Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Ahdistuneet teinit käyttävät terveyspalveluja enemmän kuin muut – terveyskeskus voisi auttaa paremminkin

Alkoholin käyttö, syrjäytyminen koulu- ja työelämästä sekä sinkkuna eläminen lisäävät teinityttöjen päivystyskäyntejä, kertoo väitöstutkimus.

Hyvinvointi
 

Jos teini-ikäinen käy terveyskeskuksessa yhä uudestaan milloin flunssan, milloin päänsäryn, milloin tulehduksen takia, lääkärin tai terveydenhoitajan olisi vastaanotolla syytä kiinnittää huomiota nuoren elämään laajemminkin.

Lääkärin tai terveydenhoitajan pitäisi kysyä nuorelta suoraan, onko hänellä myös kouluhuolia, ongelmia päihteiden kanssa tai mielenterveysongelmia. Jos ongelmia esiintyy, nuori tulisi ohjata saamaan apua myös niihin.

Tähän tulokseen tuli lääketieteen lisensiaatti ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Virve Kekkonen, joka on selvittänyt psykiatrian alan väitoskirjatutkimuksessaan nuorten terveyspalveluiden käyttöä.

Kekkonen havaitsi, että syrjäytymisvaarassa olevat nuoret käyttävät terveyspalveluita enemmän kuin muut. Käynnit terveyskeskuksessa saattavat myös olla tällaisen nuoren ainoa linkki yhteiskunnan palvelujärjestelmään.

”Terveydenhuollon päivystyskäynneillä on totuttu ajattelemaan vain sitä syytä, jonka vuoksi potilas on lääkäriin tullut: akuuttia fyysistä vaivaa, lääkereseptiä tai hoito-ohjetta. Olisiko jo aika uudistaa ja laajentaa tätä ajattelua ainakin nuorten kohdalla”, Kekkonen pohtii.

Kekkonen keräsi tiedot kuopiolaisten 13–18-vuotiaiden terveyskeskuskäynneistä vuosina 2005 ja 2011. Alkuvaiheessa tutkimuksessa oli mukana 4 171 nuorta ja kuuden vuoden seurannassa oli 797 nuorta.

Hän havaitsi, että nuoret naiset käyttävät terveyspalveluja enemmän kuin miehet.

Niillä teinitytöillä, jotka kävivät usein päivystysvastaanotolla, oli usein myös psykososiaalisia ongelmia. Kekkonen päätteleekin, että alkoholin käyttö, syrjäytyminen koulu- ja työelämästä sekä sinkkuna eläminen lisäsivät päivystyskäyntejä.

Ne miehet, jotka kävivät usein terveyskeskuksissa, menestyivät heikosti koulussa ja heillä oli usein myös mielenterveysongelmia.

Tutkimusotokseen valikoitui Kekkosen mukaan useammin tyttöjä, joilla esiintyi ahdistus- ja masennusoireita.

Aina eivät tiedossa olevat taustatekijät kuitenkaan selittäneet terveyspalvelujen käyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!