitä voidaan nykyään hidastaa aiempaa tehokkaammilla uusilla immunologisilla ja täsmälääkkeillä. Ne sisältävät vasta-aineita tietyille proteiineille. Biologiset lääkkeet pistetään tai tiputetaan potilaalle. Niitä on myös tabletteina”, Bouchard kertoo.

Varmuuden vuoksi luomia ei tarvitse poistaa, sillä 80 prosenttia melanoomista syntyy uusina ihomuutoksina. Tässä voit testata, kuinka hyvin tunnistat luomen, jota kannattaa näyttää lääkärille.

Ihosyöpää voi ennaltaehkäistä suojaamalla iho vaatteilla ja aurinkovoiteilla. Hattua kannattaa pitää paahteella ja aurinkoa tulisi välttää keskipäivällä, jolloin säteily on voimakkainta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan korkean suojakertoimen aurinkovoide saattaa ehkäistä melanoomaa.

Euromelanooma-kampanja sai alkunsa vuonna 1999 kuuden belgialaisen dermatologin aloitteesta. Vuonna 2014 Euromelanooma-kampanjaan osallistui jo yli 30 Euroopan maata. Viime vuonna mukaan liittyvät Suomi ja Kanada.

Korjattu tieto siitä, missä ajassa luomentarkastusajat Helsingissä täyttyivät. Aiemmin jutussa luki ”parissa päivässä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!