Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmälasiketjut kauppaavat kallista pinnoitetta sinisen valon ehkäisyyn – lääkäri kyseenalaistaa terveyshyödyt

Silmälasiliikkeet markkinoivat yhtenä uutuutena sinisen valon haittoja ehkäisevää pinnoitetta, ja se voi nostaa silmälasien hintaa jopa muutamalla sadalla eurolla. Silmälääkärin mielestä ”taustalla on todennäköisesti myynninedistäminen”.

Hyvinvointi
 
Pentti Nissinen
Silmälaseihin kehitetään erilaisia pinnoitteita suojaamaan silmää.
Silmälaseihin kehitetään erilaisia pinnoitteita suojaamaan silmää. Kuva: Pentti Nissinen

Silmälasiliikkeet markkinoivat yhtenä uutuutena sinisen valon haittoja ehkäisevää pinnoitetta, ja se voi nostaa silmälasien hintaa jopa muutamalla sadalla eurolla.

Mutta tarvitseeko tavallinen liki- tai ikänäköinen ihminen laseihinsa tuota pinnoitetta?

Sinistä valoa heijastuu muun muassa auringosta, tietokoneruudulta, tableteista, kännykästä ja led-lampuista, ja siitä voi seurata erilaisia haittoja, tuotepäällikkö Lotta Haimakainen Silmäasema Fennicasta perustelee. Oireiksi hän luonnehtii muun muassa silmien valoarkuuden, väsymisen, pistelyn, kirvelyn ja kuivumisen.

Silmälääkäri Timo Tervo suhtautuu siniseltä valolta suojaavan pinnoitteen tarpeellisuuteen varauksellisesti.

”Tämä vaikuttaa muotiasialta. Taustalla on todennäköisesti myynninedistäminen. Toki tällaisissa markkinointikampanjoissa voi olla mukana myös hitunen järkeä”, Tervo sanoo.

Sinisellä valolla tarkoitetaan näkyvän valon sinisen valon aallonpituutta. Kyseessä ei siis ole perinteinen auringon ultraviolettivalolta suojautuminen, johon käytännössä kaikki aurinkolasit ja useimmat kirkkaat silmälasit Tervon mukaan pystyvät.

Tervon mukaan on jonkinlaista tutkimuksellista näyttöä siitä, että esimerkiksi iPadin sininen valo heikentäisi melatoniinin tuotantoa ja häiritsisi yöunta. On kuitenkin epäselvää, parantaako valon suodattaminen unta merkittävästi.

Joka tapauksessa Tervo kehottaa välttämään illalla tabletin tuijottamista pitkään.

Jotkut kokevat sinisen valon ärsyttävämpänä kuin toiset. Sinistä valoa ehkäisevä pinnoite saattaa edesauttaa kontrastien erottumista tavallista paremmin.

”Jotkut voivat tietenkin kokea miellyttävinä sinisen valon vaikutuksia ehkäisevät lasit. Ei niistä mitään tiedossa olevaa haittaa ole”, Tervo kuittaa.

Sairaiden silmien hoidossa sinistä valoa ehkäiseviä laseja on käytetty kauan. Sininen valo voi häiritä kaihipotilasta normaalia enemmän, vaikka kaihi itsessään suodattaa valoa.

Siniseltä valolta suojaavia pinnoitteita on tuotepäällikkö Haimakaisen mukaan ollut markkinoilla pari vuotta. Aikaisemmin linsseihin on kehitetty pinnoitteita, jotka suojaavat naarmuilta, torjuvat heijastuksia, hylkivät likaa ja ovat antistaattisia.

Pisimmälle kehitetyissä linsseissä on kaikki nämä ominaisuudet, ja ainakin jotkin silmälasiketjut tarjoavat sinistä valoa ehkäisevää pinnoitetta vain tällaisiin monipinnoitelinsseihin. Se tekee sinistä valoa ehkäisevää pinnoitetta halajavan silmälaseista nopeasti hyvinkin kalliit.

Markkinoilla on myös linssejä, joissa on yksi lisäominaisuus tai useamman ominaisuuden yhdistelmiä. Linssin hinta riippuu myös pohjalinssistä; onko kyseessä yksiteho- vai moniteholinssit.

Moniteholinssit ovat kalliimmat.

Aurinkolasien käyttöä silmälääkäri Tervo sen sijaan suosittelee. Aurinkolasit suojaavat ultraviolettisäteilyltä, ja runsas altistuminen valolle voi edistää silmänpohjarappeutumaa.

Tervo neuvoo esimerkiksi rannalla leikkiviä lapsia käyttämään aurinkolaseja, koska heillä on isot mustuaiset ja kirkkaat mykiöt. Veden äärellä silmiin tulvii paljon kirkasta valoa.

”Tärkeintä on se, että aurinkoon ei saa katsoa suoraan. Mikään normaali silmälasilinssi ei suojaa liian kovalta valolta, jos siihen katsoo suoraan. Aurinkoon tuijottaminen voi vaurioittaa silmänpohjaa.”

Aurinkolaseissa kannattaa kiinnittää huomiota sankoihin. Kiiltävät sangat voivat heijastaa auringonvaloa kasvoille ja altistaa ihosyövälle. Mattapintaiset sangat ovat Tervon mielestä paremmat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!