Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi menetelmä mittaa naisen hedelmällisyyttä helposti

Lapsettomuuslääkäri: ”Lapsettomuushoitoihin ei kannata rynnätä suin päin.”

Hyvinvointi
 
Monkey Business Images
Raskaaksi tuleminen on helpointa 20-25-vuotiaana.
Raskaaksi tuleminen on helpointa 20-25-vuotiaana. Kuva: Monkey Business Images

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut tasaisesti kolmenkymmenen vuoden aikana. Tilastokeskuksen mukaan se oli viime vuonna noin 29 vuotta.

Naisen hedelmällisyys on parhaimmillaan 20-25-vuotiaana ja säilyy melko hyvänä 30 ikävuoteen saakka, jos nainen on terve. Sen jälkeen naisen hedelmällisyys alkaa laskea.

Lääketieteen tohtori ja lapsettomuuslääkäri Tarja Olkinuoran mukaan 35-vuotiaista naisista hedelmällisyys on alentunut joka toisella. Nelikymmenvuotiaista naisista jokaisen hedelmällisyys on alempi kuin nuorempana.

Kun toivottu raskaus antaa odottaa itseään, pariskunta voi joutua turvautumaan hedelmällisyyshoitoihin. Naisen hedelmällisyyttä voi myös mitata, kun perheenlisäystä suunnitellaan.

”Uusin tapa selvittää naisen munasarjojen toimintakapasiteettia on AMH-mittaus. Se mittaa anti-müllerian -nimisen hormonin tasoa naisen veressä ja kertoo, kuinka paljon naisen munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita”, Olkinuora sanoo.

Mittaus on ollut Suomessa kliinisessä käytössä viitisen vuotta. Se tehdään verikokeena, joka otetaan naisen kuukautiskierron alkupäivinä.

”Alentunut AMH-taso tulee monenne naiselle suurena yllätyksenä.”

Olkinuora suosittelee mittausta yli 35-vuotiaille naisille. Nuorempienkin kannattaa tehdä mittaus, jos on esimerkiksi perussairaus tai oman äidin kuukautiset ovat loppuneet jo noin nelikymmenvuotiaana. Mittauksia tehdään hedelmällisyyshoitojen yhteydessä. Yksityisessä hedelmällisyysneuvolassa testin hinta on noin 80 euroa.

”Lapsettomuushoitoihin ei kannata rynnätä suin päin. Ensin pitäisi selvittää kaikki hedelmällisyysterveyteen vaikuttavat asiat ja korjata sitä heikentäviä syitä. Kun joku piilevä syy onnistutaan korjaamaan, nainen tulee usein spontaanisti raskaaksi.”

Hedelmällisyyttä voivat alentaa pitkään jatkunut stressi, ylipaino tai alipaino ja jotkut sairaudet kuten kilpirauhasen toimintahäiriö tai gynekologiset sairaudet. Tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa niin, että munasarjat ikääntyvät noin kaksi vuotta nopeammin kuin niillä, jotka eivät tupakoi.

Myös miehen terveys vaikuttaa hedelmöityksen onnistumiseen. Tupakointi, ylipaino ja mahdolliset sairaudet heikentävät siittiöiden tuotantoa ja laatua.

Parhaassa hedelmällisyysiässä olevista naisista puolet tulee raskaaksi kolmessa kuukaudessa. Vuodessa raskaaksi tulee 90 prosenttia nuorista terveistä naisista.

Jos hedelmällisyyden lähtökohdat ovat hyvät, vuoden oma yritys on Olkinuoran mukaan perusteltu. Jos naisella on selviä vaivoja, hedelmällisyyden tilanne pitäisi selvittää nopeammin. Toisinaan vuoden odottaminen voi vain heikentää mahdollisuuksia. Naisen kohdusta voi löytyä esimerkiksi hyvänlaatuinen kookas polyyppi, joka estää raskaaksi tulemista.

Nelikymmenvuotiaan kannattaa tarkastaa lähtötilanne, kun raskautta aletaan yrittää. Tuon ikärajan jälkeen raskaaksi tuleminen on vaikeaa ja neljänkymmenenkolmen ikävuoden jälkeen se on jo huomattavan vaikeaa.

Lapsettomuushoidot ovat Suomessa huipputasoa. Myös korkean iän hoitomuodot ovat kehittyneet. Monet lapsettomuusklinikat asettavat naisen yläikärajaksi 45-47 vuotta. Sen jälkeen hoitoja ei enää suositella.

”Hyvät elämäntavat jo kuukausia ennen hedelmöittymistä ovat tärkeät kypsyvien sukusolujen laadulle. Kun hedelmöittyminen onnistuu, sikiön kasvuolosuhteet ensimmäisten 10–12 viikon aikana vaikuttavat seuraavaan syntyvän lapsen tulevaan terveyteen ja näin ollen tulevaan sukupolveen”, Olkinuora tähdentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!