Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auringonvalo hellii, mutta D-vitamiinilisää ei kannata hylätä kokonaan, neuvoo lääkäri

Terveellistä ruokavaliota noudattava saa tarpeeksi D-vitamiinia nauttimalla auringosta kolme kertaa viikossa.

Hyvinvointi
 
Markku Ulander
Pariskunta otti helatorstaina aurinkoa Helsingin Tervasaaressa.
Pariskunta otti helatorstaina aurinkoa Helsingin Tervasaaressa. Kuva: Markku Ulander

Aurinko on hellinyt suomalaisia jo yli viikon varhaisesta aamusta pitkälle iltaan. Joko aurinkoa saadaan niin paljon, että purkista syötävät D-vitamiinilisät voi unohtaa?

”Muutaman aurinkoisen päivän perusteella ei vielä kannata luopua D-vitamiinilisästä. Annosta voi vähentää, jos haluaa, mutta vielä en jättäisi vitamiinia kokonaan pois”, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Meri Ala-Houhala.

Auringonvalo on suomalaisten tärkein D-vitamiinin lähde. Sen UVB-säteily käynnistää iholla D-vitamiinin tuotannon. ”Auringon vaikutus ihmisen D-vitamiinin muodostumiseen on kuitenkin yksilöllistä”, Ala-Houhala muistuttaa.

Hän muistuttaa, että Suomessa on perinteisesti suositeltu lapsille D-vitamiinilisää lokakuusta juhannukseen ja nykysuosituksen mukaan ympäri vuoden. ”Se on hyvä ohjenuora edelleen.”

Pitkään on tiedetty, että D-vitamiini vahvistaa luustoa ja ehkäisee muun muassa osteoporoosia. D-vitamiinin puutos taas aiheuttaa lapsille riisitautia.

Uusien tutkimusten mukaan D-vitamiini vaikuttaa terveyteen laajemminkin. Sen on havaittu muun muassa pienentävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, joihinkin syöpätauteihin ja MS-tautiin.

Viime aikoina on myös kiistelty siitä, miten paljon D-vitamiinilisää pitäisi syödä.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten pitäisi syödä 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää silloin, kun vitamiinia ei saada riittävästi ravinnosta eli lähinnä maitovalmisteista, rasvalevitteistä ja kalasta.

Alle 18-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville suositellaan 7,5–10 mikrogramman ja vanhuksille 20 mikrogramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Meri Ala-Houhala muistuttaa, että terveellistä ruokavaliota noudattavan ei tarvitse ahmimalla ahmia aurinkoa saadakseen riittävästi D-vitamiinia.

”Riittää, jos paljastaa kätensä tai kasvonsa kolmesti viikossa auringolle 15 minuutin ajaksi”, hän sanoo.

Keskikesällä auringon säteily on voimakkaimmillaan puolenpäivän jälkeen.

Ylenmääräinen auringon palvonta ei ole fiksua, sillä ihon palaminen lisää riskiä sairastua ihosyöpään.

Miten sitten auringossa tulisi olla, kun iho palaa herkästi talven jälkeen?

”Kyllä auringosta saa nauttia, mutta kohtuullisesti”, Ala-Houhala sanoo.

Aurinkovoidetta kannattaa käyttää nimenomaan silloin, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon.

Erityisen vaarallista ihon palaminen on lapsille. Heille paras suoja on Ala-Houhalan mukaan varjo, toissijaisesti päähine ja muu vaatetus. Vasta leikki-ikäisille ja sitä vanhemmille voi hänen mukaansa käyttää kolmantena vaihtoehtona korkean kertoimen aurinkovoiteita.

Oikaisu 12.5. kello 10.30: Juttuun lisätty tieto uusista D-vitamiinisuosituksista, joiden mukaan lapsille ja nuorille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!