Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittitutkimus: 2–3 minuutin treenitauko kasvattaa lihasta tehokkaimmin – Lihastohtori Juha Hulmi kiistää tuloksen

”Silloin kun tavoitellaan lihasten kasvua, tarvitaan monipuolista treeniä, jolloin palautumisajatkin ovat erilaisia”, Hulmi sanoo.

Hyvinvointi
 

Brittiläisen Birminghamin yliopiston tutkijoiden mielestä pidemmät tauot voimaharjoittelussa saattavat edistää lihasten kasvua tehokkaammin kuin lyhyet palautumisajat. Parhaat tulokset antavat heidän mukaansa 2–3 minuutin tauot harjoitussarjojen välissä. Birminghamin yliopiston Leigh Breen ja hänen tutkimusryhmänsä tulokset julkaistiin Experimental Physiology -julkaisussa, ja niistä kertoo Medical News Today.

Leigh Breen toteaa, että aloittelevien kuntoilijoiden tulisi levätä nostosarjojen välillä vähintään 2–3 minuuttia. ”Kun treenin tehoa nostetaan, taukoja voi lyhentää”, Breen huomauttaa.

”Kokeneemmilla voimaharjoittelijoilla lyhyemmät tauot eivät välttämättä haittaa lihasten kasvua. Silti 2–3 minuutin tauot takaavat kokeneillekin kuntoilijoille maksimaalisen lihastenkasvun”, Breen sanoo.

Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija ja Lihastohtori-kirjan tekijä Juha Hulmi pitää brittitutkimusta liian yksinkertaisena, jotta siitä voisi tehdä näin pitkälle meneviä päätelmiä.

Hänen mukaansa paras palautumisaika voimaharjoittelusarjojen välissä on 1–2 minuuttia silloin, kun kuntoilija haluaa parantaa lihasten kestävyyttä ja polttaa rasvaa. Jos taas tavoittelee lisää maksimivoimaa, tauon ihannepituus on 3–5 minuuttia, mikä mahdollistaa raskaampien painojen käyttämisen.

”Silloin kun tavoitellaan lihasten kasvua, tarvitaan monipuolista treeniä, jolloin palautumisajatkin ovat erilaisia”, Hulmi sanoo.

Brittitutkimuksen kohteena oli 16 miestä, jotka tekivät neljä sarjaa voimaharjoituksia jalkaprässissä. Miehet ohjeistettiin lepäämään sarjojen välissä joko yhden minuutin tai viiden minuutin ajan.

Tutkijat ottivat miesten lihaksista solunäytteet välittömästi harjoituksen jälkeen sekä 4, 24 ja 28 tunnin päästä. He analysoivat näytteistä lihasten proteiinisynteesin eli prosessin, jolla solu valmistaa aminohapoista uusia proteiineja ja kasvattaa näin lihasta.

He havaitsivat, että niillä miehillä, joilla oli viiden minuutin tauko sarjojen välillä, proteiinisynteesi kasvoi 156 prosenttia, kun taas minuutin tauon pitäneillä proteiinisynteesi kasvoi vain 76 prosenttia. Lyhyemmät tauot saattoivat tutkijoiden mukaan jopa estää lihasten kasvua

Juha Hulmin mukaan yhden harjoituksen perusteella ei voi päätellä, miten lihas käyttäytyy, jos sitä treenataan kuukauden tai vuoden ajan. ”Lisäksi tässä tutkimuksessa tarkasteltiin ainoastaan lihaksen proteiinisynteesiä eikä lihaksen kasvua”, hän huomauttaa.

Palautumisaikojen tehoa on tutkittu myös Suomessa. Hulmi mainitsee esimerkiksi vuonna 2005 julkaistun Juha Ahtiaisen väitöskirjan osaraportin, jossa verrattiin 2 ja 5 minuutin palautumisaikoja viisi kuukautta kestäneen harjoitusjakson aikana.

”Näiden ja myöhempien tutkimusten perusteella palautumisajalla ei ole erityisen merkittävää roolia lihasten kasvussa”, Hulmi sanoo.

Ihmisen lihasvoima on suurimmillaan noin 30-40 vuoden iässä, jonka jälkeen se vähenee pikkuhiljaa. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin lihasvoima heikkenee. Heikkenemistä voi estää lihaskuntoharjoittelulla kuntosalilla tai painoja nostamalla.

Brittisuositusten mukaan aikuisten tulisi treenata lihaksiaan vähintään kahdesti viikossa. Parhaan hyödyn saa, kun nostaa painoja toistaen liikettä 8-12 kertaa kahtena tai kolmena sarjana.

Suomalaisen Duodecim-terveyskirjaston mukaan lihaksia kannattaa treenata vähintään 2-3 kertaa viikossa 20-60 minuutin ajan siten, että keskiraskailla painoilla tehdään 8–12 toistoa ja sarjojen välillä levätään 60–90 sekuntia.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!