Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin muutut sunnuntai­pyöräilijästä kuntoilijaksi – muista myös vaihtaa kypärä viiden vuoden välein

Pyöräily on hyvää kestävyysliikuntaa. Mutta miten kahden kilometrin työmatkapolkijasta tullaan pitkiä lenkkejä ajavaksi kuntoilijaksi?

Hyvinvointi
 
Sami Kero / HS
Susanna Kyllönen (vas.) osallistui toukokuussa ensimmäistä kertaa Helsingin polkupyöräilijöiden pyöräilyretkelle.
Susanna Kyllönen (vas.) osallistui toukokuussa ensimmäistä kertaa Helsingin polkupyöräilijöiden pyöräilyretkelle. Kuva: Sami Kero / HS
1. Osta oikeanlainen pyörä

Pyörälenkkejä voi tietysti ajaa pyörällä kuin pyörällä. Mutta jos haluaa siirtyä mummopyörästä tai Joposta urheilulliseen kaksipyöräiseen, millainen pyörän pitäisi olla?

Pyöräkaupassa kysytään seuraavat kysymykset: Ajatko lenkkejä vai myös työmatkaa? Ajatko maantiellä vai maastossa? Asvaltilla, hiekkateillä vai molemmissa? Pitääkö pyörällä päästä ajamaan ympäri vuoden?

Jos ajaa vain asvaltilla kesäaikaan pitkiä lenkkejä, paras vaihtoehto on maantiepyörä, vinkkaavat järjestökoordinaattori Petteri Nisula Helsingin polkupyöräilijöistä että Velo & Oxygen -pyöräkaupan myymälävastaava Mika Saario.

Maantiepyörässä on kapeat renkaat, jotka rullaavat kevyesti. Siinä on muutenkin hyvät pitkän matkan ajo-ominaisuudet: käyräsarvisen tangon ansiosta ajoasentoihin saa vaihteluja.

Maantiepyörässä on kuitenkin rajoitteensa.

”Sitä ei ole tehty työmatka-ajoon. Kapea rengas on huono, jos tiessä on raitiotiekiskoja tai muita epätasaisuuksia”, sanoo Saario.

Maantiepyörä ei ole myöskään parhaimmillaan hiekkateillä tai talviajossa.

Monipuolisuudessa cyclocross peseekin maantiepyörän, koska sillä voi ajaa työmatkaa, hiekkatiellä, asvaltilla sekä maastossa. Se myös soveltuu ympärivuotiseen ajoon.

Cyclocross on maantiepyörä, joka on varustettu maasto-ominaisuuksilla. Samoille vanteille voi vaihtaa paremmin rullaavat kapeat katurenkaat kesäksi ja nastarenkaat talveksi.

Cyclocross ei ole maantiepyörän veroinen kesäisille asvalttiteille, vaikka siitä Saarion mukaan saa oikeanlaisilla renkailla tehtyä lähes maantiepyörän.

”Cyclocross sopii maantiepyörää paremmin lyhyemmille matkoille ja yleiskäyttöön. Mutta jos haluaa ajella Helsingistä Porvooseen, maantiepyörä on paras.”

Mahdollinen ajopeli kuntoiluun on myös hybridipyörä, joka sopii sekä lenkeille että työmatka-ajoon. Sillä voi ajaa asvaltilla, hiekkateillä ja kaupungissa.

Yksi vaihtoehto on fitnesspyörä, joka on Saarion mukaan sama kuin hybridi, mutta rullaavammilla renkailla ja paremmilla materiaaleilla.

Tärkeää on ostaa oikean kokoinen pyörä. Pyörän kokoa mitataan runkokoolla. Sen on syytä olla oikea, sillä sitä ei voi säätää.

Runkokoon valintaan vaikuttavat eniten ajajan pituus ja jalan sisämitta, joka on pituus seisoma-asennossa jalkapohjasta haarojen väliin. Kuitenkaan ennen pyöräkauppaan menemistä ei tarvitse mittailla itseään: kaupassa myyjä osaa auttaa.

Saario muistuttaa, että koon lisäksi pyörän pitää olla oikean mallinen. Malli ratkaisee muun muassa sen, kuinka matala on ajoasento.

Miten löytää itselle sopivan mallin? Vain kokeilemalla.

”Kyllä kroppa tietää, onko ajoasento miellyttävä vai epämiellyttävä”, sanoo Saario.

Urheilullisille pyörille tulee helposti hintaa nelinumeroinen summa. Siksi voi tulla mieleen, että tarvitseeko ihan niin hienoa pyörää. Josko kuitenkin vetäisi aluksi lenkkejä sillä samalla pyörällä, jolla ajaa kilometrin matkan kauppaan?

Helsingin Polkupyöräilijöiden Petteri Nisula ei ota kantaa siihen, milloin kannattaisi hankkia kunnon pyörä.

”Se riippuu omista tavoitteista ja siitä, paljonko haluaa pyörään investoida. Pyöräily on kuitenkin sen tehokkaampaa, mitä paremmat ovat varusteet.”

2. Hanki varusteita

Kun pyörä on hankittu, tarvitaan varusteita. Pyöräilijä tarvitsee kypärän – ja se pitäisi myös muistaa vaihtaa viiden vuoden välein.

”Hiki haurastuttaa kypärää, vaikka se ei olisikaan lommoilla”, sanoo Mika Saario.

Haaroista pehmustetut pyöräilyhousut vähentävät takamuksen kipua ja puutumista. Pyöräilyhanskoilla saa pitävämmän otteen ohjaustangosta, ja ne suojaavat käsiä, jos kaatuu. Lämpimällä säällä käytetään yleensä lyhytsormisia hanskoja.

Ajolasit ovat tarpeen, koska renkaasta voi lentää kivi tai muuta vahingollista silmään. Housujen kannattaa olla tiukat, jotta ei tule riskiä lahkeen joutumisesta ketjun ja rattaiden väliin. Kaupan on myös takkeja, irtohihoja ja pyöräilypaitoja, jotka on tehty pyöräilyyn sopivilla mitoituksilla.

Lenkille kannattaa ottaa mukaan juomapullo ja pieni satulalaukku.

”Laukkuun on syytä laittaa renkaan paikkausvälineet rengasrikkojen varalta”, muistuttaa Petteri Nisula.

Entä sitten pyörän varusteet? Pyöriin suositellaan lukkopolkimia, joihin pyöräilykenkä lukitaan klossiksi kutsutun, kengän pohjaan asennettavan vastinkappaleen avulla. Lukkopolkimet tekevät polkemisesta tehokkaampaa. Tekniikka muuttuu: enää ei vain painella polkimia vaan aletaan pyörittää hyödyntäen koko liikerataa. Lukkopoljin saa myös jalan pysymään asennossa, joka ei aiheuta niin helposti vaivoja.

Nisula korostaa, että lukkopoljinten käyttöä pitää harjoitella ennen kuin lähtee liikenteeseen. Kenkä pitää oppia irrottamaan nopeasti polkimesta.

3. Aloita varovaisesti

Jos ei ole ajanut pitkiä lenkkejä, kannattaa aloittaa maltillisesti. Jos pohjakunto on heikko, ensimmäiset lenkit voisivat olla mitaltaan 5–15 kilometriä.

Lenkin voi tehdä vaikka vain kerran viikossa. Lenkkien määrää ja pituutta kasvatetaan pikkuhiljaa.

Jos pelkkä matkan taittaminen ei innosta, pyöräilyharrastukseen voi ajan mittaan hakea vaihtelua harjoittelemalla eri kestävyyden lajeja. Esimerkiksi peruskestävyyttä voi treenata pitkällä lenkillä, johon kuuluu tasavauhtista ja kevyttä ajoa. Maksimikestävyyttä taas voi harjoitella kovatempoisilla intervalleilla.

Matala ajoasento saattaa vaatia totuttelemista. Hyvään ajoasentoon kuuluu muun muassa seuraavia asioita: Hartiat ja niska ovat rentoina. Satula on sellaisella korkeudella, ettei lantio keinu puolelta toiselle. Käsivarret ovat rentoina, ja polvet kulkevat läheltä runkoa. Katseen pystyy suuntaamaan helposti pitkälle eteenpäin.

Satulan korkeuden tulisi olla sellainen, että kun kantapää on polkimen päällä, jalka ojentuu suoraksi polkimen ala-asennossa ilman, että lantio kallistuu. Kun kenkä kiinnitetään polkimen oikeaan kohtaan, polvi on lievästi koukussa.

Satulan yläpinnan ja ohjaustangon välinen korkeusero riippuu ajajan mieltymyksistä ja mitoista. Rennossa ajossa satula ja ohjaustanko voivat olla samallakin korkeudella. Urheilullisessa asennossa satula saattaa olla toistakymmentä senttiä ohjaustankoa korkeammalla.

Parhaan avun säätämiseen saa pyöräkauppiaalta.

Lenkin jälkeen kannattaa venytellä. Etupainotteinen ajoasento saattaa vetää ylävartaloa kasaan. Siksi on hyvä tehdä avaavia liikkeitä ja venytyksiä.

 

4. Aseta tavoitteita

Joillekin pyöräilyn tavoitteeksi voi riittää se, että tulee harrastettua kuntoliikuntaa ja kestävyys kasvaa. Toiset taas tähtäävät siihen, että voivat alkaa tehdä monen tunnin pyörälenkkejä. Esimerkiksi Petteri Nisulan lenkit venyvät usein kolmeen neljään tuntiin. Hänelle peruslenkin mitta on 60 kilometriä.

Pitkiä lenkkejä ajavat voivat tähdätä myös pyöräilytapahtumiin. Tulevana viikonloppuna ajetaan muun muassa Vantaalta starttaava Seutulan kierros, jonka pisin reitti on 120 kilometriä. Keravalta lähtevässä Kevätpolkaisussa täysi matka on 96 kilometriä.

Suuriin pyöräilytapahtumiin kuuluu myös elokuun lopussa ajettava Tour de Helsinki, jonka pisin matka on 140 kilometriä. Pirkanmaalla Näsijärveä kiertävä Pirkan pyöräily ajetaan 12. kesäkuuta. Reitti on pisimmillään 217 kilometriä.

Pyöräilytapahtumissa ajetaan ryhmässä. Nisula suosittelee, että onnettomuuksien välttämiseksi kannattaa harjoitella ryhmässä ajamista ennen tapahtumiin osallistumista. Ryhmässä pyöräilevän pitää osata käsimerkit, joilla ilmoitetaan vaikkapa pysähtymisestä tai epätasaisuudesta tiessä.

Ryhmäajoa voi harjoitella pyöräilyseurojen, esimerkiksi Helsingin polkupyöräilijöiden ryhmälenkeillä. Niitä järjestetään kesäaikaan lähes joka päivä, ja ne ovat avoimia kaikille.

Ensikertalaisen kannattaa tulla ryhmään, jossa on aluksi ajo-opetusta aloittelijoille. Lenkeistä kerrotaan Helsingin polkupyöräilijöiden nettisivulla.

Nisulan mukaan ryhmässä ajamista on onnettomuuksien välttämiseksi tärkeää harjoitella ennen pyöräilytapahtumiin osallistumista.

Lenkkejä on eritasoisia: eri nopeudella ajettavia ja eri mittaisia. Huippukunnossa ei tarvitse olla.

”Mutta aloittelijankin pitää hallita pyöränsä käyttö. Myös lukkopolkimet pitää hallita, niitä ei enää harjoitella siellä.”

Nisulan mukaan ryhmälenkeillä ymmärtää, että pyöräily on myös joukkuelaji.

”Pyöräily ryhmässä on erilaista kuin yksin: ilmanvastus on pienempi, ja muiden imussa on helpompi polkea.”

 

5. Nauti siitä, kun kunto kasvaa

Pyöräily on ennen kaikkea kestävyyslaji. Se parantaa myös lihasvoimaa.

”Työ tehdään suurimmalta osin polven ojentaja- ja koukistajalihaksilla. Näin ollen pyöräily vahvistaa etenkin etu- ja takareisiä”, sanoo liikuntafysiologian professori Heikki Kyröläinen Jyväskylän yliopistosta.

Juoksuun ja hiihtoon verrattuna pyöräily ei ole niin kokonaisvaltainen kestävyyslaji: juostessa ja hiihdossa käytetään enemmän koko kehoa.

Silti pyöräily on erittäin tehokasta, sydäntä ja verenkiertoelimistöä kuormittavaa liikuntaa – etenkin, jos reitillä on ylämäkiä tai lenkeistä tulee pitkiä.

Pyöräilyssä on se etu, että se on turvallista ja sopii melkein kaikille.

”Pyöräily ei aiheuta niin paljon rasitusvaivoja kuin juoksu, koska siinä ei tule törmäyksiä alustaan.”

Koska pyöräillessä käytetään enimmäkseen vain alavartalon lihaksia, pyöräilyä harrastavan kannattaa lisätä kunto-ohjelmaansa ylävartaloa kuormittavaa kuntopiiriä tai kuntosaliharjoittelua.

Jos taas haluaa entisestään vahvistaa niitä lihaksia, joita tarvitsee pyöräillessä, kuntosalilla kannattaa tehdä kyykkyjä ja käyttää jalkaprässiä.

Jutun lähteinä on käytetty myös Jukka Mäennenän Suurta suomalaista pyöräkirjaa sekä Ilkka Järvimäen Pyöräilijän kunto-opasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!